Gebelikte Balık Yemek
Normal zamanlarda olduğa kadar, gebelikte de balık yemek, hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Bu dönemde balık aş erenler, gebelikte hangi balıklar yenmeli, hangi balıklar yenmemeli bu konuya dikkat etmeliler. Özellikle sazan, hamsi, alabalık, levrek, çinekop, palamut pazarlarda en çok karşılaşılan balıklarımızdandır. Civa içeren balıklar hangileridir, sağlıklı seçimi nasıl yaparız bunlar önemlidir.
Hamilelikte Balık Tüketimi
Balık, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden oldukça zengin bir besin türüdür. Gebelik döneminde balık tüketilmesi, anne karnındaki bebeğin beyin ve göz gelişimi için oldukça önemli. Hayvansal proteini yüksek ve D vitamini açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan balık, hamileler için bebek gelişiminde oldukça yararlı.
Gebelikte balık tüketilmesi, sağlıklı bir hamilelik için önemlidir. Ancak bazı balıklar, içlerinde barındırdıkları yüksek düzeyde civa maddesi sebebiyle gebelik döneminde anne adayları ve bebek için zararlı etkilere yol açabilir. Bu tür balıkların tüketimi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.
Gebelikte Hangi Balıklar Zararlı, Yenmemeli?
Deniz ürünleri tüketimi, gebelikte anne adayları için önemlidir ve dengeli olarak beslenmelerinde mutlaka yer almalıdır. Deniz ürünleri, protein ve diğer besin öğeleri bakımından iyi bir kaynaktır; ancak civa maddesi içeren balıklar tüketildiğinde, vücut bu maddeyi emer ve buradan da plasentaya yani bebeğinize civa iletilmiş olur.
Yapılan araştırmalar gebelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Bebeğin bilişsel becerileri, motor becerileri, dil becerileri ve görme yeteneği bundan az veya çok etkilenebilmektedir.
Son yıllarda tartışılan önemli bir konu da, hangi balıkların yenmesi gerektiğidir. Bu durum özellikle hamile kadınlar ve çocuklar açısından büyük önem taşıyor. Denizlerin kirlenmesiyle birlikte suyun derinlerinde ağır metaller birikmeye başladı. Toksik maddelerin başında ise kurşun, kadminyum ve civa geliyor. Bu sularda yaşayan balıkların da sağlık açısından risk oluşturabileceği biliniyor. Zehirlenme başta olmak üzere, üreme bozuklukları, DNA ve kromozomlarda bozulma, öğrenme bozuklukları gibi ciddi etkileri olabiliyor. Bunun dışında kısa vadede ishal, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrıları gibi etkilere de rastlanmaktadır. Bu nedenle hamile kadınlar ve çocuklar bu konuda çok dikkatli olmalıdır.
Gebelikte Hangi Balıklar Yenmeli?
Derin su balıklarından olan mezgit, levrek, lüfer, barbunya, kefal ve kalkan besleyici değerleri çok yüksek olan balıklardır. Ancak hangi denizden avlandıkları çok önemlidir. Eğer avlandıkları deniz temiz ise tüketilebilirler.
Uskumru, hamsi, palamut, istavrit gibi balıklar daha yüzeysel balıklar olduğundan zararlı maddeleri yutma ihtimalleri yok denecek kadardır. Bu yüzden bunları daha rahat alabilirsiniz.
Somon balığı, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumru gebelik döneminde tüketilebilecek diğer balıklardır. Bu balıklar, besleyici özelliklerinin yanında folik asit yönünden de zengindirler. Bunlar hem yüksek omega 3 yağ asitlerine sahiptir hem de civa oranları oldukça düşüktür. Hamile anneler için önemlidir. Ancak yine bu balıkların da hangi denizlerden geldiği sorulmadan alınmamalıdır. Balık tüketmeyen anne adayları ise, gebelikte balık yerine, omega 3 içeren balık yağı desteklerinden alabilirler. Fakat bu tür vitamin ve mineral desteği almadan önce doktorları ile konuşmalarında ve onların tavsiyeleri üzerine kullanmalarında yarar var.
Balığın hamilelere zararları var mı?
Balığın değil ama uygun olmayan balığın zararları vardır. Yenilecek balık ne kadar kısa ömürlü balıklardansa o kadar iyidir. Uzun ömürlü balıklar kirlenen denizlerdeki ağır metalleri yutma sürelerinden dolayı risk oluşturmaktadırlar.
Yine diğer balıkları yiyerek beslenen balıklarda hamilelik sürecinde tavsiye edilmeyen balıklardır. Kılıç balığı gibi kimi restoranlarda bunlara rastlamanız mümkündür.
Kirli denizlerdeki balıklar risktir.
Balık çiftliklerinde üretilen balıkları da bu dönemde tercih etmemeniz önerilir. Kullanılan yemlerden dolayı deniz balıkları sizin için ve bebeğiniz için öncelikli olsun.
KadınlaHerşey.com