Kadınla Herşey

Gebelikte Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Gebelikte Diyabet Tanısı Nasıl Konur?

Gebelik öncesi şeker hastalığı yani diyabet şikayeti bulunmayan, ancak gebelikle beraber meydana çıkan diyabet türüne, gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti, ya da şekeri denilmektedir. Gebeliğin 24. haftasından sonra gelişen diyabet, bebek ve anne sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden muhakkak belli testlerle bulgular saptanmalı varsa tanısı konulmalı ve tedavisi yapılmalıdır.

Gestasyonel Diyabet daha çok risk altındaki gebelerde görülmektedir. Özellikle gebelik öncesi fazla kilo sahibi ve 35 yaş üzeri kadınlarda sıklıkla görülebilmektedir. Ancak gestasyonel diyabet tanısı konulan gebelerin yarısında risk faktörleri bulunmamaktadır. Bu nedenle tüm hamile kadınlara 24. ve 28. gebelik haftalarında Glikoz Tarama Testi (PPG) yapılmalıdır.

gebelik

PPG ( Post Prandial Glukoz) testi nedir?

Gebelere açlık kan şekeri ölçümü alındıktan sonra bir bardak suda eritilen 50 gr glukoz çözeltisinin içirilmesi ve 1 saat sonrasında tokluk kan şekeri ölçümünün yapılması testine verile ad, PPG’dir. Tadı yoğun olduğundan gebelerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu durumlarda içeriğine biraz limon sıkılabilir. Gebelerin, açlık kan şekeri 90’dan küçük ve 1.’ inci saat kan şekeri ölçümü 140’dan küçük olmalıdır. Değerlerden birinin yüksek olması, diyabet tanısı koymamız için yeterli olmaz, şüphe uyandırabilir ancak tanı koyduramaz. PPG bir tarama testidir. PPG’ de bozukluk olan gebelerin sadece % 20′ sinde gestasyonel diyabet saptanır. Asıl tanı şeker yükleme testi yani OGTT ile konur.

gebelik

OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi), gebelikte şeker hastalığı tanısını koymayı sağlayan oral bir testtir. 12 saatlik açlık süresi sonunda açlık kan şekeri ve suda çözülmüş 100 gr glikozun içilmesinin ardından 1,2 ve 3 saat sonra damardan kan alınarak  tokluk kan şekeri ölçümünün yapılmasıdır. Bu dört ölçümden iki ya da daha fazlasının yüksek çıkması durumunda gestasyonel diyabet tanısı konulur. Ölçümlerden yalnızca bir değeri yüksek olan anne adayları takibe alınır ve gebeliğin 32. haftasında OGTT tekrarlanabilir.

Gestasyonel diyabet riski yüksek olan anne adaylarına, tanı için PPG değil, direkt OGTT yapılır. Testte değerle ne kadar normal çıkarsa çıksın, gebeliğin 32. haftasında test tekrarlanmalıdır.

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com