Kadınla Herşey

Hamilelikte Pekmez Yemenin Faydaları

Hamilelikte Pekmez Yemenin Faydaları

Hamilelik süreci, kadınlar için hem ayrıcalıklı hem de diğer zamanlara oranla, çok daha fazla özen isteyen bir dönemdir. Bu dönemde anne adayları, normal beslenme alışkanlıklarını bir müddet ertelemek zorunda kalabilir. Çünkü gebelik süreci, normal zamandan farklı olarak, özellikle de beslenme konusunda çok daha dikkat isteyen bir süreçtir. Anne adayı bu süreçte, protein, kalsiyum ve zengin vitaminlere çok daha fazla ihtiyaç duyar. Bu nokta da pekmez, anne adayları için oldukça faydalı bir besindir.

Pekmez, içeriğindeki doğal ve yoğun oranda bulunan şeker nedeniyle, iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücudun, günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum ihtiyacının büyük kısmını karşılar. Anne adayının doğal beslenmesi ve kalıcı kilolar almaması için, gebelik süresi boyunca pekmez tüketmesi önerilmektedir. Ayrıca pekmez iyi bir demir kaynağı olduğundan, özellikle kansızlık (anemi) problemi yaşayan anne adayları içinde oldukça faydalıdır.

Gebelikte Pekmez Yemenin Faydaları;

Pekmez denildiğinde aklımıza hep enerji vermesi, iştah açması, kansızlık problemi olanlara faydalı olması gelir. Gebelikte de bebek gelişimi ve anne adayları için birçok faydaya sahip, şifalı bir besin olan pekmez, anne adaylarının bu zorlu süreçlerini bir nebze de olsa hafifletiyor.

Pekmezin her çeşidi anne ve bebeğe farklı faydalar ve şifalar sağlar. Pekmez çeşitlerinin, hamile kadınlara ve anne karnındaki bebeğe faydaları şu şekildedir;

  • Gebelik süresince alacağınız 2 çay kaşığı pekmez, günlük demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır ve potasyum miktarının %10’unu karşılamaya yeter. Ayrıca iyi bir selenyum ve B6 kaynağıdır. 200 gram pekmez, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe ya da 350 gram ete eş değerdir.
  • Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glükoz ve fruktoz, vücutta hemen emilerek kana karışmakta ve metabolizmada enerjiye dönüşmektedir. İçindeki şekerin %80’i glükoz ve fruktoz halinde olduğundan anne karnındaki bebekler için oldukça faydalı bir gıdadır.
  • Diğer pekmez çeşitlerine oranla en fazla tüketilen üzüm pekmezi, hamilelikte vücuttaki kan eksikliğini gidererek kan değerlerini dengeler. İştahı açar, direnci yükseltir. Hamilelikte anne ve özellikle anne karnındaki bebeğin gelişmesini sağlar. Damarları kuvvetlendirir. Mide ve bağırsaklara oldukça faydalıdır.
  • Dut pekmezi de en az üzüm pekmezi kadar, anne ve bebek için faydalıdır. Gebelikte yaşanan halsizliğe birebirdir ve annenin enerji ihtiyacını karşılar. Özellikle, anne vücudunu hastalıklara (bronşit, mide ülseri astım vb.) karşı direncini artıran şifa kaynağıdır. Kan yapar. Anneyi özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı korur.
  • Keçi boynuzu, bir diğer adı ile harnup pekmezi de, kadınların gebelik sürecinde faydalanabilecekleri iyi bir besindir. Gebelikte oluşan kolesterolü ve tansiyonu düzenler. Kalp sağlığını korur. Vücuda direnç verir. İçeriğinde potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, çinko ve magnezyum barındıran harnup pekmezi, ayrıca akciğer ve karaciğer hastalıklarına da iyi gelmektedir.
  • Andız pekmezi de gebelikle birlikte tetiklenen bronşit, astım, soğuk algınlığı, mide bulantıları gibi hastalıklara bire birdir. Ayrıca kan yapıcı özelliği mevcuttur. Enerji verir.
  • Bir diğer pekmez çeşidi olan zile pekmezi de, anne adaylarının günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılar. Ayrıca emilimi ve kana karışması oldukça kolay olduğundan, hamile ve emzikli kadınların diyetinde yer alması önerilen bir besindir. Ayrıca zile pekmezi, diğer pekmezlerden farklı olarak iyi bir krom kaynağıdır. Bu sayede özellikle gebelikte hayli değişebilen kan şekerinin dengelenmesinde oldukça faydalıdır.

hamilelikte-pekmez-yemekPekmezin her çeşidi, normal zamanlarda olduğu gibi, hamilelik sürecinde de biz kadınlar için oldukça faydalıdır. Bu nedenle, normal zamana oranla çok daha fazla özen isteyen gebelik döneminde, pekmez iyi bir yardımcı ve şifa deposudur. Özellikle hamilelik süreçleri kış aylarına denk gelen anne adaylarının, vücut direnci ve soğuk algınlığı, grip gibi salgın hastalıklara karşı güçlü olabilmeleri için bolca pekmez tüketmeleri gerekir.

Gebelikte Pekmez Ne Kadar Yenmeli, Gebelikte Pekmez Yemek zararlı mı?

Hamilelikte pekmez tüketiminin bilinen ve kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bu süreçte günlük olarak alacağınız 2 çay kaşığı pekmez, günlük demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, bakır ve potasyum miktarının %10’unu karşılamaya yeter. Bu oranı arttırmak elbette sizin elinizde. Günde 1 veya 2 yemek kaşığına kadar ölçüyü arttırabilirsiniz.

Pekmez, gebelikte gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz bir besindir. Olduğu gibi tüketemiyorsanız, tahin ile karıştırarak yiyebilir veya bir su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı pekmezi ilave ederek, sulandırılmış bir biçimde de içebilirsiniz. Süte veya çaya ilave ederek tüketmekten kaçının.

Normalde yemiyor, sevmiyor bile olsanız gebelik sürecinizde pekmez yemeye özen gösterin, çünkü pekmez, hangi çeşidi olursa olsun, bebeğiniz ve sizin için oldukça faydalı bir besin.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com