Evliliğe Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sevmek güzel bir duygudur. Sevgimizi sonsuzlaştırmak ve sevdiğimiz kişiyi sahiplenmek için de evlenir, aile kurarız. Peki ya birbirini seven her çiftin sadece bu sebebi baz alarak evlenmesi doğru mudur? Sevginin gücü muhakkak ki fazladır ancak; evlilik için sadece sevmek yeterli olacak mıdır? Birçok insanın aklında hep aynı soru vardır. Birçok çift sevginin yetmediği yerde, karşısındakini olduğu gibi kabul etmek yerine, değiştirme çabasına girer. Peki bu davranış ne kadar sağlıklı? Evliliğe hazır mıyım düşüncesinin cevabı yine kendimizde.
Evlilik Öncesi Hazırlık
Yeni evleneceklere tavsiyeler, kadın ve erkek içinde geçerlidir. Evliliğe hazırlanmak hem ruhen hem bedenen önemli bir süreçtir. Tabi anlık evlilik kararları ve yıldırım nikahlarını bu konu dışında tutarak bu bilgileri veriyoruz. Evliliğe hazırlık aşamasında kendimizi değerlendirmek bize sağlıklı bir bakış açısı kazandıracaktır.
Kendimizi tanıyor muyuz?
Evliliğe adım atmadan önce, öncelikle kendimizi tanımalıyız. Olumlu olumsuz tüm yönlerimizi objektifçe bilmeliyiz. Bunu bilen kişi kendi yapısına uygun eş adaylarına daha sağlıklı bir şekilde yaklaşır, daha açık olur. Kendini tanımayan kişi bu şekilde seçim yapar ise karşısında da değişken karakterler ile karşılaşabilir. Karşı taraf sağlam olsa bile zaman içinde kendisi değişim sürecine gireceği için evlilik tehlikeye girecektir.
Sosyal çevrenizde oldukça önemli!
Kendimizi tanıma sürecinde sadece ilişkileri ele almamalıyız. Sosyal çevrede, iş hayatımızda, aile ortamında tutumumuz nasıl, nelere değer veriyoruz, nelerden sürekli şikayetçiyiz; bunların bilincinde olmalıyız. Ailelerin değer yargıları özellikle bu süreçte oldukça önemlidir. Ciddi farklılıklar var ise, orta yolu bulmak epey güç olacaktır. Bu da sizi ve birlikteliğinizi yorabilir.
Kendinize dürüst olun!
Kendinizi sorgulamayı görev haline getirin. Kendiniz ile flört ediyormuş gibi yeniden tanışıyormuş gibi cesur sorular sorun. Ve bu soruları tüm dürüstlüğünüzle cevaplayın. Bu tutum birlikteliğinizde ve ileride ki evlilik sürecinizde daha az hata yapmanızı sağlayacaktır. Kendimizi ne kadar sorgular ve ne istediğimizden ne derece emin olursak, sağlıklı karar vermemiz o denli kolaylaşır.
Nişanlılık önemli!
Evliliğe adım atmaya karar veren bir kişinin bu süreçten önce mutlaka bir nişanlılık süreci yaşamalarını öneriyoruz. Nişanlılık döneminde kadınlar da erkeklerde ister istemez evliliğin ciddiyetine bürünürler ve flört aşamasının neşeli kısmından arınırlar. Bu süreç evliliğin bir simülasyonu gibi de algılanabilir. Ne çok kısa tutulmalı ne de fazla uzatılmalıdır.
Değiştirmeye çalışmayın!
Ve birçoğumuzun aslında hata yaptığı en önemli noktayı da söylemeden geçmeyelim. Bizler kendimizle kopya gibi olan insanlarla birlikteliği tercih ediyoruz çoğu zaman. Farklı kişiliklere sahip olsak da bir süre sonra karşı tarafı bizim gibi olma yönünde zorluyoruz. Aslında bu ilişkilerin temelinde yapılan en büyük yanlıştır.
Kişiler farklı olmalıdır. İlişkiler çatışma ile desteklenir ve beslenir. Farklı yapılara sahip olan çiftler birbirlerinin zayıf yönlerini tamamlar. Çatışma ortamının seviyesini koruduğunuz süreçte farklı görüşle sahip olduğunuz kişi ile daha sağlam bir birliktelik yaşayabilirsiniz.
Evlenince hazırlık bitiyor. Ama başka bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz. Evlendiğiniz zaman da bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.