Kadınla Herşey

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Kimi insanlarda gözlerin kısık olduğunu görürüz. Gözlerinin kısık bakması, uykulu yada baygın şekilde görünmesi aslında bir problemden kaynaklanmaktadır: Ptosis. Yani göz kapağı düşmesi durumudur. Diğer bir değişle göz kapağı sarkması da denebilir. Peki, göz kapağı neden düşer?

Ptosis nedir? Bu, düşük göz kapağı için kullanılan tıbbi bir terimdir. Sadece üst göz kapağı düşüklüğü anlamına gelir; yani alt göz kapağının sarkmasını ifade etmez. Göz kapağının düşmesi problemi şiddetli ise bu durum bazen görmenizi etkileyebilir. Pitozis, göz hastalıkları içinde algılanıyor olsa da bir hastalıktan ziyade problemdir, ayrıca tedavi edilmesi gereken başka bir durumun ya da hastalığın belirtisi değildir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptosis) Nedenleri Nelerdir?

Ptosis, göz kapak kaslarını, sinirleri ya da göz cildini etkileyen bir dizi faktöre neden olabilir. Göz kapaklarının yukarıya hareket etmesini sağlayan levator kaslarının zayıflaması veya her hangi bir yara alması, bu rahatsızlığın en sık rastlanılan nedenidir. Buna ek olarak, bazı insanlarda çok daha genç yaşta pitozis gelişebilir. Normalden daha zayıf göz kasları ile doğan baygın göz durumuna yatkın birçok insan vardır.

Pitozis oluşumuna neden olan bir diğer etken de, sinir hasarıdır. Horner sendromu olarak da bilinen bu durum, göz kapağı düşüklüğünün yaygın nedenleri arasındadır. Horner sendromu yüz ve gözlerde ortaya çıkar ve genellikle sinir hasarı şeklinde gelişen, altta yatan bir durumun sonucudur. Beyin ve omurilik yaralanmaları, inme gibi durumlar ve akciğer kanserinin bazı formları, Horner sendromuna ve pitozise neden olabilir.

Diyabet ve myastenia graviste (ağır kas zaafı anlamına gelir. İstemli kaslardaki zaaf ve çabuk yorulma şeklinde ortaya çıkan nöromüsküler (sinir-kas sistemlerine ait) bir hastalıktır) dahil bazı kronik durumlar, ptozis yani goz kapagi dusuklugu riskini artırabilir.  Myastenia gravis, kas ve sinirlerin iletişim yollarını etkileyen, otoimmün bir hastalıktır.

Küme baş ağrıları da bazı kişilerde göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Küme baş ağrısı bir süre (küme dönemleri) için sık sık tekrar eden şiddetli baş ağrısıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağı düşüklüğünün, rahatsızlığın adından da anlaşıldığı üzere, birincil ve en belirgin belirtisi üst göz kapağında görünür bir şekilde görülen sarkma veya düşüklüktür.

Göz kapağı düşüklüğü, hayatının herhangi bir aşamasında çocukları ve yetişkinleri etkileyebilir. Bir gözde veya her iki gözde belirtileri fark edebilirsiniz.

Düşük göz kapakları ile doğan bireylerde konjenital ptozis vardır. Konjenital ptozis belirtilerinden biri ise, göz kapaklarının içinde düzensiz kırışıklıkların olmasıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Uzmanlar, çocuklar ve yetişkinler için göz testlerinin önemini vurgulamaktadır. Göz kapağı  düşüklüğü probleminde, sizin veya çocuğunuzun bir görme testine tabi tutulmanız, teşhise yardımcı olabilir.

Göz kapağı düşüklüğü rahatsızlığı altında yatan nedeni teşhis etmede, kan testleri, diyabet testi ve otoimmün koşulları saptamada yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca göz kapağı düşüklüğü sorununa neden olabilecek olan, gözün etrafında yapısal anormalliklerin olup olmadığını görmek için de röntgen isteyebilir. Peki baygın gözler nasıl düzelir, tedavisi mümkün müdür?goz-kapagi-dusukluguGöz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

Düşük göz kapağı tedavisi, rahatsızlığın nedenine ve kişisel koşullara göre değişir. Eğer neden diyabet ise, doktorunuz bu durumu yönetmeniz için size yardımcı olacaktır. Tedavi gerektiren asıl koşul ise, göz kapağı düşüklüğünün nedeninin; omurilik yaralanması, tümörler, sinir hasarı veya kanser gibi sebeplere bağlı olmasıdır.

Myastenia gravis yani ağır kas zaafı göz kapağı düşüklüğüne neden oluyorsa, doktorunuz muhtemelen bu hastalığın diğer belirtilerini hafifletmek için ilaç yazacaktır. Neostigmin ve piridostigmin gibi ilaçlar, kas ve sinirlerin daha etkili bir şekilde ve birlikte çalışmaları için yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca prednizon veya diğer immünsupresif ilaçlar da reçete edebilir.

Konjenital pitozisli durumlarda, yani göz kapağı düşüklüğü eğer doğuştan getirilen bir durumsa, levator kasların genellikle kendini geliştirmesi ne yazık ki mümkün değildir.  Bu nedenle bu gibi durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi müdahale ya da onarım ise, manuel göz kapağını kaldırmak için levator kasları sıkma yöntemidir. Bu tedavi yönteminde yüksek oranda görme iyileşmeleri kaydedilmekte olup, bu tür hastalar için en ideal seçenektir.

Düşük göz kapağına sahip çocuklar, tembel göz geliştirmede risk altındadır. Ambliyopi olarak adlandırılan göz tembelliği, bir gözün bulanık görmesi veya görme durumunun olmayışıdır. Ambliyopi, beyin ve göz arasındaki sinir bağlantılarının bozulduğunda oluşur. Bu durum için daha verimli bir tedavi ise, cerrahi onarımdır. Müdahale, tembel göz oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, göz kapağı düşüklüğü, altında yatan nedene paralel olarak göz kapağının görünümünün belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Cerrahi vizyon ve göz fonksiyonu, gözün görünümünde çok başarılı olabilir.  Ancak, bazı durumlarda, ameliyattan sonra göz kapakları tamamen simetrik olmayabilir. Bu durum, görme problemi çekmenizden çok daha iyidir.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 14 YORUM
  1. Hakan dedi ki:

    Ben 18 yaşındayım doğuştan ptozis var sol üst göz kapağım sağa göre biraz aşağıda. Bu durum geceleri daha belli oluyor sanki. Sorum şu bu gözümde tembel göz gelişimi olur mu? Bulanıklık yok gibi. ameliyattan sonra göz kapakları tamamen simetrik olmayabilir demiş siniz amaliyat olmayı düşünmüyorum. Ama sol üst göz kapağım sağa göre biraz şiş gibi bu yüzdende olabilir mi? Ve bir hekime gitmelimiyim? Cevap verirseniz bir öğrenciyi sevindirmiş olursunuz 😀

    1. Halil Hüseyin Çağatay dedi ki:

      Merhaba, 18 yaşından sonra göz tembelliği gelişmez. Göz tembelliği 0-7 yaş arasındaki çocukları etkiler. Mutlaka bir göz hekimine başvurmanızda fayda var. (Ameliyat olmayı düşünmüyor olsanız bile)

  2. Cansel dedi ki:

    Merhaba ben 21 yaşındayım ve sağ göz kapağım düşük gözle görülür bi belirginlik var ben bu durumdan çok rahatsızım sağ gözüm sanki çok yorgun yaşlı gibi görünüyo. Bu durum sonradan oluştu belkide ben sonradan farketmiş olabilirmiyim diye düşünüyorum. Size sorum şu olcak ameliyat mı olmam gerekiyo başka çözüm yok mu bundan kurtulamazmıyım.

    1. Halil Hüseyin Çağatay dedi ki:

      Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) için hem detaylı bir göz muayenesi gerekir. Bu muayeneden sonra gerekirse nöroloji muayenesi de gerekebilir. Bu muayeneler neticesinde ameliyata karar verebiliyoruz. Ameliyatı lokal anestezi ile yapıyoruz. Korkutucu veya zor bir işlem değil …

  3. mürsel dedi ki:

    annenim göz kapaği birden düştü sonra normal görünmeye başladı

  4. Mehmet dedi ki:

    Ben 16 yaşındayım 2 gözüm de baygın gözüküyor bu durumdan hiç hoşlanmıyorum arkadaş çevresinde olsun pskolijimi bozdu bu olay
    Erkeğim
    Benim soracağım bu ameliyat paralı paralıysa ne kadardann başlıyor

    1. Orhan dedi ki:

      16 yasinsayim, Aynen benim de oyle ve psikolojim iyice bozuldu artik disari bile cikmiyorum ne yapacagimi da bilemiyorum

  5. Yaren dedi ki:

    17 yaşındayım ve göz kapağım düşük ve beni çok rahatsız ediyor sanki gözlerim çok aşağı da ve kapaliymis gibi hissediyorum ameliyat olmam mumkunmu lütfen cevap verir misiniz

  6. Muhammetdal dedi ki:

    19 yaşındayım 3 yıl önce böyle değildi ne yapmalıyım

  7. Ebru dedi ki:

    Merhaba, suan 31 yasindayim ve yilarca migren problemim var. Son 5 senedir sag gozumde kuculme var. Her migrijn agrimda sag gozum kuculuyor. Vr sanki gittikce kuculuyor rahatsiz oluyorum. MRI Sonuc temiz beyinde problem yok. Goz doktorunada gittim gozumde problem yok iyi goruyor. Sastim kaldim ne yapacagimi bilmiyorum. Ve her migrende agri o guzume vuruyor. Cok rahatsiz olmaya basladim hocam yardim edin?

  8. Havva dedi ki:

    Merhabalar benimde oğlumda göz kapağı düşüklüğü var .Doktor görmesinde engel olmadığını zamana bırakmamız gerektini söyledi.İlerlerse veya duzelmezse ileriki yaşlarda belki ameliyat olabilir dedi.Napalım bekleyelim mi başka doktora da gidelim mi

  9. İslim dedi ki:

    Mrb benim göz kapağım doğuştan düşük ve bu hoşuma gitmiyo sürekli baygın bakıyormuşum gibime geliyo ne yapmalıyım lütfen cvp verin şimdiden tşk ettim

  10. ecm dedi ki:

    Merhabalar 21 yasındayim goz kapagimda dusukluk var ve goruntusunden rahatsiz oluyorum gormemde bi sıkıntı yok. sgk karsilar mi?

  11. Jülide dedi ki:

    Merhaba 26 yaşındayım sol göz kapağım yaklaşık 1 yıldır düşük. kendiliğinden geçeceğini düşünmüştüm ama geçmedi. çevrem pek bu durumun farkında değil fakat aynaya baktığımda görebiliyorum yorgun ve uykusuz kaldığım dönemlerde ve baş ağrılarımın sık olduğu dönemlerde oldukça kapanıyor. Okuloplastik cerraha mı gitmem gerekiyor?

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com