Kadınla Herşey

Gıda Alerjisi

Gıda Alerjisi

Eğer bazı gıda türlerine karşı alerjiniz varsa, muhtemelen ortak gıda alerjileri yaşamanızda olasıdır. Yaygın gıda alerjileri hakkında bilgi edinmeniz, sağlığınız için önemlidir.

Gıda Alerjileri

Bir kişinin yediği veya içtiği bir gıdaya vücudu ve bağışıklık sistemi anormal bir tepki gösterdiğinde bu durum, gıda alerjisi olarak adlandırılır.

Çocukların gıda alerjisi yaşama olasılıkları yetişkinlere oranla çok daha yüksektir. Amerika’ da her 13 çocuktan biri gıda alerjisi yaşamakta. Ülkemizde bu rakam bu denli yüksek olmasa da, önlem almakta ve dikkat etmekte yarar var.

Bir gıda alerjisi cilt, gastrointestinal sistem, ya da solunum veya kalp-damar sistemlerini etkileyebilir. Diğerleri bir alerjik reaksiyonu tetiklemek için gıdalarda birçok tür alerjen olabilir, ancak bazı gıdalar alerjik olmaları yönünden çok daha risklidir.

Sekiz gıda, gıda alerjilerinde %90 sorumludur. Bunlar;gida-alerjisi-fistik

  • İnek sütü,
  • Yumurta,
  • Yer fıstığı,
  • Balık,
  • Kabuklu deniz hayvanı,
  • Ağaç yemişleri (örneğin kaju fıstığı veya ceviz gibi),
  • Buğday,
  • Soya

 

Gıda Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Gıda alerjileri belirtileri hafiften şiddetliye, aniden ve birkaç saat içinde gelişen şeklinde görülebilmektedir.

Bir kişinin bağışıklık sistemi, alerjenin çok küçük bir miktarına dahi tepki gösterebilir. Çünkü gıda alerjileri özellikle nefesi etkileyerek, tehlikeli ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabilir. Bu nedenle, özellikle astımlı kişiler, gıda alerjik reaksiyonlar için artan bir ölümcül risk altındadır.

Gıda alerjisi ile ilgili hafif belirtiler;gida-alerjisi-belirtileri

  • Hapşırma,
  • Burun tıkanıklığı veya akıntısı,
  • Gözlerde kaşıntı ve sulanma, şişme, isilik,
  • Mide krampları,
  • İshal.

 

Gıda alerjik reaksiyonunun şiddetli belirtileri ise şunlardır;

  • Nefes almada zorluk ve hırıltılı nefes,
  • Dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik,
  • Kurdeşen (kaşıntılı, kızarık ve kabarık döküntü),
  • Baş dönmesi veya baygınlık,
  • Mide bulantısı veya kusma.

 

Süt Alerjisi

Süt alerjisi, içinde inek sütü bulunan proteinlere karşı vücudun gösterdiği bir tepkidir. Bu laktoz intoleransı ile aynı şey değildir. Süt alerjisi, gıda alerjileri kapsamında daha detaylı incelenmiştir.

Süt alerjisi olan çocukların, yumurta, soya ve fıstık gibi diğer gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar geliştirme olasılıkları da, ne yazık ki, daha fazladır.

Süt alerjisi olan çocukların çoğunda, aynı zamanda astım, alerjik rinit veya egzema gibi bir ya da daha fazla diğer atopik hastalıklar da gelişir.

Yumurta Alerjisi

Yumurta alerjisi çocuklarda en sık ortaya çıkan ve genellikle kolay çözülebilen bir gıda alerjisidir. Ancak bazı insanların tüm hayatları boyunca yumurtaya karşı alerjileri de olabilir.

Bir kişi, yumurta sarısı veya akı gibi belli bir proteine ​​alerjik olabilir. Yumurta sarısına karşı alerjisi olan bir kişi yumurta akını yiyerek protein almaya devam edebilir.

Fıstık Alerjisi

Fıstık alerjisi olan çocuklar, genellikle hayat boyu bu sorunu yaşar. Bu nedenle, fıstık alerjileri oldukça ciddidir. Bu durum  bir kişinin ömrü boyunca herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilir.

Nadir olsa da, bir fıstık alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Bu nefes kısıtlanmasına veya kalbin durmasına neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Anafilaksi, epinefrin iğnesi (EpiPen) şeklinde acil tıbbi müdahale gerektirir.

gida-alerjileri

Diğer Ortak Gıda Alerjileri

Yukarıda tartışılan gıdalara ek ve daha az oranla alerjik reaksiyonlara neden olan ve yaşam boyu hastalık sayılabilecek derece de rahatsız edici gıdalar; soya ve buğday, balıklar, ağaç yemişleri gibi gıdalardır.

Gıda Alerjisi Teşhis ve Tanı

Gıda alerjileri genellikle semptomların şiddetine bağlı olarak teşhis edilir. Hastanın semptomları hafif ise, doktorunuz, yenen ve içilen gıdaların tümünün kaydını tutmanız ve alerjiye  neden olan gıdaları saptamanız için, bir yiyecek günlüğü tutmanızı önerebilir.

Başka bir yol ise, diyettir. Alerjik reaksiyona neden olan gıdalar kesilir ve azar azar yenerek, belirtilerin ve alerjinin şiddeti saptanabilir.

Daha şiddetli alerji durumlarında, deri ya da kan testleri ile, yumurta, süt, fındık, kabuklu deniz ürünleri gibi gıdaların alerji yapıp yapmadığını tespit edebilirsiniz.

gida-alerjisi-tedaviGıda Alerjisi Tedavisi

Gıda alerjisi türlerinde, diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi, alerjik gıdalardan kaçınma en iyi ilaçtır.

Bir süpermarkette veya restoranda yemek satın alırken, yiyecek veya yemeklerde hiçbir alerjen olmadığından emin olunmalı, bu konuda herkes dikkatli olmalıdır.

Daha hafif belirtiler için, hiç bir tedaviye ihtiyaç olmayabilir ya da basit bir reçetesiz antihistaminik, belirtileri giderebilir.

Daha ciddi alerjik reaksiyonlar için doktor, steroid ilaçlar reçete edebilir. Steroidlerin ciddi yan etkileri olabilir ve bir seferden, bir kaç günden fazla kullanılmamalıdır.

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com