Göz Seğirmesi
İnsanların vücutlarında, zaman zaman sağlıkla ilgili sorunlar meydana gelebilir. Bu sorunlar bazen rahasızlık boyutuna varabilir. Bu rahatsızlıkların bazıları tedaviyle iyileşirken bazıları ise tedavi edilse bile iyileşmeyebiliyor. Kısaca gözlerimizi psikolojik olarak istemsiz bir şekilde kırpma eylemine göz kırpma rahatsızlığı deniyor.
Uzmanların görüşüne göre gözlerde meydana gelen istemsiz tikler, normal bir psikolojiye sahip olmayan kişilerin, 7.sinir denilen uyarıcı özelliği olan sinirlere sahip olması nedeniyle gözlerde oluşan istemsiz hareketlerdir. Bu sinirin gözümüzün çevresindeki kasları etkilemesi ve istemsiz hareketleriyle atması veya kasılması sonucu kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Belli bir şekli yoktur ve tamamen istemsiz oluşan bir rahatsızlıktır.
Gözdeki istemsiz kasların spazmı olarak ortaya çıkan göz seyirmesi rahatsızlığı 7-10 yaşları arasındaki çocuklarda sıklıkla ortaya çıkıyor. Çünkü bu yaşlardaki çocuklar geçiş dönemlerinde bulunur. Bu nedenle psikolojik rahatsızlık içeren yaşlarda bu tip hastalıklar sıklıkla görülebilir.
Genellikle bu türdeki rahatsızlıkların ilk olarak göz doktorları tarafından görülmesi gerekir ve göz kapaklarına bakılarak öncesinde hastanın bir rahatsızlığı var mıdır diye araştırılması yapılır ve varsa ilk olarak tedavi oradan başlar. Eğer öncesinde bir rahatsızlığı bulunmuyorsa hasta direkt psikiyatri bölümüne veya psikiyatri ile ilgilen bölümlere yollanır.
Göz Seğirmesi Neden Olur?
Bu rahatsızlığın ana sebeplerine bakacak olursak; uzmanlara göre yapılan araştırmalarda gözün çevresini kapsayan göz kaslarından birinin veya birkaçının istemsiz kasılması veya bir tarafa doğru atmasıdır. Halk arasında göz seyirmesi, göz tiki olarak da bilinen bu rahatsızlık genelde yorgunluk ve stres kaynaklı psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanmıştır.
Göz Seyirmesi Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi tedavisi uzmanlar tarafından yapılıyor ancak tedavi, günler ve haftalar sürebiliyor. Çünkü belli bir tedavi şekli yoktur. Bu rahatsızlığın kendi kendine geçebildiği durumlar da vardır bazen de cerrahiye kadar varan vakalar da bulunuyor.
Aslında her tür göz hastalığı bu hastalığı tetikliyor. Alerji olması, göze kaçan cisimler, köz kuruluğu vb. hastalıklarda bu hastalığı ortaya çıkarabilir.
Göz seyirmesi bu saydığımız nedenlere bağlı olarak ortaya çıktıysa göz doktorunun muayenesi ve uygun gördüğü tedaviden sonra ortadan kalkar. Yetişkinlerde 40-60 yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Tedavide öncesindeki hastalık halledilir ve kasılmaların gevşemesi için tedavi uygulanır. Ama tekrar olma riski bulunur. Bu rahatsızlık psikolojik bir rahatsızlık olduğu için önce psikolojik bir rahatlama olmalıdır.
KadinlaHersey.com