Kadınla Herşey

Hamilelikte Zencefil

Hamilelikte Zencefil

Hamilelikte zencefil kullanımı, gebelik sürecinde diğer birçok besin alımı gibi anne adaylarının merak ettiği ve sıklıkla araştırdığı bir konudur. ‘Gebelikte zencefil yenir mi, gebelikte zencefil çayı içilir mi, gebelikte zencefil yemek zararlı mıdır?’ gibi birçok soru ile anne adaylarının kafaları karışabilir. Yazımızda detaylı olarak hamilelikte zencefil konusu irdelenmiştir. Dilerseniz ilk olarak zencefil nedir ve genel olarak insan sağlığına ne gibi faydaları vardır, birlikte öğrenelim.

Zencefil Nedir?

Zencefil, nemli ve sulak iklimlerde yetişen, sarı çiçekleri ile bilinen, şekil itibari ile yassı ve gri renkte olan bir bitki türüdür. Zencefili bilenlerimiz ve duyanlarımız, onu genellikle baharat olarak bilir. Genellikle de baharat olarak kullanılan zencefil, tıpta da oldukça fazla kullanılmaktadır. Aroması ve kokusu oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklere bir tutam eklemek yeterlidir.

Zencefil, ne yazık ki ülkemizde yetiştirilememektedir. Genellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen zencefilin ana vatanı, Malezya, Hindistan ve Asyanın sıcak bölgeleri ile diğer bazı tropikal bölgelerdir. Baharatlı ve aromatik bir tada sahip olmasının yanında keskin de bir kokusu vardır.

Zencefilin Faydaları;

Zencefil, özellikle grip ve nezle gibi soğuk algınlıkları ile özdeşleşen doğal bir ilaçtır. Bal ve limon ile karıştırılarak tüketildiğinde öksürüğe birebirdir. Aynı zamanda balgam söktürür. İştah açıcı, sakinleştirici özelliğe sahiptir, gaz ve şişkinliğe iyi gelir.

Hamilelik sürecinde meydana gelen şişkinliklere ve ödemlere de zencefil tavsiye edilir. Aynı zamanda yine gebelikle birlikte anne adaylarını zorlayan mide bulantıları ve kusmaları da önleyici etkisi vardır.

Zencefili çayı ya da balla karıştırarak kullanıp bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Damar tıkanıklığını önlemek için zencefil kullanılabilir, romatizmaya birebirdir. Bağırsak problemlerine ve ishale iyi gelir, aynı zamanda da cinsel isteği arttırır.

Hamilelikte Zencefil Yenir mi?

Gebelikte zencefil kullanımında, çok dikkatli olmakta yarar var. Nitekim, her ne kadar ‘bitkisel’ olarak düşünsek de, her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi, zencefilin de fazla kullanımı, özellikle de gebelikte, oldukça zararlı olabilir. Bu nedenle belirli bir ölçü ile, doktor kontrolünde kullanılması, anne adayları ve bebekleri için her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Hamilelikte Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hamilelik sürecinde meydana gelen şişkinliklere ve ödemlere de zencefil tavsiye edilir. Aynı zamanda yine gebelikle birlikte anne adaylarını zorlayan mide bulantıları ve kusmaları da önleyici etkisi bulunan zencefil gebe kadınların vazgeçilmez baharatları arasında yer almaktadır.

Zencefil, gebeliğin her anında veya ilk iki ayında çok daha fazla yaşanan, bulantı ve kusmaların giderilmesinde çok etkili ve doğal yöntemlerden birisidir. Uzmanlar, gebelikte günde üç veya dört defa ve günlük 4-5 gramı geçmemek şartı ile tüketilebileceğini söylüyor. Fazla tüketilmesi durumunda ise, gebeliğin en tehlikeli sorunlarından olan düşük yapma riskini artırmaktadır. Düşük riskini yaşamamak ve bulantı kusma gibi rahatsızlıkları gidermek için mümkün olduğunca dikkatli kullanılmalıdır. Herhangi bir olumsuz durumda doktora başvurulmalı hatta gerekirse doktor kontrolünde tüketilmelidir.gebelikte-zencefilGebelikte Zencefil Çayı İçilir mi?

Zencefil çayı birçok hastalığa şifadır. Hazmı kolaylaştırır ve hafızayı güçlendirir. Başta grip ve nezle olmak üzere, soğuk algınlıkları için de faydalıdır. Mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiği için, gebe kadınlar için de zencefil çayı önerilmektedir. Ancak, günde 2 bardaktan fazlası, düşük yapma riski taşıdığı için fazla tüketilmemesinde yarar var.

Gebelikte Zencefil Kullanımının Zararları;

Gebelikte zencefil kullanımı, özellikle ilk iki aydan sonra olmalıdır. Ayrıca önemle unutulmaması gereken bir nokta ise, günde dört kez ayrı vakitlerde alınması gerekir ve toplamda 4-5 gramdan fazla olmaması esas kuraldır. Kullanılmak üzere hazırlanan zencefilin aynı anda değil de, günün değişik saatlerine dağıtılarak kullanılmasında fayda vardır.

Gebelikte fazla zencefil kullanımı ise, birçok yan etki ile birlikte gebelik için en tehlikeli ve riskli zarara neden olabilir. Bu zarar, gebeliğin sonlanması yani düşük tehlikesidir. Çünkü zencefilin kanı sulandırma özelliği vardır. Ayrıca adet düzensizliği yaşayanlarında bildiği üzere, adet söktürücü etkiye sahiptir. Kimileri için fayda olan bu özellik, ne yazık ki gebe kadınlar için zarara ve tehlikeye dönüşebiliyor. Özellikle gebeliğin ilk ayında, rahimde tutunmaya çalışan bebeğinizi zora sokabilir ve düşüğü tetikleyerek, gebeliğin sonlanmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelikte zencefil kullanımı elbet faydalıdır, ancak çok dikkatli ve ölçülü olmakta yarar var.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com