Gebelikte Turşu Yemek
Gebelikte, anne adaylarının belki de en fazla aş erdikleri yiyecektir turşu.. Gebelikte turşu yeme isteğiniz arttıysa, belki de vücudunuz size bir şey söylemeye çalışıyor. Eğer sizde koca bir kavanoz turşuya hasretlik çekiyor ama bebeğiniz için sağlıklı olup olmadığını bilmiyorsanız ve bu konuda kaygılarınız varsa, makalemizi okumaya devam etmelisiniz.
Hamilelikte Turşu Yenir mi?
Turşu, gebelik sırasında en çok arzu edilen besinlerden biridir. Bazı anne adaylarında sadece belirli aylarda turşuya karşı istek varken, çoğu anne adayında gebelik boyunca turşu yeme isteği devam edebilir. Eğer aniden canınız aşırı bir şekilde turşu çektiyse, bu tesadüf değildir. Az miktarda turşu yiyerek veya turşu suyu içerek bu isteği azaltabilirsiniz.
Turşu, düşük besin değerine sahiptir. Turşu, protein, kolesterol veya karbonhidrat gibi, gebelikte önemli olan besin değerlerinden neredeyse hiçbirini içermez. Bu nedenle gebelikte turşu yemek bebeğinize ekstra bir fayda sağlamayacağı gibi, zararlı da olmayacaktır. Çok az miktarda sodyum ve potasyum içeren turşu, aşırıya kaçılmadığı sürece, size veya doğmamış bebeğinize zarar vermez. Aslında hamile iken, aşırıya kaçmadan turşu yemenin bazı faydaları bile vardır;
Gebelikte turşu yemek, vücutta elektrolit dengesini korumada yardımcı olur;
Potasyum ve sodyum vücudunuzdaki iki ana elektrolittir. Bunlar vücudunuzda elektrik akışının yürütülmesinde rol oynayan yardımcı minerallerdir. Sodyum ve potasyum arasındaki denge sayesinde sinirlerin uyarılması ve kas dokusunun düzenli bir şekilde çalışması gerçekleşir. Bu denge bozulacak olursa sinirler beynin yolladığı uyarıları düzgün bir şekilde taşıyamaz; kalbin elektrik sistemi bozulur ve kasların kasılmasında sorunlar oluşur.
Gebelikte vücudunuz normal zamana oranla çok daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu aylarda, vücudunuz ile beraber bebeğinizin ihtiyaçları da artmaktadır. Bu elektrolitler, vücudunuzun ihtiyacı olan sıvı artışa neden olmaktadır. Turşu suyu yoğun miktarda, potasyum ve sodyum içerir. Gebelikte aşırıya kaçmadan turşu yemek veya turşu suyu içmek, bu artan ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı olabilir.
Ayrıca, turşu sularında ve turşularda bulunan laktik asit, besinlerden alınan ve sizin gebeliğiniz için önemli olan demir mineralinin vücutta daha fazla yararlı bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Bu gibi faydaları nedeniyle, gebelikte turşu yemekten korkmayın, tabi aşırıya kaçmadan!
Gebelikte Çok Fazla Turşu Yemek Bebeğe Zararlı mı?
Turşu, yüksek miktarda sodyum içermektedir. Düzenli ve sürekli olarak gebelikte turşu tüketilmesi, sodyumun yüksek miktarlarda vücuda girmesine neden olur ve bu durum, anne karnındaki bebek için hem de bizzat anne için çok tehlikeli olabilir.
Çok fazla sodyum alımı susuz hissetmenize neden olabilir. Ayrıca sodyum yüksekliği, yüksek kan basıncına neden olabilir. Gebelikte bebeğinizin beslenmesi tek bir kaynağa bağlıdır ve o sizsiniz. Bu nedenle, gebelikte vücudunuzdaki sodyumun yüksek seviyelere çıkması, doğmamış bebeğinizin büyüme ve gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olacaktır. Yapılan çalışmalar, gebelikte alınan çok fazla sodyumun, doğmamış bebeğin böbreklerinin gelişimini olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bebeğinizin daha sonraki yıllarında yüksek kan basıncı gibi sorunları yaşamasına da neden olabilir.
Hamilelikte, vücuttaki birçok değişiklik, kan basıncında artışa yol açabilir. Bu aynı zamanda, gestasyonel hipertansiyon olarak da bilinen gebelikte yüksek tansiyon gibi çok tehlikeli bir duruma neden olabilir. Gestasyonel hipertansiyon nöbetleri, böbreklere ve aynı zamanda kan damarlarına zarar verebilir; ayrıca kan basıncında ani bir artışa neden olabilir. Aynı zamanda beyinde şişmeye yol açabilir, protein kaybına neden olur ve bebeğinize giden oksijen ve besin kaynağını etkiler.Gestasyonel hipertansiyon durumunda, düşük sodyum diyeti bazen koşulları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağır vakalarda, bebeğin erken doğumuna bile neden olabilecek etkiler yaratabilir. Eğer bu erken doğum bebek için çok erken ise, riskli olabilir ve bebeğin hayatta kalma şansını riske sokar.
Gebelikte daha çok yakın akraba, eş dost tavsiyelerine güvenerek beslenmeye devam edilir ancak ne var ki, gebelikte beslenmeyle ilgili en ufak bir hata, geri dönüşü olmayan büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, doktorunuz tarafından önerilen miktarda sodyum alımını gerçekleştirin ve beslenmenize dikkat edin. Gebeliğiniz süresince, ne sıklıkla ve ne kadar miktarda turşu yemeniz gerektiğini doktorunuzla konuşun.
Turşunun zararlı etkilerinden kurtulmak için ise, turşuyu olduğu gibi yemeden önce soğuk su ile yıkamanız ya da suda bekletmenizde fayda var.
Gebelikte turşu yemek konulu bu makalemiz ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Aşağıdaki bölüme yorum yaparak, düşüncelerinizi veya tecrübelerinizi, bizlerle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda, arkadaşlarınız ve aileniz arasında da makalemizi paylaşabilir, onları da konu hakkında bilgi sahibi yapabilirsiniz.
KadınlaHerşey.com