Gebelikte Muz Yemek
Meyve ve sebzeler, doğal olarak fetusun sağlıklı büyümesinde yardımcıdır. Muz da böyle bir meyvedir. Hamilelikte muz yemek konusunda birçok anne adayı şüpheli olabilir. Oysa hamilelikte muz yemenin faydaları oldukça fazladır. Üstelik hamilelikte yenen muz, anne karnındaki bebeğe kilo da aldırır.
Hamilelikte Muzun Faydaları
Kalsiyum, potasyum ve diğer birçok gerekli besinler açısından zengin bir kaynak olan muz, endişe duyulmadan, gebelikte de tüketilebilecek bir meyvedir. Muza aşermek, bebeğinizin muzun besin değerlerine olan ihtiyacından kaynaklanıyor olabilir. Hamilelikte yenen muzun bebeğe nasıl kilo aldırdığını öğrenirken, hamilelikte muz neye iyi gelir, hamilelikte muzun faydaları nelerdir hep birlikte öğrenelim;
- Muz folik asit açısından oldukça zengindir; folik asit, büyüyen fetusun omuriliğinin gelişimi, sinirler ve beyin için çok önemlidir. Folik asit eksikliği prematüre doğuma veya özürlü doğumlara neden olabilir (bkz. Gebelikte Folik Asit).
- Muz, demir kaynaklarından biridir. Gebelikte hemoglobin üretimi azalır ve anemik belirtiler meydana gelebilir. Oysa gebelikte muz yemek, vücuttaki demir miktarını arttırır ve kan hücrelerinin oluşumunu hızlandırır. Gebeliğin ileri evrelerinde ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonları azaltır.
- Gebelikte kabızlık problemleri, birçok kadının muzdarip olduğu bir konudur. Kabızlık, mide şişkinliğini azaltmak için ve bağırsak hareketlerinin düzelmesi için, anne adaylarının diyetlerine muzu dahil etmeleri gerekir. Çünkü muzda bağırsaklar için faydalı olan lifler vardır.
- Kalsiyum, çocuklar kadar yetişkinler içinde önemlidir. Kemiklerin gelişimi ve iskelet sistemi için gerekli olan kalsiyum, muzda oldukça fazladır. Bu nedenle özellikle gebelikte, anne karnında büyüyen bebeğin sağlıklı kemik gelişimi için, tüketilmesi bir zorunluluktur; bu nedenle özellikle gebelikte düzenli olarak muz tüketmek gerekir.
- Muz B6 vitamini açısından iyi bir kaynaktır. B6 vitamini bir nörotransmitter olarak işlev görür. Aynı zamanda vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesini artırır. Bu da gebelikte bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Kalori değeri yüksek olduğu için de gebelikte muz bebeğe kilo aldırır. Tabi ki tek başına muz kilo için yeterli değildir.
- Muz tam bir antioksidandır. C vitamini açısından zengin olan muz, yaşlanmayı geciktirir ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle bebeğinizin gelişimi için mükemmel bir besindir.
- Protein, özellikle bebek ve çocukların gelişiminde oldukça önemlidir. Muz, zengin bir protein kaynağıdır. Vejetaryen anne adaylarının, düzenli olarak (nohut gibi bakliyat ile beraber) muz tüketerek protein alımını arttırmaları gerekir.
- Sabahları yoğun bir şekilde mide bulantısı hissediyor musunuz? Gebeliğin doğal bir parçası olan bu durum, çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında görülür. Gebeliğin erken dönemlerinde muz tüketilmesi halinde, sabah bulantıları ya da bu dönemde gelişen kokuya veya yemeklere karşı hassasiyet ve iğrenme duygusunu azaltmada yardımcı olmaktadır.
- Gebelikte muz yiyerek, kan basıncınızı dengeleyebilirsiniz. Kan basıncı dalgalanması gebe kadınlarda endişe yaratan diğer bir başka konudur. Sağlıklı beslenme yoluyla doğal olarak kan basıncını muhafaza edebilir, gereksiz gerginlik ve anksiyete durumlarını frenleyebilirsiniz. Muz potasyum açısından zengin bir kaynak olduğu için, gebelik sırasında anne adayının kan basıncını korumada yardımcı olur. Ayrıca potasyum, hamilelik sırasında sıklıkla yaşanan kas krampları ve bacak ağrılarını azaltmada da yardımcı olur.
- Muz, enerji verir. Bir bardak süt ile birlikte yenen muz tam bir yemek olarak kabul edilir. Bir muz 3 doğal şekeri içerir: her yaş grubu için bir enerji kaynağı olarak işlev gören glükoz, fraktoz ve sakrozu. Hamile kadınlar, enerji gereksinimleri için günlük muz yemeyi alışkanlık haline getirmelidir.
- Muz karbonhidrat açısından da zengindir. Kendi içinde tam bir yemek olarak görev yaptığından, öğünler arasında açlığınızı bastırmak için muz yiyebilirsiniz. Bu şekilde gebelikte alınan fazla kiloların da önüne geçmiş olursunuz.
- Hamilelik sırasında kan şekeri ve kolesterolün doğru seviyelerini korumak çok önemlidir. Eğer gebelik diyabeti varsa, bu özellikle önemlidir. Muz, hamilelik sırasında düzenli olarak tüketilirse, bu sorunu önlemede size yardımcı olabilir.
- Birçok anne adayı gebelikte stres yaşar. Bu özellikle gebeliğin sonlarında daha da yoğunlaşır. Muz anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olan nadir besinlerden biridir.
- Anne sütü, birçok hastalık ile mücadele gücüne sahip antikorlar açısından zengindir ve bebeğiniz bu güzü sizden alır. Anne sütü aynı zamanda besin değeri de oldukça yüksektir. Eğer emziren bir anne iseniz diyet yaparken herhangi bir temel mineral açısından bebeğinizi mahrum bırakmamanız gerekir. Vücudunuzun (özellikle gebelikte ve sonrasında) daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Muz bu enerjiyi size verecektir.
Hamileyken Günde Kaç Muz Yenmelidir, Gebelikte Muzun Zararı Var mı?
Hamileyken muz yemek zararlı mı, birçok anne adayının sorduğu bir soru. Muzun gebeliğe hiçbir zararı yoktur. Ancak tüm besinler gibi muz yerken de aşırıya kaçmamakta yarar var.Uzmanlar, hamilelik sırasında potasyum seviyesini korumak, kan pıhtılaşması riskini azaltmak için günlük iki veya üç muz yenmesini önermektedir.
KadınlaHerşey.com