Kadınla Herşey

Hamilelikte Patates Yemek

Hamilelikte Patates Yemek

Patates, hemen hemen hepimizin mutfaklarında baş köşeyi tutmuş, en temel besinlerden biridir. Hamilelik sürecinde patates aşerenler, faydaları ve zararları konusunda şüpheye düşenler şüpheye düşenler olsa da, patates yemek hem bu süreçte kendinizin hemde bebeğinizin beslenmesine katkı sağlayacaktır.

Evet, hamilelikte patates aş ermek, birçok anne adayının yaşadığı bir durumdur. Bu, vücudunuzun ve karnınızdaki gelişmekte olan bebeğinizin, patatesin size sağladığı vitamin, mineral ve karbonhidrata ihtiyaç duyduğunu gösterir. Hamilelikte patates tüketimi, hem anne için hem de bebek için oldukça önemli ve faydalıdır; yeter ki doğru bir yöntemle pişirip, tüketelim! “Hamileyim canım patates istiyor” diyorsanız buyurun faydalarına:

Hamilelikte Patates Yemenin Faydaları;

Patates, doğru bir yöntem ile pişirildiği taktirde, hem normal zamanlarda hem de gebelik süreci yaşayan hamile kadınlar için oldukça faydalıdır. Patatesin besin değerinin büyük kısmı kabuğunda olduğu için, soymak yerine özel bıçağı ile kazımak daha iyidir. Kabukları soyularak pişirilen patates C vitaminin yüzde 25’ini kaybeder. Bu nedenle patatesi fırında kabuğuyla veya buharda ya da az suda pişirmek gerekir.

  • Patates, kızarmış yenmediği taktirde kilo aldırmaz aksine sindirim sisteminizi korur, gebelikte kilo alımınızı kontrol altında tutar.
  • Bol lifli yapısı sayesinde, bağırsakları çalıştırarak temizler ve bu sayede sindirimi kolaylaştırır, özellikle hamileliğin son aylarında hamile kadınların sıklıkla yaşadığı kabızlık problemini önler ve kolon kanseri gibi hastalıkların önüne geçilmiş olur.
  • Özellikle hamilelik döneminde yaşanan yorgunluğa karşı birebirdir.
  • Vücuda enerji veren madde olan karbonhidrat içeren patates, C ve E vitaminleri ve beta karotin açısından en zengin besindir, bu da gebelikte yaşanan halsizliğe oldukça faydalıdır.
  • İçeriğindeki yüksek magnezyum oranı sayesinde gebelik sürecinde de cilt sağlığını korur ve cildi güzelleştirir.
  • Patates, vücuttan toksit maddelerin atılmasında yardımcı olur ve gebelikte oluşan ödem ve şişliklere faydalıdır.
  • Patatesin içeriğindeki B vitamini sinir sistemini rahatlatarak, rahat bir gebelik geçirmenizi sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.

Gebelikte patates haşlaması yemek yine sağlıklı bir seçim olacaktır. Kabuğundaki c vitamini de kendisine az da olsa dahil olacak hem kabuğunun faydalarından hemde kendisinden istifade etmiş olacaksınız. Hatta yukarıdaki faydalı özellikleri patates haşlamasının faydaları diye de düşünebilirsiniz.

Hamilelikte Patates Kızartması Yenir mi?

Hamilelikte patates tüketimi ile ilgili olarak anne adaylarının merak etikleri bir diğer önemli konu ise; ‘hamileler kızarmış patates yiyebilir mi?! konusudur. Ne yazık ki kızarmış patatesi seven anne adayları, hamilelik süresinde bebekleri için bu zevklerine ara vermeli, kızarmış patatesten uzak durmalılar!

Yapılan araştırmalar, patatesin 140 dereceyi aşan sıcaklıkta kızartılması halinde, içinde bulunan ‘acrylamide’ adlı kimyasal maddenin kanserojen özellik kazandığını gösteriyor. Bu durum ise, yüksek ısıda pişirilmiş patatesin herkes için riskli olduğu kadar, özellikle gebelerin, emziren annelerin hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için büyük tehlike oluşturmakta. Fast food gıdalardan da gebelik boyunca uzak durmak, en sağlıklı karar!

Acrylamide, gebe kadınlar ve süt veren annelerde, kansere sebep olabilen bir kimyasal madde. Bu nedenle özellikle gebelikte ve hatta gebeliğe karar verildiği andan itibaren, acrylamide içeren gıdaların kısıtlanması ya da kesilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Günümüzde acrylamid oranı yüksek yiyecekler içinde ise; ısıtılmış gıdalar, patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patates ve filtre kahve sayılabilir.

Hamilelikte kumpir yenir mi?

Kumpir közde yapıldığından dolayı yenmesinde bir sakınca yoktur. Ancak dikkat edilecek husus içine konan yiyeceklerdedir. Mayonez, ketçap, turşu ve bilumum baharatlar konusunda aynı şeyi söylemek doğru değildir. Dikkat ederek yemeniz sakınca oluşturmayacaktır.

Gebelikte Patates Kızartması / Cipsi Yemenin Zararları;

Acrylamid, suda yüksek oranda çözünür, bu nedenle de fetus ve bebeklerin vücudundaki sıvı miktarının yetişkinlere oranla daha fazla olması sebebiyle, daha yüksek riske sahip! Gebe kadınların, süt veren annelerin bu konuda bilinçlenmesi ise şart.

Uzmanlar, fetusta ve yeni doğanlarda, kan beyin bariyeri erişkinlere oranla daha az geliştiğini; bu nedenle de geçişin kolay olacağını ve gerek anne karnındaki bebeği, gerekse yeni doğan bebeği olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. Çoğu durumda da sakat doğumlara yol açabildiği bilinen bir gerçek!

Ayrıca, acrylamide, nörotoksik bir madde. Bebeklerin zihinsel (motor-mental) gelişiminde zararlı etkilere yol açabilir. İnsanlarda kansere sebep olabileceğine inanılmakta.

hamilelikte-patates-yemek

 

Kızartılmadan pişirilen ya da kaynatılarak, haşlanarak yenen patates, gebe ya da süt veren anneler için çok daha sağlıklı. Uzmanlar, 140 derece ve altında kızartılmış patates çok az miktarda acrylamide içerdiğini ve besin olarak güvenli kabul edilebileceğini söylüyor. Yine de özellikle gebe kadınların patates kızartmasından uzak durmasında yarar var.

Yüksek sıcaklıklarda kızartılan patates veya patates cipslerinin aşırı tüketimi konusunda, gebelikte çok daha dikkatli olunmalı.. Özellikle, çağımızda yaygın olan fast food tarzı gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Eğer gebeler aş erer ya da lohusa annelerin canı kızarmış patates isterse, evlerinde düşük sıcaklıkta kızartıp yiyebilir.

Hamilelikte Patates Suyu İçmenin Faydaları;

Hamilelikte patatesin kendisi kadar suyu da, gebe kadınlar için adeta ilaç niteliğinde. Özellikle de gebeliğin ilk aylarında yaşanan mide bulantısı ve kusma, gebelikte mide yanması ve mide ekşimesi gibi problemlerden şikayetçiyseniz!

Erken gebelikte daha çok aş erme, bulantı ve kusmaya bağlı oluşan bu yakınma, gebelik ilerledikçe kabızlık, hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla birlikte giderek artar.Gebelikte mide yanması şikayeti ise, hormonlar ve karın içinde büyüyen rahim nedeniyle gerçekleşir.

Çiğ patates suyu, gebelikte mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için. Mide şikayetlerinizin hafiflediğini fark edeceksiniz.

Sağlıkla kalın..

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com