Kadınla Herşey

Havale Geçirmek

Havale Geçirmek

Genellikle yüksek ateşe bağlı olarak oluşan bu rahatsızlık; belli bir sebebi olmayan vücutta ani ateş yükselmesi ile kendini gösterir. Genelde 3 gruba ayrılan bu hastalık, çoğunlukla çocukluk çağlarında ve gelişim çağındaki çocuklar da sıkça rastlanır. Sinir sistemi dışında kalan, boğaz ve orta kulak iltihabının habercisi olarak bebeklerde yoğun görülen 1.sınıf havale çeşidine ateşli havale denmektedir.

Eğer çocuğunuzda anormallik ve fiziki olarak bir aksaklık ya da hastalık görünmüyorsa ve havale geçirmişse; çocuğun uzman hekimler kontrolünde beyin taramasına sokulması oldukça önemlidir. Beyinde bir enfeksiyon olup olmadığına bakılması ve geçirdiği havalenin bununla alakalı bir durum olup olmadığına dair bir kanaat oluşana dek araştırılması gerekir.

Hastanelerde muayene sırasında çocuğun geçmişi de araştırılır hatta anne, baba ve diğer fertlerdeki havale hikayeleri dinlenir, ona göre benzerlikler kontrol edilir ve o yönde tedaviler uygulanır.

Havaleye ilk yardım;

  • Çocuğunuz ateşli havale geçiriyorsa öncelikle onu soyun ve serinlemesine yardımcı olun.
  • Ağzında besin maddesi varsa yani yemek yerken havale geçiriyorsa hemen çıkarılmalıdır ki bu, besinin boğaza kaçmasını ve sıkıntı olmasını önler.
  • Ağzından bir sıvı geliyorsa sağ tarafına yatırıp akciğer yolunun açık kalmasını ve bu yolla nefes almasını sağlayın.
  • En yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden çocuğunuzu yetiştirin. Acil müdahale yapılmasını sağlayın.
  • Ateşli havale geçmişinden gelen ailedeki geçmiş hikayesi de oldukça önemlidir. Doktor ile paylaşın. Çocukta havale ilk kez oluyorsa; yaşına, aile hikayesine, süresine bağlı olarak tedavi edilir.

 

havale-nedenleriÇocuklarda gelişim süresince tekrarlama %60 oranında olabilir. Normal vücut sıcaklığı olan %37-38 derecelerde olan vücut sıcaklığı yaşamı tehlikeye sokmadığı gibi normal bir durumdur.

Eğer sıcaklık ölçümlerinizde 40-42 arasında seyreden bir vücut sıcaklığı varsa önlem alınmalı doktora görene kadar ki sürede üzeri soyulmalı ve ılık su ile yıkanmalıdır.

İlaçlı tedavi imkanı bulunmayan bu hastalık gelişiminin veya bir organdaki enfeksiyonun habercisi de olabilir. Mesela çocuk 3-6 ay arasında devamlı bir havale ortamında kalabildiği gibi bir diğer riskte beyinde oluşan bir enfeksiyonun tetikçisi olabilir.

Bu tür hastalar, tam teşekküllü bir hastanede çocuk bölümündeki doktorların kontrolünde tedavi edilmelidir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com