Kadınla Herşey

Gut (Damla) Hastalığı Nedir?

Gut (Damla) Hastalığı Nedir?

Gut hastalığı, ayak baş parmağında daha yaygın olarak kendini gösteren şişliktir. Ani ve şiddetli ağrı ile bilinen bu hastalığın oluşma nedenleri bilinebilse de, kesin tedavisi şu an mümkün değildir.

Gut Hastalığı Nedir?

Damla hastalığı da denilen gut hastalığı, ani bir atakla (genellikle geceleri belirir) kızarıklık şeklinde ortaya çıkan eklem ağrısıdır. Ağrılı ve şişkin olan bölge sıck olup son derece hassaslaşmıştır. Ayak baş parmağı en çok görülen yerdir. Ancak eklem olan yerlerde (bilekler, dizler, dirsekler…) de görülebilmektedir. Süreli bir ağrı durumu başlar şiddetli evresini tamamlayıp hafifler. Bu süreç 12 saate kadar uzayabilir.

Ağrının ortaya çıkmasıyla birlikte bölge şişmiş ve kızarık oluşarak ısınma meydana gelmiştir. Ancak en şikayet edilen yönü şişliğin olduğu bölgenin bir yere temas ettirilememesidir. Özellikle ayak parmağında olan bu durum kişilerin ayakkabı giymelerini son derece etkilemektedir.

Gut Hastalığı Neden Olur?

Kanda yüksek seviyede ürik asitin bulunmasıyla urat kristallerinin bir eklem bölgelsinde toplanması gut hastalığının oluşma nedenlerindendir. Ürik asit doğal gıdalarda da bulunabildiği gibi vücutta çözünerek böbrekler vasıtasıyla idrar ile atılabilmektedir. Bu asitin yoğunluğu idrarda urat kristallerinin de yoğun görülmesinden anlaşılmaktadır.

Ürik asitin yüksek olmasından kaynaklı ve böbreklerden atılamaması ile vücudun bir yerinde birikmeye başladığında (özellikle eklemlerde bu birikmeler gerçekleşir) şişkinlikler ve ağrılar kaçınılmazdır. O halde yapılması gereken ortaya çıkan bu dengesizliğin giderilmesidir. Bunun için en basit yöntem vücuda fazla ürik asit girişi yapmamaktır. Bunun için yenilen gıdalara dikkat edilmelidir. Gut hastalığının oluşma nedenlerini azaltabilirsiniz:

Aşırı kilo (obezite), böbreklerin işlevini rahatça yerine geterimemesine neden olduğundan gut hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Alkolün zararlarından biri de ürik asit değerini artırıcı özelliğidir ve erkeklerde bira tüketimi daha fazla ürik asit üretimine neden olur. Özellikle bira bu konuda zarar vermektedir. Aşırı kırmızı et tüketimi, yanlış uyğulanan diyetler, kullanılan kimi ilaçlarda bu hastalığa neden olabilmektedir.

Beslenme sorunlarının da neden olabileceği unutulmayarak hazır gıdalardan kaçınılmalıdır. Kimi hazır gıdalarda tatlandırıcı olarak içeriğinde bulunan mısır şurupları vücuda gut hastalığı gibi başka hastalık riski de oluşturmaktadırlar. Bunların tüketimini azaltın.

gut hastalığı beslenme

Gut hastalığı kimlerde görülür?

Gut, oluşan nedenlerle herkes de görülebilsede erkeklerde görülme oranı daha fazladır. Vücut özellikleri gereği erkekler daha yoksek ürik asit seviyelerine sahip olma eğilimindedirler. Kadınların yoğun görüldüğü yaş aralığı genellikle menepoz sonrasıdır. Bu dönemde kadınlardaki bu asit seviyesi yükselmeye başlamıştır. Bu yüzden kadınların gut oranı erkeklere göre daha ileri yaşlardır. Gut, genetik olarak da aktarılabilen bir hastalık olduğundan daha önce ailede görüldüyse yakalanma riski biraz daha yüksektir.

Gut Hastalığı Tedavisi

İhmale gelmeyen bu rahatsızlık doktor kontrolünü zorunlu kıldığından önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Aksi takdirde eklemlerde daha şiddetli ağrılarla hastalık ilerleyebilir, iltihaplanmayla daha zor bir aşamaya geçebilir. Gut hastalığı böbrek taşına da neden olabilen tahrip edici yanı bulanan bir hastalıktır.

Hastalığın ilk belirmeye başladığı zamanlarda atakların azlığı normal bir durumdur. Ancak önlem alınmadığı takdirde eklem bölgesi yoğunluğu artacak ve şiddeti çoğalacaktır. Bu yüzden erken önlem almak daha etkili sonuçlar ortaya koymaktadır.

Gut hastalığı tedavisinde ürik asit seviyesini azaltıcı ve yine ürik asit atılımını artırıcı ilaçlar verilmektedir. Böbrekten kaynaklı sorunların giderilmesi de tedavi süreci içindeki çalışmalardır. Hastalığı geçirip bir daha maruz kalmayanlar olsa da yılda bir kaç kere geçirenlerde olabilmektedir. Tekrarlama olasılığı vardır.

Gut Hastalığına İyi Gelen Besinler

  • Vücut temizleyici özelliğiyle bilinen vişne, gut hastalığına iyi gelmektedir.
  • İltihaplı yaraların iyileşmesinde etkili olan maydanoz, gut hastalığı için tüketilebilir besinler arasında yer alır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com