Hamilelikte Nar Yemek
Hamilelikte nar yemenin faydaları ve zararları
Gebelikte nar yemek sizi düşündürüyorsa, hamilelikte narın faydalarını ve zararlarını merak ediyorsanız bu yazı size göre.
Gebelik heyecan verici bir zamandır. Sağlıklı gıdalar seçmek, sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Nar meyvesi hamilelik sırasında sizin için önemli besinleri içeren besleyici bir seçimdir. Meyve olağanüstü faydalara sahip olsa da, gebelik özen isteyen, yenilen her şeyin dikkat edilmesi gerektiği hassas bir dönemdir. Bu nedenle anne adaylarının, bu konuda daha hassas davranmalarında yarar var. Gebelikte nar yemek elbet faydalıdır. Ancak yararlarının yanı sıra gebelik sırasında nar yemeye bağlı oluşabilecek risklere de göz atmakta yarar var.
Kimi kültürlerde ‘tanrı’dan hediye’ olarak anılan nar, sayısız faydaya sahip bir meyvedir. Bizim güzel yurdumuz Anadolu’da da, sonbaharı simgeleyen, hemen her bölgede yetişen mucizevi bir meyvedir. Hamileler, önceki hayatına göre artık her şeyi sorgulayarak yediği için nar hakkında da faydalı ve zararlı mı şeklinde şüpheye düşebilirler. Peki gebelikte nar yemek güvenli mi? Hamileyken nar yemek bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte Nar Yemek Zararlı mı?
Bazı kadınlar hamileliklerini sona erdirmek için narı kullanmıştır. Hatta Antik Çağ’da, kadınların narı gebelikten korunmak için de kullandığı bilinmektedir. Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, nar çekirdeği ekstresi, rahim kasılmalarına neden olmuştur. Gebeliğin ilk üç ayında, çokça tüketildiğinde bu meyvelerin rahimde hasara neden olabileceği, sonu kürtajla biten düşük gibi ciddi tehlikelere sebep olabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu nedenle, gebelik sırasında nar özlerinden kaçınmak en iyisidir.
Nar özü, nar suyu, nar ekşisi içilir mi?
Nar meyvesinin yenmesi veya suyunun içilmesi, aynı etkiye sahip değildir. Hamilelik öncesi rahim duvarının inceliğinin hamileliği geciktirmesinden dolayı günlük sıkıp içeceğiniz nar suyu, hamilelik sonrası kalın rahim duvarı için olumsuz etki yapabilecektir. Bu yüzden etkisinin olması gereken zamanda bunu yapmak gerekir.
Rahim kasılmalarına yardımcı olan narı hamileliğin ilk üç ayı tüketmemek daha doğrudur. İlerleyen zamanlarda kararınca yemek sorun oluşturmayacaktır. Narı meyve olarak tüketmek veya suyunu içmek, gebelik sırasında çok daha güvenli olacaktır. Ancak aşırı yememek gerekir.
Nar suyu çekirdek ve posa dışı kısmı içerdiği için size olacak yan etkisi daha azdır. Bu yüzden suyunu tercih edebilirsiniz. Nar ekşisi yapay olmasın. Marketlerde satılan nar ekşileri genelde glikoz şerbeti şeklinde satılıyor. Adete nar ile tatlandırılan şerbet içiyorsunuz. Bunlardan uzak durun. Doğal nar ekşisi (gerekirse pazardan alarak) ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Unutmayın ki nar ekşisi yoğun nar içerir. Bu da kontrollü olmalıdır.
Nar özü yerine narın kendisini ve suyunu tüketmek gerekmektedir. Özünde yer alan çekirdek ekstratları yukarıda bahsedilen zararlar/yan etkiler konusunda riskli konumdadır.
Nar yemek düşüğe neden olur mu?
Narı ilk aylarda yemenin sakıncalı olduğu bilindiğine göre bu zamanlarda tüketmemek daha doğru olacaktır. Risk olabilmektedir.
Narın olası yan etkilerini öğrendiğimize göre faydalarını da bilirsek nardan hem kendimizin hem bebeğimizin istifade etmesini sağlamış oluruz.
Gebelikte Nar Yemenin Faydaları;
Nar meyvesi, yüksek antioksidan kaynağıdır ve bu nedenle gebelik sırasında bağışıklık sistemi için son derece faydalıdır.
Üreme bilimindeki son araştırmalar nar çekirdeği ekstresinin, uterus kasılmalarını uyarıcı özellikte olduğunu ve böylece doğum kolaylığı sağladığını kanıtlamıştır.
Nar suyunun, rahim içinde bulunan bebeğin beynini koruduğu, yapılan araştırmalarda görülmüştür. Nar suyu içeren sıvılar tüketmek, anne karnındaki bebeğin beyin doku hasarının en aza indirdiğini göstermektedir.
Bolca lif içeren nar taneleri, gebelikte sıklıkla yaşanan kabızlık problemleri için de iyi bir yardımcıdır. Tüm hamile kadınların neredeyse hepsi için bu sorunu önlemek önemlidir. Uzmanlar, hamile kadınların günde 25 ila 30 gram lif tüketmelerini önermektedir.
Nar, A, C ve D vitamini açısından zengin bir meyvedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sanayileşmiş ülkelerdeki gebe kadınların yaklaşık yüzde 18’i demir eksikliği anemisi problemi yaşamaktadır. Demir eksikliği anemisi, düşük doğum ya da erken doğum gibi yüksek riskler taşır ve bebeğinizin genel sağlığını etkileyebilir.
Gebelik sırasında hemoglobin yüzdesini artırmak oldukça önemlidir. Çoğu jinekolog veya uzman, gebelikte yaşanan anemiyi önlemek için, hamile kadınlara demir takviyeleri reçete edebilmektedir, ancak kanınızda yeterli demir depolarına sahip olmak için demir içeren gıdalar da yiyebilirsiniz. Bu şekilde doğal yoldan ve sağlıklı bir şekilde demir almış olursunuz. C vitamini demir emilimini artırır, bu nedenle hamileyken nar yemeniz, demir alımınızı da arttıracaktır.
Hamilelikte nar yemenin bir faydası da, anne karnında gelişmekte olan bebeğin kemik sağlığı üzerinde olumlu etkisidir. Nar, gelişmekte olan bebeğiniz için seçebileceğiniz belki de en faydalı besindir.
Nar, kalp dostu olduğu bilinen kanıtlanmış bir dizi fitokimyasal bileşikler içerir. Gebeliğin ileri evrelerinde yaşanan düşük kan basıncı problemlerinizde nar size yardımcı olabilir.
Ayrıca nar, ateşli enfeksiyonları önlemede yardımcı olan bir anti-viral özelliğe sahip antosiyaninler, pelargonidins, siyanidin ve ellajik asit gibi çeşitli fitokimyasallar içerir. Bu nedenle hamilelikte oluşabilecek enfeksiyon odaklı hastalıklara karşı da anne adayını ve beraberinde gelişmekte olan anne karnındaki bebeği de koruyacaktır.
Genel olarak bakıldığında nar yemenin riskli olduğu evre hamileliğin ilk üç ayıdır. Daha sonrası için narın faydalarından mutlaka istifade edin.
Hamilelikte nar yemek bebekte leke yapar mı?
Tıbbi olarak narın bebeklerde leke yapması mümkün değildir. Ancak bazı besinlerin dokunulmasıyla bebeklere leke yaptığı halk arasında yaygın olan bir konudur. Kimileri bunun olduğunu söylemiş kimileri de alakasının olmadığını dile getirmişlerdir.
KadınlaHerşey.com