Hamilelikte Karın Çatlakları Olmaması İçin
Hamilelikte çatlak oluşumunu önlemek için ne yapmalı?
Hamilelikte çatlak olmaması için yapılması gerekenler çok basit. Bu süreci daha az karın çatlaklarıyla atlatabilirsiniz!
Bir kadının hamilelik süreci başladığında, hayatında ve elbette ki vücudunda gerçekleşecek birçok değişiklik vardır. Günlük programlar, özgürce yapılan eylemler ve hatta uyku zamanını bile ayarlanması gerekir. Zamanlama değişikliği ile birlikte, bir kadının vücudu özellikle fiziksel bazı değişiklikler yaşar. Bunların en bilineni ise tabi ki de, özellikle hamileliğin son üç ayında meydana gelen karın çatlaklardır. Birçok kadın hamilelikte karın bölgesi çatlaklarının, anne olmanın bir parçası olduğunu biliyor..
Bir kadının cildinde hamilelik sürecinde, özellikle karın çevresinde çatlaklar oluşabilir. Vücudunuz, büyüyen karın karşısında hazırlıklıdır ve germe yapar. Çatlaklar ilk olarak kırmızı renkte görülse de zamanla, özellikle de doğum sonrası renkleri gümüş rengine döner, incelir. Çatlakları önlemek ve gebelik sırasında yeterince erken ve doğru adımlar atılması halinde, çatlakların görünümünü azaltmak mümkün olabilir. İşte birkaç hayat tarzı değişiklikleri, pratik cilt bakım ve doğum sonrası düzenli bir diyet ile, karın çatlaklarından kurtulmanın yolları..
Hamilelikte Çatlaklar Neden Olur?
Normal zamanlarda bile, özellikle hızlı kilo alımı ve verimi sırasında dahi vücudumuzun bazı bölgelerinde rastladığımız çatlaklar, hamilelik sırasında vücudunuzun cildinize çok daha fazla bir ağırlık ve baskı uygulaması sonucu, karın yüzeyi ve derisi çok daha hızlı bir oranda büyümeye başladığı için, bu sürecin doğal bir parçasıdır.
Cildin yüzeyinin altında elastik lifler bulunur. Çoğu kadında ise bu lifler yetersi kalabilir. Buna bebeğin ağırlığı, annenin kilo alımı gibi etkenler de neden olabilir.
Gebelik sırasında cilt çatlaklarının meydana geldiği en yaygın iki alan, göğüsler ve karın bölgesidir. Onları üst kol, kalça ve uyluk takip edebilir. İlk işretler mor ya da kırmızımsı olarak başlar ve kademeli olarak, hamilelik sonrası griye ya da beyaza döner hatta bazen kaybolur.
Kadınların yaklaşık %90′ ında bu oluşum, 6. veya 7. ayda meydana gelir.
Hamilelikte çatlakların oluşması genetik de olabilmektedir. Çoğunlukla, annelerde görülen bu tür problemler, ileride anne olacak kız evlatlarda da görüldüğü bilimsel olarak saptanmış bir veridir.
Çatlakların rengi de bireyin cilt yapısına bağlıdır. Eğer hafif bir cilt tonuna sahipseniz, beyaz tenliyseniz, çatlakların pembemsi veya kırmızımsı olması daha muhtemeldir. Koyu ciltli kadınlarda ise, özellikle esmer ve buğday tenli, daha hafif çatlaklar görülebilir.
Ne var ki, hayatınızdaki bazı değişikler ile özellikle hamilelik sürecinde karşılaşılan yoğun çatlaklara karşı önlemini alarak, erkenden bu tür problemleri önleyebilirsiniz. İşte hamilelik sırasında oluşan çatlakları önlemek ve hamileyken çatlak olmaması için anahtar ipuçları;
Hamilelikte Karında Çatlak Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Cildi Besleyen Bir Diyet Yapın!
Hamileliğinizin başlaması ile muhtemelen bebeğinizin yeterli besin ve vitamin alımını sağlamak için dengeli beslenmeye başladınız. Bu diyete, cilt sağlığınızı ve cilt esnekliğinizi artıracak olan gıdalar da dahil edin.
Antioksidanlarla dolu gıdalar, cildinizi besler ve korur. Bunlar; çilek, yaban mersini ve ıspanak gibi sebze ve meyvelerdir.
E vitamini bakımından zengin olan gıda cildinizin hücre zarlarını korur. Brokoli, avokado, tohum ve fındık yiyin.
A vitamini açısından zengin besinler cildinizi dokularını tamir eder. Kırmızı biber, tatlı patates, havuç, kabak ve mango yiyin.
Omega-3 ve 6 açısından zengin gıdalar, cildinize parlaklık verir ve sağlıklı hücre zarlarını tutarak, korur. İstiridye, yumurta, ceviz, balık yağı ve balık yiyin.
Bol Su İçin Ve Sulu Beslenin!
Sıvılar da cildi sağlıklı kılar, deri hücrelerini tutar da vücudun detoks yapmasına yardımcı olur. Cildinizde, çatlakların meydana getirdiği sonuçları geri alabilmek veya meydana gelmelerini önlemek için, pratik gerektiren bazı sıvı içme alışkanlıklarına dikkat edin;
Her gün en az 8 bardak su için! Tüm gün yanınızda en az 8 bardak su bulunan bir şişe bulundurun.
Bitkisel çay için! Herhangi bir kafein içermeyen çay içmek, vücudunuzun susuz kalmasını engeller. Ayrıca her gün su içme sıkıntınızı da hafifletebilir.
Sulu sebze ve meyveler yiyin! Sulu sebze ve meyve yemek de susuz kalmanızı engeller. Kereviz, salatalık, taze biber, çilek, karpuz gibi besinler sağlıklı olacaktır.
Düşük Tempolu Egzersiz Yapın!
Egzersiz kan dolaşımını artırarak cildin elastikiyetini korumak için yardımcı olur. Hamileler için olan egzersizleri yapın. Bu egzersizler, Kegel egzersizleri, esneme ve tüm diğer basit hareketleri içerir. Ayrıca yogayı da deneyin. Pilates ve yoga, hamilelik sırasında rahatsız pozisyonlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Fazla Kilodan Kaçının!
Hamilelik sürecinde birçoğumuzun iştahı açılır ve daha çok yemeye başlarız. Oysa çoğu zaman alınan bu kaloriler gereksizdir. Ancak alınan kilolar, cilt yüzeyinde daha çok baskı uyguladığından, ciltte çatlaklar da kaçınılmaz olur. Bu nedenle hamilelik sürecinde fazla yemekten kaçının. Bunun yerine lif oranı ve enerjisi yüksek olan besinleri tercih edin.
Hamilelik Çatlaklarını Cilt Bakımı ile Önleyin!
Özellikle karın bölgenizde, kuru bir fırça kullanarak cildinizi fırçalarsanız, bu cildinizi sağlıklı tutmaya ve pul pul olmamasına yardımcı olur. Kuru fırçalar, doğal liflerden yapılmış ve sert olmayan kıllara sahip olmalıdır. Göğüs bölgenizde fırça kullanmayın, göğüs bölgesindeki cilt çok hassastır ve fırçalandığı zaman zarar görebilir.
Cilt Bakımınızda Sert Kimyasallardan Uzak Durun!
Birçok vücut bakım ürünlerinde, cilt yapısının elastikiyetini azaltan sülfatlar vardır. Cildinize doğal yağlar ile bakım yapın. Hindistan cevizi yağı ile yapılan temizleyiciler kullanın ve ardından ılık su ile durulayıp yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın.
Doğal yağlar cildinizi nemlendirir. Bacaklarınıza, karnınıza, göğüs bölgenize veya uyruk kısmınıza bu yağlarla masaj yapın. Badem yağı, buğday tohumu yağı ve kakao yağı hamile kadınların cildi nemlendirmek için kullandıkları oldukça popüler yağlardır. Saf lanolin de harika. Banyodan sonra, geceleri veya her sabah cildinizi bu yağlar ile nemlendirin. Cildinizde gergin olan bölge ayrıca kaşıntılı ise, daha fazla yağ uygulayın.
Güneşte Fazla Kalmayın!
Güneş altında fazla zaman geçirmek de cildinizin nemini alır ve kurutur, bu da gebelikte ciltte çatlak oluşumuna zemin hazırlar. Bu nedenle özellikle yaz aylarında geçirilen hamilelik süreçlerinde, güneş ışığı altında fazla kalmamaya özen gösterin. Nemlendiricili bir güneş kremi kullanmadan da asla dışarı çıkmayın.
KadınlaHerşey.com