Ergenlik Sivilceleri Nedenleri ve Tedavisi
Ergenlik dönemi çocukluktan gençlik dönemine geçiş aşamasıdır. Bu aşamada vücutta ciddi anlamda değişiklikler olmaktadır. Özellikle hormonel olan değişiklikler ile vücudun farklı yerlerinde farklı tepkimeler ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ergenlik döneminde bu tepkimeler görülürken kızlarda ergenlik döneminde de görülmektedir.
Ergenlik sivilceleri de bu hormonel değişimlerden kaynaklanan ve bir süre sonra azalan ya da yok olan olgulardır. Bazı kişilerde uzun süre devam edip iltihaplı bir hal alsa da genellikle ergenlik boyunca sürüp daha sonra geçen, iz bırakmayan sivilcelerdir. Aslında ergenlik döneminde olan gençleri ciddi düzeyde rahatsız eden bu sivilceler aslında vücudun büyümeye çalıştığının göstergesidir.
Genelde yüz bölgesinde en fazla görülen sivilceler alın ve çene bölümünde de yayılmaktadır. Bazı gençlerde de sırt bölgesinde bile şiddetli sivilceler çıkabilmektedir. Bazıları iltihap içermektedir. Bunlara akne denmektedir. Ellenildiği takdirde iz bırakabilen akneler kremler ile tedavi edilebilmektedir. Ergenlik dönemi sonrasında da zaman zaman görülebilmektelerdir. Cinsiyet farkı ile görülme özellikleri ve şeklide farklılık gösterebilmektedir. Kızlarda regl dönemlerinde ciddi bir artış gözlenebilmektedir.
Ergenlik sivilceleri neden çıkar?
Ergenlik sivilceleri, akne türünde ise bazı yenen yağlı yiyeceklerden de kaçınılması gerekmektedir; çok fazla tüketilen çikolata, yağlı cips gibi besinler cildiniz deki yağın artmasına bu da sivilcelerin çoğalmasına sebep olacaktır. Yüzünüz de ciddi anlamda sivilceler çok ise bu besinlerden uzak durmalı, vitaminler ile dolu sebze meyve ağırlıklı beslenmelisiniz. Ayrıca bol su tüketmek de doktorlar tarafından önerilmektedir. Ve unutmayın, ergenlik sivilcesi tedavisi kolaydır, yeter ki dert etmeyin.
Ergenlik sivilceleri nasıl geçer?
Ergenlik sivilceleri olan bir kişi bilmediği tanımadığı kozmetik ürünlerini ve ya sabunları kullanmamalıdır. Cilde zarar verip tahriş etmeyecek hafif ürünleri tercih edip cildi daha da sivilce oluşturmaktan koruyabilir. Sivilceli olan bölgeyi yıkarken fazla bastırmamak, hafifçe temizleme amaçlı yıkamak gerekir. Ayrıca leke oluşumunu önlemek amaçlı sivilceler sıkılmamalı ve mümkünse hiç ellenmemelidir. Kuruması için kremler sürülüp bırakılmalıdır. Aksi takdirde çok ellenen sivilceler geçse bile yerleri ve izleri cildinizde kalacaktır. Bu da zor geçen cilt lekelerine sebep olacaktır.
Ergenlik sivilceleri, ergenlik döneminde herkes de görülen, büyümenin ve gelişmenin sinyali olarak vücudun gösterdiği tepkimelerdir. Önemli olan bu sivilceleri kendi haline bırakarak yayılmadan geçmesini sağlamaktır. Bu sayede yayılmasını ve artmasını önlemiş oluruz. Sivilceleriniz ciddi derecede iltihaplı bir hale geldi ise de bir cildiye uzmanından yardım almalı ve tedavi edici krem kullanmalısınız.
KadinlaHersey.com