Gebelik Diyabeti Nasıl Anlaşılır?
Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diyabet), gebelik esnasında meydana çıkan şeker hastalığı türüdür. Genellikle 35 yaş üzeri ve gebelik öncesi fazla kiloya sahip anne adaylarında görülmektedir. Tanısı ve tedavisi, bebek sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Nitekim gestasyonel gebelik geçiren anne adaylarının, diyabetle beraber birçok hastalığı bebeğe taşıma riskleri fazla olmaktadır.
Var olan gebeliğinde, bebeği gebelik haftasına göre daha iri olan, gebelik esnasında fazla kilo alımı olan, nedensiz amnios sıvısında fazlalık gelişen, bebeği beklenmedik şekilde ölen, idrarda glikoz çıkışı saptanan, tekrar eden idrar yolu enfeksiyonu ve inatçı mantar hastalığı olan, çok yemek yeme, çok su içme, sık ve bol miktarda idrar yapma belirtileri olan gebelerde, gestasyonel diyabet var olabilir. Yoksa bile gebeliğin kalan kısmında olma ihtimali çok yüksektir.
Gebelilik diyabeti olan gebelerin kontrolü nasıl yapılmalıdır?
Normal gebeliğe göre oldukça farklı olan ve dikkat isteyen, gestasyonel diyabetik gebelik; anne sağlığı için de büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle düzenli kontroller ve muayeneler şarttır. Gestasyonel gebelikte muayeneler daha sık tekrarlanır ve düzenli kan ölçümü yapılarak kan şekeri seviyesi normal tutulur. Gerekli görüldüğünde diyetin yanında insülin tedavisi de başlatılır ve doz ayarlanır. Anne adayı, her zaman kan şekerini düzenli olarak kan şekerini kontrol etmelidir.
32. gebelik haftasından sonra haftada bir NST (NonStress Test) takibi başlanır. Ultrasonografi ile bebek ve amnios sıvısı değerlendirilir. Anne adayı, gebeliği süresince, bebeğinin hareketlerini yakından takip etmeli, hareket azalması gibi anormal bir durum içerisinde doktoru ile bağlantıya geçmesi gerekmektedir.
KadinlaHersey.com