Hastalık Nedir?
Birçok sebeple kişinin sağlığı tamamen ya da kısmi olarak bozulabilmektedir. Bu faktörler sosyal, çevresel veya kişisel olabilmektedir. Kişinin sağlığına olumsuz yönde etki eden her etken, hastalık olarak nitelendirilebilmektedir.
Hastalık nedir?
Hastalık, beden veya zihinde meydana gelen rahatsızlık, sorun ve görev bozukluğuna yol açan anormal durumların adıdır. Bazen bu terim; yaralanma, sakatlık, sendrom, semptom ve normal yapı ve fonksiyonun anormal çeşitlerini kapsayacak biçimde, geniş bir anlamda kullanılır. Fakat farklı bağlamlarda bu kavramlar farklı kategorilere girerler ve hastalık kavramı bunların yerine kullanılamaz.
Türk Dil Kurumu hastalığı; ‘Organizmada birtakım değişikliklerin ortaya çıkmasıyla sağlığın bozulması durumu, rahatsızlık, çor, dert, sayrılık, illet, maraz, maraza, esenlik karşıtı’ şeklinde tanımlar.
Hastalıkları inceleyen bilim dalı ‘patoloji’ dir. Hastalıkların sistematik sınıflandırılmasını konu edinen bilim dalı ise ‘nozoloji’dir. İnsan hastalıkları ve bunların tedavisiyle ilgilenen daha geniş bilim dalı ise ‘tıp’tır.
Hastalıklar bizi nasıl etkiler?
Hayatımızda birçok farklı türde ve belirtiler ile sağlığımızın olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu olabilmektedir. Kimi zaman bir kaza nedeniyle, kimi zaman vücudumuzdaki bir organın işlevlerini ya da görevlerini yerine getirememesi nedeniyle, kimi zaman da kişinin yaşadıklarından dolayı ruhsal ve psikolojik dengesinin bozulmasından dolayı kişi bir hastalık geçirebilmektedir. Ancak her bir hastalığa sebep olan etkenlerin, her biri de farklı olabilmektedir.
Bir bulaşıcı hastalığın bile kişiden kişiye geçmesi için pek çok farklı yol bulunmaktadır. En hafif rahatsızlık bile kişinin günlük yaşamında görevlerini yerine getiremez ya da eksik olarak yerine getirebilmesine neden olacak hale gelir. iş hayatında veya öğrenim hayatında bu etkileri yoğun olarak görebilmek mümkün olduğu gibi bir ev hanımı bile hastalandığında hem yerine getirmesi gereken işleri yerine getirememekte hem de vücuduna gerekli özeni gösterememektedir.
Mesela grip olan bir ev hanımı için yapması gereken günlük işleri tam anlamıyla yapmak yorucu ve zahmetli bir hale gelecektir. Her gün yaptığı günlük işleri yetiştirebilmekte zorluk çekecektir. Bir ev süpürme işini on dakikada yapıyorsa bu daha da uzun sürecek ve daha da yorucu olacaktır. Yaşadığı rahatsızlık nedeniyle sürekli yorgun ve uykusuz hissedecek hatta yemek yemeyi dahi istemeyecektir. Bu sebeplerle hem işlerini yapamayacak hem de vücudun alması gereken günlük enerji ihtiyacını karşılayamayacak ve farklı hastalıkların çıkmasına da neden olabilecektir.
Hiçbir rahatsızlık tek bir semptom üzerinden gelişmemektedir. Her hastalığın beraberinde getirdiği etkiler bulunmaktadır. Bu etkiler bazen daha ciddi rahatsızlıklara yol açabilirken bazen de küçük vücut kırgınlıklarıyla geçebilmektedir. Bu sebeple kişi rahatsızlığının geçmesini beklerken de vücuduna dikkat etmeli ve daha büyük bir rahatsızlığın kendini göstermemesi için gerekli özeni göstermek zorundadır.
Bir rahatsızlık her kişide farklı özelliklere sahip olarak kendini gösterebilmektedir. Hastalıkların her kişide aynı şekilde gösterdiği etkiler bulunduğu gibi kişinin yaşına, cinsiyetine, yaşadığı çevreye ve koşullara göre farklı etkiler de gösterebilmektedir.
KadinlaHersey.com