Halsizlik
Halsizlik; insanlar arasında yorgunluk, uyuşukluk diye tabir edilen ama aslında bu kavramlar ile pek de alakası olmayan fiziksel veya zihinsel ya da sadece fiziksel veya sadece zihinsel olarak tanımlanan, vücudun normal dirençli halinin düşmüş olması durumudur.
İnsanlar durmadan yorucu bir işte çalışıp da fiziksel olarak sürekli bir yorgunluk içindeyse, vücudu zihinsel olarak da alarm verip vücudu dinlenmeye alır. Bu durumda insan metabolizması normal çalışsa bile mental olarak insan kendini halsiz ve yorgun hisseder, bu durum da, birçok rahatsızlığın davetçisi olur. Çünkü çoğu zaman hastalıklar insanın kendini zayıf hissettiği yerde ve zamanda yakalar. Fiziksel kapasiteniz düşer ve savunmasız kalırsınız. Üstüne de moral eksikliği eklenirse en ufak bir hastalıkta sizi yatağa düşürür ve çok zor toparlarsınız.
İnsandan insana değişkenlik gösteren bu durumda zihinsel yorgunluk çeken kişiler devamlı uykusuzluk çeker gibi kendilerini bitkin ve yorgun hissederler. Çoğu kişide fiziksel halsizliğin yanında zihinsel halsizlik de oluşmaktadır. Bu durum daha da ağırlaşırsa, nedenlerini araştırmalı ve önlemlerini almalısınız.
Halsizlik bir hastalık hali değildir. Aslında insanın kendini zayıf hissettiği zamanlarda ortaya çıkar. Eğer bu durumlarda kendimize dikkat etmeyip dinlenmezsek, bu durum ilerler ve beraberinde psikolojik hastalığa dönüşür.
Halsizlik neden olur?
Halsizlik aşamasının belli başlı sebeplerine bakacak olursak; yas tutma ve üzüntü, yeme alışkanlığının bozulması, aşırı tedirginlik, ev değiştirme, iş yerindeki çalışma sorunları, boş zamanlardan kaynaklı can sıkıntısı sayılabilir. Vücuda zararlı olan sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı da halsizliğe sebep olduğu kanıtlanmıştır. Sosyal yada psikolojik boyutları da olan halsizliğe örnek olarak evlilikten bıkma ve isteksizlik, sonrasında boşanma olayları da bulunabilir.
Saydığımız nedenlerin hemen hepsi de normal yaşantının bir parçasıdır. Ancak, örneğin ölüm gibi etkisi ağır olaylarda, ve zor zamanlarda üzülmeli hatta yas tutmalısınız ama bu durum abartılı bir şekle girerse size ağırlık yapar ve sağlığınızı da tehlikeye sokar.
Özellikle stres çağın hastalığıdır. Bazı uzmanlar stresin olumlu yönlerini de tespit etmişler ve bunu kullanarak her türlü olumsuzluğun altından bizi çıkarabilecek olumlu bir güç olduğu kanaatine varmışlardır.
Ancak bu durumda bile stres kontrol edilemese halsizliğe dönüşür. Tıp dilinde depresyon diye geçen bu hal, beraberinde derin psikolojik bozuklukları ve uykusuzluk gibi davranış bozukluklarına dek varabilir.
Genelde insanı halsiz bırakan sebeplerden bir tanesi de; vücutta bulunan hastalıklardır. Vücutta oluşan herhangi bir hastalık ya da ilaç kullanımı da halsizlik yapar.
Vücuttaki kimyasallarda halsizlik yapar. Halsizlik, nedenlerine bakıldığında oldukça geniş bir alana yayılmaktadır. Psikolojik ya da fiziksel, her ne sebeple olursa olsun, halsizlik durumu hem sağlığımızı hem de yaşam kalitemizi zora sokacaktır. Bu nedenle ihmal edilmeden önlemlerinin alınması oldukça önemlidir.
KadinlaHersey.com