Gebelikte Makarna Yemek
Hamilelik sürecinde geçirdiğiniz dokuz ay, sizin ve karnınızda büyüyen bebeğinizin hayatının en hassas dokuz ayıdır. Hamilelik sırasında, gelişmekte olan bebeğiniz için yiyeceğiniz besinlerden hangileri bebeğinize faydalı hangileri değil, hangi besinler ne kadar yenmeli hangileri hiç yenmemeli, bunları bilmek bu önemli süreçte büyük önem taşımaktadır.
Gıda alışkanlıkları, bu hayati dokuz ay boyunca izlenmesi gereken başlıca konulardan en önemlisidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, tüm bebek bekleyen anneler için tavsiye edilir. Makarna, hamilelik sırasında güvenli mi? Hamileyken makarna yenir mi? Gebelikte makarnanın faydaları nelerdir? İşte sizin için, gebelikte makarna tüketimi kılavuzumuz;
Gebelikte Makarnanın Faydaları Nelerdir?
Makarna, lezzetli bir gıda maddesidir. A, B1 ve B2 vitaminleri, karbonhidrat ve folik asit içerdiği için, normal zamanlarda olduğu gibi gebelikte de gönül rahatlığı ile tüketilebilen makarna, oldukça doyurucudur ve uzun süre tok tutar. Bu nedenle özellikle gebelik sürecinde meydana gelen, gebelik şekeri olarak da adlandırılan gestasyonel diyabet için de oldukça faydalıdır. Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltıcı etkisi vardır.
Ayrıca bilindiği üzere makarnanın, kolesterolü düzenleyici etkisi vardır. Sindirimi kolay olur, vücutta kolay sindirilir. Bu nedenle gebelikte oluşan kabızlık ve sindirim güçlüğü problemlerine karşı da iyi bir alternatiftir.
Annenin ve gelişmekte olan bebeğin kemiklerini güçlendirir, kemik gelişimini olumlu yönde etkiler. Enerji verici özelliği vardır. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardım eder.
Çok az miktarda yağ içeren makarnayı tüketirken kilo almak istemiyorsanız makarnayı bol yağlı pişirmeyin ve sosunu bol kalorili yiyeceklerden hazırlamayın. Makarna tek başına aşırı kilo aldırıcı bir besin değildir.
Paket Makarnalar Gebelikte Sağlıklı mı?
Uzmanlar, birçok marketten kolaylıkla ve düşük fiyatlarla satın aldığımız makarnaların, gebelik için sağlıklı ve faydalı olmadıkları görüşünde. İşlenmiş bu tür makarnalar, doğal makarnanın içeriğinde bulunan birçok vitamin ve besleyici değerden yoksundur. Bu nedenle, eğer mümkünse anne adaylarının canı makarna çektiğinde, eski usül, annelerimizin veya babaannelerimizin evlerinde yaptığı kesme makarnayı tercih etmeleri gerekmektedir.
Çünkü evde yapılan makarnalar çok daha sağlıklı ve besleyicidir. Hijyen açısından güvenerek tüketilebilir ve siz ve bebeğiniz için çok daha faydalıdır. Bol yumurta ile yapıldığında, bebeğinizin gelişimine olumlu etkileri olur. Bu nedenle işlem görmüş, paketli makarnalardan olabildiğince uzak durmakta yarar var.Hamilelikte Makarnanın Zararları Nelerdir?
Makarna, gebelik aylarında açlık hissini doyurmak için harika bir yol olsa da, sık aralıklarla makarna tüketiminden sakınmak gerekir. Gebelikte çok fazla makarna yemek, bazı komplikasyonlara neden olabilir;
- Makarna buğdaydan yapılır. Herhangi bir makarna türünü yemeden önce buğdaya karşı hassas olup olmadığınızdan emin olun.
- Aşırı makarna tüketimi kan basıncı seviyesini yükseltebilir.
- Makarnanın sodyum içeriği düşüktür ancak gebelik sırasında fazla tüketildiğinde bazı sorunlara neden olabilir. Yani, aşırıya kaçmadan yemek oldukça önemlidir.
- Makarna yüksek glüten içeriğine sahiptir. Eğer gluten intoleransınız varsa, makarnadan uzak durun.
- Gebelikte makarnanın fazla tüketimi, istenmeyen kilo alımına neden olabilir.
- Makarna lif bakımından düşüktür, bu nedenle fazla yendiğinde, gastrit gibi sorunlara yol açabilir.
- Gestasyonel diyabet tanısı konulan anne adayları, makarnadan uzak durmalıdır.
- Makarnanın, aynı zamanda mide bakteri gelişimini tetiklediği bilinmektedir. Gebelikte anne adaylarının hassas bir sindirim sistemi vardır. Bu nedenle aşırıya kaçmamak önemlidir.
Tüm bu hususlar dikkate alındığında, küçük miktarlarda ve haftada en fazla 1-2 kez makarna tüketimi, gebelik sırasında tamamen güvenlidir.
Eğer restoranlarda makarna yerseniz, içine eklenen sosta hamilelik sırasında yasaklanan alerjenler veya gıda maddeleri, herhangi bir koruyucu bulunmadığından emin olun.
Biz bu makalede, gebelik sırasında makarna tüketimi ile ilgili tüm sorularınıza cevap vermeyi umuyoruz. Eklemek istedikleriniz varsa, sizden duymak isteriz.
KadınlaHerşey.com