Gebelikte Kanama Neden Olur?
‘Hamileyken adet olunur mu’ konusu kadınların gebelik süresince çokça merak ettikleri bir durumdur. Hamilelikte adet görülmesi hakkında kadınlar arasında bir çok yanlış vardır. Bu yüzden en iyisi bu konu hakkında bilgi sahibi olmak.
Nadir de olsa, bazı kadınlar hamile kaldıktan sonra, bir veya birkaç kere adet gördüklerini ifade etmektedir. Oysa hamileyken, yani gebelikte adet görülmez; gebeyken ancak kanamalar olabilir. Adet görmek, diğer adı ile menstruasyon, hamile olmayan kadınlarda hormonal değişikliklere bağlı oluşan vajinal kanamanın adıdır. Her vajinal kanamaya adet görme denilmez. Hamileyken görülen vajinal kanamalar da adet görme olarak adlandırılmamalıdır.
Gebeliğin başlangıcında, görülen ve halk arasında ‘üstüne görme kanaması’ olarak da bilinen, implantasyon kanaması şeklinde lekelenmeler meydana gelebilir. Bu kanamalar adet kanamaları ile karıştırılabilmektedir; ancak bu kanama embriyonun rahime yerleşmesine bağlı olarak meydana gelen doğal kanamalardır.
Bunun dışında hamileliğin ilerleyen haftalarında düşük ile ilgili kanamalar da olabilir, bunlar da adet görme değildir. Hamilelik süresince meydana gelen herhangi bir kanama durumunda, hemen doktora başvurulması gerekir.
Hamileliğin İlk Ayında Adet Kanaması Olur mu?
Hamilelik dönemindeki vajinal kanamalar, sizi korkutabilir. Bu her zaman ciddi bir sorunun varlığına işaret etmemesine rağmen hamilelik döneminin ilk üç ayında kanaması olan kadınlar çoğunlukla sağlıklı bebeklerinin bile alınması yoluna gitmektedir.
Hamileliğin İlk Ayında Vajinal Kanama Neden Olur, Tehlikeli midir?
Hamileliğin ilk aylarında görülen vajinal kanamaların çeşitli sebepleri olabilir. Hamileliğin oluşması esnasında döllenen yumurta 7-8 günlük bir süreçte rahim içerisine ulaşır. Rahim içerisine ulaşan döllenmiş yumurta, rahim iç duvarına tutunur (yapışır). Bu tutunma esnasında bir miktar kanama olabilir. Halk arasında üste görme olarak bilinen bu olayı bazı kadınlar regl olarak yorumlar. Bunun dışındaki kanamalar, hamileliğin ilerlemesi sırasında görülebilecek başka olaylara bağlıdır (düşük riski, dış hamilelik gibi) Bu gibi durumlarda uygun muayene ve ultrasanografik inceleme sonucu tedavi düzenlenir. Kanamalar durduktan ve normal hamilelik seyri takıp edilmeye başladıktan sonra, anne adayı normal günlük yaşantısına dönebilir.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanama Neden Olur?
Çoğu kadın hamileliklerinin ilk 12 haftasında hafif vajinal kanama ile karşılaşırlar. Gebeliğin ilk 3 ayındaki kanamaların genellikle sebepleri;
Emplantasyon: Dölleme sonrası gebeliğin ilk 10-14 günlerinde hafif bir vajinal kanama ile karşılaşılması durumudur. Uzun sürmeyen bir kanamadır. Bazı kadınlar bu hafif kanamayı anlamamakta ve hamile olduklarını fark edememektedir.
Rahimdeki Değişiklikler: Gebelik süreci başladığında, rahim boynuna daha çok kan akar. Bu tür zararsız vajinal kanamalar, özellikle rahimi harekete geçiren cinsel ilişki sonrası meydana gelebilir.
Düşük: Amerikan üniversitesinin bir araştırmasına göre; hamileliklerin ortalama %15 düşük ile sonuçlanmaktadır. Vajinal kanamalar çoğunlukla düşüğe işarettir ancak; meydana gelen kanama tek başına, düşük riski olduğuna dair bir kesinlik taşımaz.
Rahim Dışı Gebelik: Bazı durumlarda embriyo rahim dışında fallop borusuna yerleşir. Buna rahim dışı gebelik denmektedir.Bu durumdaki embriyo yaşayamamakta ve tedavi olmadığı taktirde annenin hayatını tehlikeye atacak bir kanama olabilir.
Enfeksiyon: Bazı kanamalar ise, rahimde meydana gelen enfeksiyon sonucunda oluşabilir.
Bu yazımızda verilen bilgiler sadece uyarı ve bilgilendirici amaçlıdır. Hamileliğinizin ilk üç ayında meydana gelen her türlü vajinal kanamanızda doktorunuza danışın.1 günden fazla süren vajinal kanamalarda ise derhal doktorunuza gidin.
KadınlaHerşey.com
Çok teşekkürler