Kadınla Herşey

Hepatit B (Viral Hepatit/Bulaşıcı Sarılık) Nedir?

Hepatit B (Viral Hepatit/Bulaşıcı Sarılık) Nedir?

Hepatit B, bir virüs hastalığıdır. Bu virüsün neden olduğu hastalıklar çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Virüsün alanı karaciğerdir ve burada çoğalarak zamanla karaciğeri tahrip eden boyutlara ulaşmaktadır.

Hepatit B Hastalığı Belirtileri

Hepatit hastalığı, karaciğer iltihabının genel adıdır. Hepatit B ise iltihap derecesinin ve özelliklerinin bir çeşididir. İltihabın özelliklerine göre (bulaşıcılık, belirtiler, tedavi, süreç…) hepatit kendi içinde adlandırmalar sahiptir (detaylı bilgi için: hepatit). Bu virüslerden biri olan Hepatit B virüsü ülkemizde çok önemli bir sağlık problemi teşkil etmektedir.

Hepatit b, vücuda girdiğinde bir süre belirtilerini görmek zor zordur. Çünkü virüs 2 ile 6 ay arasında kuluçkaya yatmaktadır. Kimi hastalarda ancak başka bir sağlık sorunları için yapılan tetkiklerde, kan bağışlarında ki incelemelerde tespit edilebildiği görülmektedir. Eğer bir şekilde bu virüse raslanılmazsa kuluçka döneminden sonra aktif olarak belirtiler görülmeye başlamış olacak, virüs kendini şu şekillerde belli edecektir:

  • Karın ağrısı,
  • Yorgunluk hissedilmesi,
  • İştahta azalma ve dolayısıyla aşırı halsizlik,
  • Bulantı, hatta kusma,
  • İdrar renginin koyulaşması,
  • Gözlerin beyaz kısımlarında (aklarda) sarartı, deride sarartı,
  • ve virüsün ana merkezi olan karaciğer bölgesinde hassaslık.

Hepatit B’de bulaşıcılık ve taşıyıcılık:

Yukarıdaki bu belirtiler artık hepatit b’nin aktif olarak vücutta yer aldığının göstergesidir. Virüslerin neden olduğu bu sarartılar (deri ve göz içi) nedeniyle artık halk dilinde “sarılık” ortaya çıkmıştır. Ancak kişinin bağışıklık sistemi güçlü olduğu takdirde vücudunda virüse karşı savaşacak olan ve antikor adı verilen koruyucu maddeler oluşmaktadır. Bu antikorlar sayesinde kişi doğal olarak aşılanmış gibi olacak ve tam şifa ile iyileşmiş olacaktır. Bu sayede bir daha hepatit B hastalığına yakalanma olasılığı da kaybolacaktır. Bu antikorların olması gereken düzeye ulaşmaması durumunda kişi taşıyıcı olacaktır. Kendi, hastalığın etkisini yaşamasa da taşıyıcı olarak bir başkasının hastalanmasına neden olabilecektir.

Taşıyıcılar hastalığın etkilerini yıllar sonra karaciğer kanseri veya yetmezliği şeklinde görebilmektedirler. Bu antikorların oluşamaması durumunda ise virüs güçlü durumda kalır ve vücut virüse karşı yenik duruma düşer. Bu durumda karaciğer fonksiyonları bozuk olur, karaciğer enzimleri yüksek olur ve kişi aktif olarak hasta durumda olur. Kişide aktif hastalık döneminde ya hızla karaciğer yetmezliği meydana gelir ya da hastalık yıllar boyunca etkisini yavaş yavaş göstererek yine karaciğer yetmezliği ya da karaciğer kanseri yaşanmasına neden olur. Bu hastalığın hedef aldığı organ görüldüğü gibi karaciğerdir.

Hepatit B bulaşır mı?

Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve şu yollarla bulaşır:

  • Vücut sıvılarıyla,
  • Kan yoluyla,
  • Tükürükle,
  • Ter yoluyla,
  • Cinsel yakınlaşmalarla,

Taşıyıcı anneden çocuğa geçebilen bu hastalık, deride bulunan çatlak ya da yarayla temas eden hastalıklı kan ya da tükürük ile de bulaşabilmektedir.

Hepatit B Tedavisi

Akut Hepatit B Dönemi

Virüsün kuluçka sonrası ortaya çıkan ilk belirtilerine hastalığın akut dönemi denir. Yani geçici dönemdir. Kalıcı hale gelmeden (kronikleşmeden) müdahelede bulunursa, hasta bu sürece atlatabilecektir. Bunun için önce dinlemesi sağlanarak aşırı ağır yemekler (aşırı yağlı) olmamak kaydıyla protein ve karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme programı uygulanarak vücut direnci virüslere karşı arttırılır. Alkollü içecekler bu dönemde kesinlikle alınmamalıdır.

Kişi bu dönemde psikolojisini iyi tutmalı stres yaşamamaya çalışmalıdır. Stres, çoğu hastalıklar için vücudun direncinin düşmesine neden olurlar. Hasta rahat ettirilmeli morali yüksek tutulmalıdır.

Kronik Hepatit B Dönemi

Hastalığın ileri safhasıdır ve ilaç tedavisinin önemi daha da artmıştır. Antiviral ilaçlarla virüs yok edilmeye çalışılır. Virüsün karaciğerde etkisinin artarak devam etmesi akciğer hücrelerinin ölümüne sebep olan siroz hastalığına sebebiyet verecektir. Karaciğer kanserinin sonu ise ölüme kadar gidebilir. Ancak bu en kötü ihtimaldir. Bu gün gelişen tıp hepatit b için kuvvetli tedavi edici (riski düşürücü) ilaçları geliştirebilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com