Kadınla Herşey

Güneş Yanığı

Güneş Yanığı

Güneş yanığı, yazın güneşin şiddetli görüldüğü günlerde ve vakitlerde, güneş ısısının normalden fazla olması ve bu duruma maruz kalınması sonucu, insanın cildine verdiği hasara denmektedir. Güneş yanığı denilen rahatsızlığın 1. dereceden 4. dereceye varana kadar kademeleri bulunuyor.

Yanık dereceleri ve belirtileri;

1. derece yanıklarda deri kızarıklığı oluşur ve cilt sızlar, soğuk komprese ihtiyaç duyulur. Kızarıklık ile birlikte acı hissi duyuluyor.

2. derece yanıklarda ise bu belirtilerin yanında yanık bölgede su toplamaları oluşur. Ayrıca, acı hissi daha fazladır ve ilerleyen zamanda daha da artar.

3. derece yanıklarda genellikle doku kaybı olduğu için geri dönüşü olmayan ciddi hasarlar meydana gelebilir ve bu durum oldukça ağrılı ve acılıdır.

4. derece yanıklarda ise, yanıklar derinin altına işler ve dokulara ciddi zararlar verir. Artık deri kalmamış ve dokularda büyük zarar görmüştür; hatta kömürleşen bir deri altında kemikleri görebilmek mümkünleşir. 4. derece yanıklarda, kemiklere dek yanan bir bölümden bahsedebiliriz.

Güneş yanığı kaçıncı derece yanıktır?

Güneş yanığının derecesi ise, 2. derece yanıklar sınıfında değerlendirilir. Bu yanıklarda cildimizde kızarıklık meydana gelir ve cilde dokunulduğunda fazlaca acı hissi verir. Yanık 3. dereceye kadar ilerlediğinde cildin kızaran bölgelerinde su toplamaları görülür. Bu aşamada derimizde yanma hissi hat safhaya ulaşabilir ve deformasyon oluşabilir.

Güneş yanığından korunmak için ne yapılabilir?

Güneş yanığından korunmak için, buna karşı önlem alınmalı ve güneş ışığının şiddetli olduğu saatlerde, mümkünse dışarı çıkılmaması gerekiyor. Güneş ışınına çıkılma durumu mecburi ise bu durumdan korunmak için muhakkak önlem alınmalıdır.

gunes-yanigii

Özellikle güneşli günlerin çok yoğun olduğu zamanlarda yani yaz aylarında bronzlaşmak için güneşlenen insanlara, uzmanlar, günden güne güneşlenme süresini arttırmak yoluyla güneş ışığından faydalanmalarını öneriyor. Yani 1.gün 15 dakika güneş ışığında kalındıysa 2.gün 25 dakika kalınabilir 3. gün bu süreyi 40 dakikaya çıkarabilirsiniz. Yani burada amaç vücudumuzu belli bir dakikada güneş ışığına bırakıp sonrasında dinlendirmeli ve sonraki günlerde süreyi kademe kademe arttırarak. Bu bilinçli davranış, hem güneşten faydalanmayı hem de vücudumuzun bronzlaşmasını sağlar ve bu sayede yanıklara maruz kalmadan hayatımıza devam edebiliriz.

Ancak bu anlattıklarımız her kişi tarafından bu denli titizlikle uygulanamıyor ve bazen maalesef güneş yanıkları oluşabiliyor.

Bir diğer önemli nokta ise, özellikle yaz günlerinde, güneşe çıkmadan önce vücudumuza güneş kremi sürerek, güneşin zararlı etkilerinden kısmen korunmuş oluruz.

Güneş yanığı 2. derece yanık vakası olarak bilinir ve önlemini almazsak uzun süre bizi rahatsız edebilir. Özellikle öğle saatlerinde yani güneş ışığının tam dik geldiği saatlerde (10-16 saatleri arası) güneş ışığına fazla maruz kalmamalı ve güneşlenmek isteyenlerin de bu uygulamayı günden güne süresini arttırarak yapmasını öneriyoruz.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com