Kadınla Herşey

Hamilelikte Yemek Yiyememe, İştahsızlık

Hamilelikte Yemek Yiyememe, İştahsızlık

Hamilelik, bir kadının vücudunda muazzam değişikliklere neden olur. Hormon düzeyleri, vücut şekli, ağırlığı ve oranı, kan hacmi gibi birçok noktada değişim gözlenir. Bu değişimler, rahatsız edici birçok semptoma yol açar. İştah kaybı da bunlardan biridir. Birçok kadın, gebelik sırasında zaman zaman iştah kaybı yaşamaktadır.

Hamilelik sürecinde yaşanan iştah kaybı ile beraber, yemek yiyememe, ağızda ekşi bir tat duyma, yiyecek kokularına karşı aşırı duyarlılık, bazı gıdalardan tiksinme, sadece bazı gıdaları yiyebilme gibi durumlar da görülebilir.

Gebelikte iştahsızlık veya yemek yiyememe sorunu, herhangi bir zamanda ortaya çıkabildiği gibi, pek çok kadın içinse gebeliğin ilk aylarında yaşanan ve doğal bir belirtisi olan bir durum. Bulantı ve kusma, gebeliğin erken dönemlerinde başlayarak, beraberinde iştah kaybını da getirmektedir. Bazı kadınlar gibi erken gebelik dördüncü haftası olarak bu belirtilerle karşılaşırsınız.

Gebelikte İştahsızlık Ne Zaman Başlar?

İlk Üç Ay; Gebelikte iştah kaybı, kusma ve mide bulantısı ile birlikte gelişen bir durumdur. Hamile kadınların %70 ila %80’i bu durumla karşılaşmaktadır.  Özellikle sabah erken saatleri gelişen mide bulantıları ve kusma, yemek kokusuna veya diğer kokulara karşı duyarlılık, beraberinde iştahın azalması, gebeliğin ilk aylarında sıklıkla görülen bir durumdur.

İkinci Üç Ay; Bebeğin gelişiminin çoğu, bu aşamada gerçekleştiğinden, bu süreç gebeliğin en önemli aşamasıdır. Bu aşama, fetus için yeterli besin elde etmek için önemlidir.  Bu nedenle ikinci trimesterde yaşanan iştah kaybı, endişe verici olabilir. Genellikle, gelişmekte olan rahim, iştah kaybına neden olur. Sindirim sistemi yavaşlar. Bu da kabızlık ve iştah kaybına yol açabilir.

Son Üç Ay; Büyüyen bebeğin, anne karnında daha fazla alana ihtiyacı vardır. Bu durum ise, bebeğin sindirim sistemine basıncının devamı anlamına gelir ve iştah kaybı, yeniden yaşanabilir.

Gebelikte İştah Kaybı Nedenleri;

Gebeliğin ilk aylarında yaşanan bulantı ve kusmalar, hamileliğin doğal belirtileri arasındadır. Bununla Beraber gelişen iştah kaybının ise birçok nedeni vardır;

Bulantı; Gebeliğin erken döneminde yaşanan iştah kaybının ana nedeni mide bulantısıdır. Mide bulantısı, yemek yeme isteğini azaltır. Genellikle günün erken saatlerinde yaşanır,bazı kadınlarda gün boyu ve gece de devam edebilir. Kusma şiddetli ise, bu durum anne adayında su kaybına yol açabilir ve uzun süreli devam eden mide bulantısı ve kusma, anne veya bebek için iyi olmayacak, beslenme yetersizliklerine yol açacaktır. Tıbbi yardım aranmalıdır.

Hormonal Değişiklikler; Gebelik sırasında, bebeğin vücudunun büyümesini ve gelişmesini desteklemek amacıyla rahim içinde değişiklikler olur. Progesteron adı verilen hormon, bir kadınlık hormonudur ve rahim astarının kalınlaşmasını sağlar. Ancak, progesteron artışının yan etkisi, iştah azalmasına neden olabilir. Ayrıca sindirim sistemini de yavaşlatır.

Kabızlık; Birçok kadın hamilelik sırasında kabız olur. Bu duruma, progesteron düzeylerindeki artış ve gebelikte ek demir alımı neden olabilir. Gebelikte kabızlık problemleri, iştah kaybına yol açabilir. Ayrıca rahim içinde büyüyen bebek, bağırsaklar üzerine baskı uyguladığından, bağırsak hareketleri zorlaşır.

Bebeğin Gelişimi; Bazı kadınlar da gebeliğin geç evrelerinde iştah kaybı yaşayabilir. Bebeğiniz büyüdükçe, rahime uygulanan baskı artar ve daha az aç hissetmenizi neden olabilir.

Stres; Gebeliğin herhangi bir aşamasında yaşanan stres, iştah kaybına neden olabilir. Ayrıcabir ruh hali değişiklikleri ve yorgunluk gibi diğer belirtiler ile de ilişkilidir.gebelikte-istah-kaybiGebelikte İştah Kaybı Nasıl Geçer?

Bu belirtilerin çoğu normal ve geçicidir. Gebelikte yaşanan iştah kaybının üstesinden gelmek için ve doğru beslenme şeklinizi korumak için;

  • Yemek yemek için kendinizi zorlamayın; özellikle de sabahları.
  • Küçük öğünler yiyin.
  • Küçük miktarlarda yiyin, ama gün boyunca sık sık yiyin.
  • Yağlı ve sindirimi zor olan yiyeceklerden kaçının.
  • Kabızlığı önlemek ve sağlığı korumak için meyve ve sebze gibi lif yönünden zengin besinler yiyin.
  • Muz, pirinç, elma ve tost gibi besinlerden uzak durun.
  • Mide bulantısını tetikleyebilecek; baharatlı gıdalar, balık veya yumurta gibi güçlü koku ya da tatds sahip yiyeceklerden kaçının.
  • Stres ve yorgunluktan kaçının.
  • Dehidrasyonu önlemek için bol su için.
  • Yataktan kalkmadan önce kraker yiyerek sabah bulantıları önleyin.
  • Bir limon koklama ya da bazı ekşi şeker emme, bulantıları hafifletmede yardımcı olabilir.
  • Bazı kadınlar semptomları azaltmak için, zencefil çayı ya da zencefilli gazoz içmeyi tavsiye ediyor.

Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Gebelikte yaşanan ve uzun süren iştah kaybı, dehidrasyona (su kaybına) neden olabilir. Bu durum ise, bebek için daha az besin demektir ve bebeğin büyümesi ve gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Uzun süren iştah kaybı ve beraberinde halsizlik, sersemlik yaşanıyorsa, doktora danışmakta fayda vardır.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com