Gebelikte Fıstık Yemek
Fıstık, birçoğumuzda alerjiye ve anaflaksi ciddi reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu durum, gebelikte çok daha dikkat gerektiriyor. Bu nedenle birçok anne adayı, her ne kadar fıstığa aşerse de, bebeklerinde de alerjik reaksiyonlar geliştirmemek adına fıstıktan uzak durmaktadır.
Anne adaylarının hamileyken fıstık yemek konusunda ortak endişeleri vardır. Kendilerinde olmasa dahi bebeklerinin fıstık alerjisi geliştirebileceklerini düşünebilirler. Gerçek şu ki, doğmamış bir bebeğin fıstık alerjisinin olup olmadığını öğrenmek olanaksızdır ve gelişmekte olan bir alerjiyi önlemek de, bu bilgiye sahip olunmadan oldukça zordur. Hamilelikte fıstık yemek güvenli midir, gebelikte fıstığın faydaları nelerdir, hamileler fıstık yiyebilir mi konusunda merak ettikleriniz için okumaya devam edin..
Fıstık Alerjisi Hakkında;
Gebelikte de diğer zamanlarda olduğu gibi güven içinde kabuklu fıstık yiyebilmek için, fıstık alerjisini iyi bilmek ve tanımak, belirtilerini iyi gözlemlemek gerekir. Belirtileri şunlardır:
- Ağızda karıncalanma, uyuşukluk,
- Mide krampları veya mide bulantısı,
- Kurdeşen,
- Nefes almada zorluk,
- Dil şişmesi,
- Anafilaksi.
Anafilaksi, en ciddi reaksiyondur. Kişinin kan basıncı düşer, anafilaktik şok setleri, hava yollarna baskı yapar, kalp hızını hızlandırır ve nabız zayıflar. Şiddetli bulantı ve kusmaya da neden olabilir. Bu gibi durumlarda acil hattını aramak en iyisidir.
Hamilelikte Fıstık Yemenin Faydaları
Eğer fıstığa karşı herhangi bir alerjiniz yoksa, hamilelik sırasında fıstığı güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz. Fıstık aslında hamile kadınlar için akıllı bir gıda seçimidir. Çünkü fıstık; protein ve folat içerir. Folat ve folik asit takviyesi, bebeğinizin özellikle beyin ve omurga gelişimi için ve doğum kusurlarını önlemek için gebelik sırasında uzmanlarca tavsiye edilir.
Tabii ki, koku alma duygusu ve damak tercihleri gebelik sırasında önemli ölçüde değişebilir. Fıstık kokusu sizi rahatsız ediyorsa, o zaman protein ve folat bakımından zengin olan diğer kaynakları bulmanız gerekmektedir. Folik asit takviyesi gebelikte ne olursa olsun düzenli bir diyetin temel taşıdır ve tavsiye edilir.
Gebelikte Fıstık Ezmesi Yenir mi?
Fıstık ezmesi protein kaynağıdır. Fıstık alerjiniz yoksa, bolca tüketmenizde yarar var. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, gebelikte fıstık veya fıstık ezmesi yediğinizde bebeğinizin fıstığa karşı alerji veya reaksiyon geliştireceğini düşünmeniz yanlıştır. Sizin bizzat kendiniz veya yakın aile üyelerinden birinin, fıstığa karşı alerjisi olsa bile, bu çocuğunuzun kesinlikle alerjik olacağı anlamına gelmez.Çocuklar, anne karnındaki büyüyen bebekler de dahil, sadece bir alerjik olma ‘eğilimi’ni devralır. Doğacak olan çocuğunuzun, gebeliğiniz süresince fıstığa maruz kalması, fıstık alerjisi olma riskini arttırdığına dair hiçbir gerçek kanıt yoktur.
Gebelikte Fıstık Zaralı mı?
Eğer fıstık ya da herhangi bir gıdaya karşı alerjiniz varsa, onlardan kaçınmaya özen gösterin. Fıstık, çikolatalı ürünlerde, diyet bisküvilerde veya hububat çeşitlerinde yoğun olarak bulunabilir. Bunlara daha da dikkat etmelisiniz.
Günlük bir avuç (ortalama) 20-25 gram fıstık, gebelikte siz ve bebeğiniz için yeterlidir. Fazla tüketimi sakıncalıdır. Ailede spesifik (özel) testlerde fıstığa karşı alerji saptanmamışsa, günlük 20-25 gram fıstık bebekte alerji riskini arttırmaz. Ayrıca 1 gram tuz 20 gram su tutacağından, bol tuzlu fıstıklar, kilo artışı, ödem ve hiper tansiyona sebep olur, özellikle gebelikte dikkatli tüketilmelidir. Fıstıkların GDO’suz ve tarım ilaçlarından arınmış, organik özellikli olanları tercih edilmeli..
KadınlaHerşey.com