Kadınla Herşey

Hamilelik Belirtileri Nedir, Ne Zaman Başlar?

Hamilelik Belirtileri Nedir, Ne Zaman Başlar?

Hamilelik belirtileri, hamilelik süreci serüveninin başlangıç çizgisidir. Anne adayı bu eğlenceli yarış için başlangıç çizgisinde yer alıp almadığını kestirmeye çalışır. Erken hamilelik belirtileri olarak da ele alınan bu durumların (hamileliğin ilk belirtileri) kesinleşmesi, artık anne için yeni bir hayatın başlangıcıdır. Artık o bir “anne adayı” olmuştur.

Okuyacağınız bu yazı “anne adayı olma” ihtimalini değerlendirmektedir. Hamilelik belirtilerinin ne anlama geldiği ve ne zaman görülmeye başladığı anlatılmaktadır. En erken hamilelik belirtileri neleri kapsar bunlar ele alınırken, hamileliğin kesinlik kazanması için yapılması gereken son işlemlerden de bahsedilmektedir. Böylece hamilelik nasıl anlaşılır ve davamında hangi hamilelik belirtileri sürmeye devam etmekte, detaylarıyla incelenmektedir.

Hamilelik Belirtileri Nedir?

Kişinin “hamilemiyim” sorusunu sormasına neden olan eğilimlerin yaşanma süreci, gebelik belirtileri olarak adlandırılır. Bu süreç, hamileliğin ilk belirtileri de denilen erken gebelik belirtileri olarak sorgulanmasıyla başlar. Kadınlar, ilişkiden sonra belirli bir sürenin ardından vücutlarındaki değişimler nedeniyle şüpheler duymaktadırlar. Her zamankinden farklı olan bu şüpheler, ya hamilelik süreci başlangıcına işaret etmektedir yada adet düzensizliği gibi farklı durumlara. İşte bunun ayrımına yapmak için “ilk hamilelik belirtileri nelerdir”, bunları bilmek gerekir.

Hissedilen belirtilerin kesinleşmesi için farklı hamilelik testlerine (idrar ve kan) ihtiyaç duyulmaktadır. Tabi bu durum erken hamilelik belirtilerini gözlemleyen ve “yoksa hamilemiyim” merakında olanlar içindir. Zaten zamanla, hamile kalma belirtileri teste ihtiyaç duymadan da, ya kesinleşecek yada tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak üçüncü bir ihtimal olan durumlar da vardır ki, bunlar anormal durumlardır (örn: dış gebelik gibi).

Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir?

“Hamilelik ne zaman belli olur” yaygın sorusu karşısında, uzman bir dernek tarafından yapılan bir kamuoyu yoklamasında, gebeliğin en yaygın ilk belirtileri şunlar görülmüştür:

  • Adet gecikmesi (% 29)
  • Bulantı (% 25)
  • Göğüslerde değişim (% 17)

Bunlar, erken hamilelik belirtileri olarak bilinir. Bu yaygın belirtilerin daha öznel olan ve kişilere göre seyrinin değiştiği en erken hamilelik belirtileri de vardır. Ancak bunların kişiden kişiye etkisi değişmektedir.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

İlk hamilelik belirtileri, birleşme sonrası vücutta hemen başlamaktadır. Spermlerin vücuda girme sürecinden itibaren yumurtayla ilk buluşması ve sonrasında vücutta uyarıcılar çalışmaya başlamaktadır. Ancak bu uyarıcıların (hormonların) eldeki imkanlarla gözlenmesi ve hissedilmesi için en az bir haftalık bir zamanın geçmiş olması gerekmektedir. Bilinmelidir ki, hamilelik belirtileri ilk hafta içinde kesin bir hamileliğe işaret etmese de zamanla belirtilerin artması (hissedilen yeni belirtiler) ile hamilelik süreci için kesinlik oranı artacaktır. 2-3 haftalık hamilelikler de hormonlar daha belirgin sonuçları ortaya koymaktadır.

Hamilelik belirtilerinin oluşması ayrıdır, bu belirtilerin dışa vurumu yada hissedilmesi ayrıdır. Eğer bir hamilelik varsa mutlaka belirtiler başlamıştır. Ancak bunların hissedilmesi ilk hafta da olabilir aylar sonra da. Hamilelik belirtilerini ilk haftalarda hissetmeyenler de vardır. Bu durum, birazda anne adayının bedensel ve ruhsal yapısından kaynaklanır. Hissedilebilen yada ortaya çıkan belirtilere göre hamileliğin ilk aşamaları şöyledir:

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir İlk Hafta

Hamilelik Belirtileri | En Erken Hamilelik > Hamilelik Süreci Belirtileri

Gebelik belirtileri nelerdir diye bakıldığında bunu anlamak için, kişinin hamile olduğunu belirten küçük sinyallerin de olduğu konusunda birkaç doğrulanmış bilgiye bakılır. Bunların çoğu, vücutta meydana gelen hormon değişikliklerinin yan etkileridir. Elbette herkeste aynı belirtilerin, daha doğrusu ‘yan etkilerin’ görülmesi gerektiği şartı yoktur.

Hamilelik belirtileri birçok anne adayının canını sıkacak derecede ağrılı ve sert geçmektedir. Ancak bu belirtilerin hepsinin bir nedeni bulunmakla birlikte, anneyi uyarma özelliği de taşımaktadır. Çünkü özellikle hamileliğin tehlikeli dönemi sayılan ilk aylarında görülen hamilelik belirtileri, anne adayına davranışlarında ve beslenmesinde dikkatli olması gerektiği konusunda sinyaller vermektedir. Bu belirtileri (sinyalleri) ayrıntılı olarak ele alalım:

Hamilelik Hissi

Hamilelik belirtileri içinde ruhsal bir belirtidir. Annelik içgüdüsünün ilk sinyalleri olan hamileliğin hissedilmesi, kimi kadınlarda mümkün olmaktadır. Vücudun verdiği sinyalleri iyi okuyanlar güçlü bir şekilde hamileliğini hissedebilirler. Kendi vücutlarındaki hormonal değişimler nedeniyle daha önce hiç farketmedikleri duyguları, durumları yaşamış olurlar. İlk belirtide hemen “hamilemiyim” sorusunu sormanın olumlu cevabı, ‘bu hissin tam olarak yaşanması’ ile mümkün olur.

Baş Dönmesi

Bir kaç belirtiyle beraber görülen baş dönmesi ve bayılma hissi hamileliğin işaretlerinden olabilir. Bu duruma ani hormonal değişiklikler neden olabilmektedir. Kan akışının hızlanarak basıncın artması, tansiyonun düşmesi, kan şekeri düşüklüğü baş döndürücü durumlar olabilir. Aynı zamanda rahim bölgesinde yoğunlaşan kanın beyne yeteri kadar ulaşamaması gibi anlık durumlar baş dönmesi sebeplerindendir. Bunların bir kısmı beraberinde kısa süreli bayılmayı da getirebilir.

Adet Gecikmesi

Adet kanamasının gecikmesi en erken hamilelik belirtileri içinde değerlendirilmektedir. Regl döngüsü, döllenmenin olduğunda duraksamakta ve yeni yumurta atımı gerçekleşmemektedir. İstenilen yumurta-sperm birleşmesi gerçekleştiği için kanamaya sebep olacak durum kalkmıştır. Bu değişim “adet gecikmesi” olarak hamileliğin belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Ancak kadının yaşadığı stres, hastalık, ilaç kullanımı ve psikolojik durumlar nedeniyle de adet döneminde gecikme yaşanabilmesi mümkündür. Demek oluyor ki; her adet gecikmesi hamileliğin işareti olmayabilir. Eğer gebeliğin belirtilerinden değilse, adet gecikmesinin nedenleri farklı olabilir.

Yerleşme Kanaması

Adetin olmaması hamile kalma belirtileri içinde yer alırken, bu durumun tersi yani, yeni görülen bir kanama da gebelik göstergesi olarak değerlendirilebilmektedir. Ancak bu kanama regl kanamasından farklı pembemsi yada beyazımsı hafif renkli olan bir “yerleşme kanaması”dır. Kanamanın miktarı az ve seyrek olduğundan farkedilmeyebilir. Yada hamilelik konusunda hiç bir belirtiye maruz kalmayan (hissetmeyen) kişiler bu akıntıyı adet akıntısıyla da karıştırabilirler. Bu kanama her ne kadar adet kanamasından farklı özelliklere sahip olsa da kimi zaman farkedilmediği de görülmektedir.

Döllenme sonucu bebeğin yumurtaya tutunduğuna işaret eden bir kanama olan implantasyon kanamaları, çoğu kez gebeliğin ilk belirtisi olarak kabul edilir. Halk arasında “üstüne görme” olarak da bilinen bu kanamalar hamileliğin ikinci haftası içinde görülüp kısa süreli olmaktadır. Birçok uzman tarafından yürütülen anket, kadınların sadece % 3’ünde, hamileliğin ilk belirtisi olarak implantasyon kanaması yaşadıklarını ortaya koyuyor. Ancak adet dışı olan daha öncesinde karşılaşmadığınız bu akıntıyı farkettiğinizde bunun hamilelik belirtisi olma ihtimali yüksektir.

Vücut Isısında Yükselme

Erken gebelik belirtileri olarak vücut ısısının normalin bir-iki derece üzerinde seyrettiği görülmektedir. Hatta tipik belirtilerinden biri de denebilir vücut ısısı artışı için. Bu belirti sürekli bir hal alır ve hamilelik boyunca devam eder. Isının yüksek seyretmesi cenin ısısını dengeleme açısından gereklidir. Hamileliğin ilk haftalarında görülebildiği gibi daha sonraları da vücut ısısı artışı başlayabilir.

Karnın Altında Gerginlik

Hamilelik belirtileri içinde yer alan kasık ağrısı, karın altında oluşan şişkinlikler ve batmalar, regl sürecini andırmaktadır. Hafif sancılı da olabilen bu gerginlikler ilk hafta hamilelik belirtileri arasında görülür. Ceninin tutunma seyrini izleyen kasılmalar olağan süreçlerdir. Kimi zaman adet sancısıyla karıştırılmakta ve hamilelikle bağdaştırılması zoralaşmaktadır. Dikkat edilmelidir ki, adet sancısı gibi ağrı hamilelik belirtisi olabilir.

Mide Bulantısı ve Kusma

Vücutta salgılanmaya başlanan hormonlar nedeniyle kişide; mide bulantısı ve kusma görülmesi de sık karşılaşılan durumlar arasında yer almaktadır. Özellikle sabahları meydana gelen mide bulantıları ve kusmalar, ilk 2 ila 8 hafta boyunca, sıklıkla ve yoğun bir şekilde görülür. Hamilelik süreci boyunca bulantı görenler de olmaktadır. Kişilerin yapısıyla da bağlantılı olan bulantıyı hiç hissetmeyenler de olmaktadır. Hamilelikte mide bulantısı çekenlerin ortalama 3 ayın sonudan itibaren bu şikayetlerinin azaldığı bilinmektedir.

Midede Yanma Hissi

Hamileliğin ilk belirtileri içinde mide yanması görülebilmektedir. Mide ekşimesi olarak da adlandırılan asit reflüsü, hamileliğin ilk dönemlerinde sıkça rastlanılır. Diğer adıyla hamilelik reflüsü, hamilelik süreci içinde salgılanan hormanların mide rahim kaslarını gevşetmesiyle birlikte mide kapağını da gevşetmesi sebebiyle oluşabilmektedir. Hamilelikte mide yanması basit yöntemlerle giderilebilir.

Göğüslerde Hassaslık

Özellikle göğüslerde oluşan şişlik ve sertlik gibi belirtiler, hamilelik belirtisinin erken başlayan etkilerindendir. Gebeliğin 1 veya 2. haftasında bile görülebilir. Memelerin dolgunlaşması ile meme uçlarının belirginleşmesi ve hatta göğüs halkalarının renklerinin koyulaşması kimi kadınlarda hamileliğin vücuttaki ilk belirtileri olarak gözlenmektedir.

Göğüslerde oluşan hassasiyet, hormonların etkisiyle artmakta olup göğüs ucu etrafında pütürler belirmektedir. Göğüs halkasının genişlemesiyle pürüzlerin artması göğüslerin emzirmeye hazırlanma işaretleridir. Dokunulduğunda ağrıların hissedildiği olmakla beraber bu belirtiler, kesinleşen hamilelik sürecinde artarak devam edebilmektedir. Göğüslerin sertleşmesi gibi yumuşaması da yine hamilelik belirtileri arasında sayılır.

İştah Artması

Gebeliğin ilk belirtileri içinde olmasa da ileri belirtilerinden sayılan, ikinci aydan itibaren iştahta artmalar gözlenmektedir. Bu iştah artışı kimi zaman “aşermek” şeklinde “aşırı canın çekmesi” durumlarını da beraber getirir. Bu durum anne karnında oluşmaya başlayan bebeğin gelişiminde ihtiyaç duyduğu besinlerin (vitamin, mineral, enzimler) anneye yansımasıdır. Kimi kadınlar çok fazla yiyeceğe aş erirken, kimilerinin hamilelik süreci boyunca sayılı aşerme yaşadıkları görülümüştür. Hamileliğin devamında bu durum kilo alımı şeklinde devam eder.

Koku Hassasiyeti

Hamilelik oluşumuyla beraber hislerde hassasiyet başlamaktadır. Kokulara karşı aşırı hassaslaşma da ilk hamilelik beliritileri içinden sayılabilmektedir. Kimi zaman bu durum öyle bir hal alır ki, daha önce sevilen bir yiyeceğin kokusu bu süreçte en tiksinilen olabilir. Bu durumun aşırı olması ve her gıdaya, her duruma karşı aşırı koku hassaslığı kimi zaman iştahda azalmalara kadar gidebilmektedir. Koku hassasiyeti beraberinde mide bulantılarını artırabilir.

Yorgunluk ve Bitkinlik

Hamileliğin ilk dönemi yorucu geçebelir. Fiziksel olarak gün boyu yapılan herhangi bir eylem olmasa da bedenin yorulması muhtemeldir. Vücudun daha önce karşılaşmadığı bir durum olan hamilelik için hormonlar salgılanmaya başlar ve fazladan enerji ihtiyacı doğar. Metabolizmanın gereğinden fazla çalışması, kimi hormonlarda artış ve plasentaya ihtiyaç duyulan enzimlerin anneden karşılanması gibi durumlar halsizliğe neden olabilmektedir. Aşırı yorgunluk ve bitkinlik hissi beraberinde sürekli uyku halini de getirir. Ancak bünyenin güçlü olması, bu ilk zamanlarda ortaya çıkan yorgunluğun aşılmasında yardımcı olur.

Baş Ağrısı

Vücuttaki hormonların ani yükselişi, gebelikte baş ağrısına neden olabilir. İlk zamanlarda ortaya çıkan baş ağrısı vücudun hamileliğe uyumu açısından normal karşılanmaktadır. Ancak hamilelikte baş ağrısı süreklilik halini aldığında takip edilmesi ve önemsenmesi gereken bir durum olur. Bu yüzden hamilelikte baş ağrısı neye işaret ediyor, bilinmeli ve önlem alınmalıdır. Gündelik hayatında her baş ağrısında ilaç kullananlar bu konuda dikkatli olmalıdırlar. Hamileliğin ilk hafta belirtileri arasında yer alan baş ağrısına sahip olabilirsiniz. Bu yüzden zorunlu olmadıkça ilaç kullanmamalısınız. Hamilelikte ilaç kullanımı hakkında bilmeniz gereken şeyler olabilir.

Bel Ağrısı

Hamilelikte belirtiler içinde yer alan sırt ağrısı, ilk haftalardan sonra görülmeye başlar ve en bilinen belirtilerden olmaktadır. Rahimde gelişen embriyonun zamanla karın kaslarını ve çevresini uyarması, bel bölgesine baskı yapmasına sebep olur. Zamanla artabilecek bu baskılar hamileliğin ileriki dönemlerinde daha fazla bel ağrısına neden olabilir. Hamilelikte bel ağrısı olağan bir durumdur ve ağrılar karnın büyümesine paralel olarak artış da gösterebilmektedir.

Çalkantılı Ruh Hali

Yumurtlama süreci (adet döngüsü) gibi belirtilere benzerlik gösteren ilk gebelik belirtileri içinde sürekli değişen ve kırılgan ruh hali de görülmektedir. Ani duygu değişimleri, yoğun stres, duygusal çöküntü, aşırı heyecanlanma gibi duygular arası dalgalanmalar yaşanabilir. Bunların hepsi hamileliğin erken belirtileri içinde yer almakla birlikte ileriki dönemlerde azalmaktadır.

İdrarın Sıklaşması

İlk ay hamilelik belirtileri olarak başlayan sık idrara çıkma isteği ilerleyen dönemlerde de azalarak devam edebilir. Bu süreçte mesanenin fazla çalışması, hormonlardaki artışlar etkili olabilmektedir. Hamileliğe hazırlanan rahmin tükettiği enerji sonrası oluşan fazlalıklar böbrekler yoluyla atılmak istenir. İdrarın renginin koyulaşması da atılan bu fazlalıklarla ve salgılanan hormanlarla bağlantılıdır. Bu sürede su tüketiminin artması gerekeceğinden atılan sıvı ihtiyacının karşılanması önemlidir.

Anne karnında fetüsün gelişimi için sürekli artacak olan gebelik suyu (amniyon sıvısı) süzülerek anne karnında birikmektedir. Bu durum da, sürekli bir idrara çıkma halini beraberinde getirir. Bu yüzden hamileliğin ilk haftaları ve hatta öncesinden başlayarak hamililek süreci boyunca en çok tüketilmesi gerekenlerden biri de sudur.

Kabızlık

Vücutta değişen hormonal denge ile birlikte yukarıda bahsedilen aşırı idrara çıkma durumu, beraberinde kabızlığı da getirebilmektedir. Aşırı idrar isteği varsa ve devamında kabızlığa da rastlanıyorsa bunlar gebeliğin ilk belirtileri olabilir. Hamilelik süreci içinde, annenin yediği her besinin bağırsaklarda daha detaylı emiliminin gerçekleşmesi ve bağırsak hareketlerindeki yavaşlama kabızlığa sebep olabilir. Bu süreçte sıvı ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilirken, lifli gıdaları tüketerek de bağırsakların çalışmasına yardımcı olunabilir.

Hamilelik Ne Zaman Belli Olur?

Yukarıdaki değişikliklerin yaşanmasına sebep olan hormonlar arasında özellikle “östrojen” ve “progesteron hormonları” kişinin vücudunda bahsi geçen fiziksel değişmelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu değişikliklerin amacı da anne adayının vücudunu bebek için uygun bir ortam haline getirmek ve bebeğin gelişimine katkı sağlamaktır. Bu belirtiler sadece gebeliği haber veren sinyaller olarak algılanmalıdır. Bu sinyalleri alan kişi bir takım testlerle hamileliğinin kesinliğini öğrenebililir. Bu testlere genel anlamda “gebelik testleri” denilmektedir.

Gebelik Testi (İdrar): Döllenmenin oluşumundan itibaren 5-7 gün geçtiğinde idrar testi yapılabilmektedir. Test sonucu hamilelik için güçlü bir belirtidir. Negatif ve pozitif değerlere göre hamilelik belli olabilmektedir. Pozitif değer hamilelik ihtimaline, negatif değer ise diğer ihtimale işaret eder. Gebelik testi sonucu pozitif olması durumunda doktor kontrolünde kan testi yaptırarak hamilelik belirtilerine kesinlik kazandırılabilir.

Kan Testi (Hormon): Beta HCG testi için, alınan kanın içinde hamilelik hormonu saptaması yapılır. Bu test hamilelik belirtileri içinde en kesin sonuçları gösteren testtir.

Genel olarak bakıldığında nasıl ki, sadece mide bulantısı hamilelik belirtisi için yeterli değilse, sadece adet gecikmesi de hamilelik belirtisi olmayabilir. Hamilelik belirtileri ortaya çıktığında ihtimal dahilinde hamilelik olabileceği düşüncesiyle hareket edilmesi sağlıklı olandır. Ancak kesin bir hamilelik inancı yerine ihtimal düşüncesi ile gündelik yaşantıya “dikkat edilmelidir”. Kısa zamanda belirtilerin hepsinin oluşmasını beklemeden ilk belirtilerde gerekli testleri yaptırmak, gerekli önlemleri almak adına doğru bir seçim olacaktır. Unutulmaması gereken; hamileliğin ilk hissedildiği andan itibaren yenilen ve içilen herşeye karşı dikkat edilmesi gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. hamilelik belirtileri dedi ki:

    Hamileliğin en önemli habercisi adet gecikmesi olsa da bazı erken belirtiler adet gecikmesinden önce bile hamileliğe işaret edebilir. Unutulmaması gereken bu belirtilerin kadından kadına hatta hamilelikten hamileliğe değişiklik gösterdiğidir.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com