Grip
İnsanların başına gelen en ağır hastalıklardan biri de, ağır virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan, soğuk algınlığı ve nezle ile sıkça karıştırılan griptir. Soğuk algınlığı, nezle ve grip arasındaki en önemli fark gripte vücut sıcaklık artışının ani olmasıdır. Bu farklılık yüksek ateş ve adalelerdeki ağrıların seyrini dahi etkiler.
Grip belirtileri nelerdir?
Grip hastalığının belirtileri arasında; yüksek ateş ve günlerce bitkinlik yanında burun akıntısı, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, eklem ve kas hastalıkları, vücudun bitkin düşmesi, halsizlik, boğaz ağrısı ve iştahsızlık ve baş ağrısı ile baş dönmesi grip belirtilerdendir. Bu hastalık virüslerin belli yollarla vücudumuza girmesi insan sağlığını ciddi etkiler ve insanı günden güne yıkar. Vücudu zayıflatarak yatağa kadar düşürür.
Grip bulaşıcı mıdır?
Grip tedavisinde çeşitli ilaçlar ve aşıları bulunmaktadır. Geçici bir rahatsızlık olmasına karşın kuvvetli bir virüsün neden olduğu bir hastalık olduğundan bulaşıcıdır da ve hızla yayılan bir etkisi vardır. Grip virüsü hasta ile yakın temasta, öpüşme, yakınında konuşma, hapşırma ve öksürük ile bulaşıyor. Ayrıca virüs bulaşan ellerle tokalaşmalar ile de geçmektedir.
Gripten korunmak için öncelikle temizliğe dikkat etmeliyiz. Kendinizi muhafazaya almalı ve hastalığın salgın olduğu kalabalık ortamlarda kat’iyen bulunmamaya özen göstermeliyiz. Hasta olan kişi ile temastan uzak durmaya ayrıca çalışılmalıdır. Bu hastalık özellikle direnci düşük hastalarda; örneğin yaşlılarda ve çocuklarda, vücut direnci düşük, tansiyon, şeker hastalarında çok daha sık görülebiliyor. Bu sayılan gruplardaki hastalar, normal insanlara göre bu hastalığı, daha ağır geçirebilirler. Hatta ölümle sonuçlanabilir hastalıklara yol açılabilir.
Grip nasıl geçer?
Grip tedavisinde dikkat edilecek tedavi yöntemlerine bakacak olursak antibiyotik etkili değildir. Ama iki üç günlük istirahat sayesinde tedavi edileceği gibi bol sıvı tüketimi ve C vitamini alımı iyileşmeyi artırabilir. Ayrıca ağır hastalıklarda istirahat süresi uzar. Bu dönemde hasta olan kişinin eşyaları başka eşyalar ile karıştırılmamalı ve temastan kaçınılmalıdır.
Ayrıca gribe sebep olan çok sayıda virüs olduğu gibi bu virüslerin karşısında üretilmiş virüs aşıları da bulunuyor. Yalnız grip hastalığını tamamen ortadan kaldırabilen bir aşı türü henüz bulunamamıştır. Grip hastalığına sebep olan virüs çeşitleri tespit edilmiş olup, virüslere göre hazırlanan grip aşısı günümüzde üretilmiş ve başarı oranı %80 oranında sağlanmıştır.
KadinlaHersey.com