Kadınla Herşey

Emziren Anne Diyeti

Emziren Anne Diyeti

Annelik süreci, gebelikle başlayıp, doğumla devam eden ve çocuklarımızın belli yaşlara gelip de, kendi ihtiyaçlarını kendilerinin görebildiği zamane dek devam eden bir olgudur. Genetik bağlarla devam eden bu süreç, sevgi bağı ile de sonsuzluğa uzanır..

Ne var ki, her güzel şeyin bir ceremesi mevcut. Bu zorlu süreç gebelik teşhisi ile başlayıp, doğum, bebek bakımı diye devam eder. Gebelik kadar özen gösterilmesi gereken ve dikkat isteyen bir diğer süreç ise, doğum sonrasıdır. Özellikle bebeğin sağlıklı bir gelişimi için, doğumdan sonraki süreç oldukça önemlidir. Bu süreçte anne doğru ve sağlıklı bir şekilde beslenmeli, bebeğini de anne sütü ile beslemelidir.

Eğer emziren bir anne iseniz, bebeğinizin büyümesini ve sağlığını koruyacak besinler tüketmelisiniz. Bununla birlikte, yiyecek ve içeceklerin miktarını ve dozunu iyi ayarlayabileceğiniz bir diyet, hem sizin sağlığınız hem de bebek sağlığı ve anne sütü için faydalı olacaktır.

Anne sütü bebek sağlığı için çok önemli, ne var ki, emzirme durumları bazen kafa karıştırıcı olabilir. Ne yemeli? Ne kadar yemeli? Nelerden kaçınmak gerek? Nasıl diyet yapmalı? Diyet bebeği etkileyebilir mi? Aklınızda bu tür sorular varsa, önemli beslenme ipuçlarını izleyin;

Emzirmede önemli olan, ilk olarak beslenme temellerini anlamaktır.

Emziren Annelerin Ekstra Kaloriye İhtiyacı Var mı?

Evet, süt oluşumu için normalden biraz fazla yemek gerekebilir. Günlük kalori alımınıza ek 400 ila 500 kalori, enerji ihtiyacınızı karşılayabilir.

Fıstık ezmesi, muz ya da elma, yoğurt ile tam tahıllı bir dilim ekmek gibi, sağlıklı besinleri tercih etmek, ekstra kalori almanızı kolaylaştırır.

emzirrikenEmziren Anneler Ne Yemeli?

Süt üretimini arttırmaya yardımcı olmak için, beslenmenizde sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın. Emziren anne beslenmesi; yağsız et, yumurta, süt, fasulye, mercimek ve deniz ürünleri gibi protein bakımından zengin gıdaları kapsamalı.. Kepekli tahıllar, meyve ve sebze çeşitlerinden seçin. Pestisit kalıntı riskini azaltmak için meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayın.

Bazı besinler anne sütünü arttırmada, size yardımcı olabilir.. ‘Anne Sütünü Artıran Besinler‘ adlı yazımızı okuyun.

Farklı gıdalardan yemeniz, emzirmede, meme sütünün lezzetini değiştirebilir. Bu durum, bebeğinizin farklı gıda tatlarına alışmasında ve farklı lezzetleri tatmasına fayda sağlar.

Siz ve bebeğiniz, ihtiyacınız olan vitaminlerin tümünü aldığınızdan emin olmak için, doktorunuzla irtibatta olun.

Emzirirken Ne Kadar Sıvı Alınmalı?

Susadığınız her an bol su için. İdrar koyu sarı görünüyorsa daha fazla su içmeye çalışın.. Bebeğinizi anne sütü ile besliyorsanız, sıvı alımı çok daha fazla olmalı. Su ile beraber, süt ve yoğurt tüketimi de, bu dönemde sizin için sağlıklı bir beslenme olacaktır.

Ancak, meyve suları ve şekerli içeceklerde dikkatli olun. Çok fazla şeker, özellikle de yapay şekerler, kilo almanıza neden olabilir. Gebelikte alınan kilolardan kurtulmanızı da geciktirir. Çok fazla kafein, zararlı olabilir. Kafeinli içecekler, günde 1 veya 2 bardak, olmalı, kendinizi sınırlayın. Anne sütüne karışan kafein, bebeği huzursuz edebilir ya da bebeğinizin uykusunu etkileyebilir.

Vejetaryen Diyet ve Emzirme Hakkında;

emziren-anne-ne-yemeliEğer vejetaryen bir diyet yapmak istiyorsanız,  bu durumda ihtiyacınız olan besinleri seçmeniz çok daha önem kazanmaktadır; Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin gıdaları tercih etmelisiniz..

Demir kaynakları; mercimek, zenginleştirilmiş tahıllar, tam tahıllı ürünler, bezelye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerde bulunur.

Vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olmak için, C vitamini yüksek olan narenciye türü gıdalar, demir yönünden zengin besinler yiyin.

Protein kaynakları; soya ürünleri ve et yerine, baklagiller, mercimek, kabuklu yemişler, tohumlar, tam tahıllar, yumurta ve süt ürünleri ya da bitki odaklı bir diyet yapabilirsiniz.

Kalsiyum kaynakları arasında; süt ürünleri ve koyu yeşil sebzeler sayılabilir. Diğer seçenekler kalsiyum ile zenginleştirilmiş meyve suları, tahıllar, soya sütü, soya yoğurdu gibi gıdalardır.

Takviyeler; Emziren anne vitamin almalıdır. Doktorunuz büyük olasılıkla günlük vitamin takviyesi olarak, B-12 tavsiye edebilir. B-12 vitamini, neredeyse, sadece hayvansal ürünlerde bulunur, bu nedenle vejetaryen diyetlerinde yeterli miktarda B-12 almak zordur. B-12 vitamini, bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir.

D Vitamini; Yeterince D vitaminli gıdalar yemiyorsanız ve güneşe de sınırlı çıkabiliyorsanız,  inek sütü ve bazı tahıllarda var olan, D vitamini takviyeleri gerekebilir. Bebeğinizin, kalsiyum, fosfor ve D vitamini ihtiyacı var. D vitamini eksikliği bebeğinizde; raşitizm (kemik hastalıklarına), kemiklerde yumuşama ve zayıflamaya neden olabilir.

Emziren Anneler Ne Yememeli? Hangi Besinlerden Kaçınmalı?

Emziren annelerin, bazı yiyecek ve içecekler konusunda çok daha dikkatli olması gerekiyor. Örneğin:

Alkol; Bebek sağlığı için alkol oldukça tehlikeli bir maddedir. Eğer içiyorsanız, alkol anne sütünden  tamamen çıkana kadar, bebeğinizi emzirmekten kaçının.

Kafein; Kafeinli içecekleri, günde 2 veya 3 bardaktan (16 ila 24 ons) fazla içmekten kaçının.

Balık; Deniz proteini ve omega-3 yağ asitleri için büyük bir kaynak olabilir. Ancak deniz ürünlerinin çoğu, cıva gibi, bebek sağlığı ve anne sütü için zararlı maddeler içerir. Anne sütü yoluyla, cıvaya aşırı miktarda maruz kalmak, bebeğin gelişmekte olan sinir sistemi açısından risk oluşturabilir.

Özellikle kılıç, kral uskumru ve tilefish dahil balıklarda cıva, yüksek düzeyde bulunuyor. Bu nedenle bu tür balıklardan, emzirme döneminde kaçının.

Diyet, bebeğimde alerjik bir reaksiyona neden olabilir mi?emziren-anne

Diyet yaparken, bazı gıdalar veya içecekler, bebeğinizin sinirli bir hale gelmesine ya da bebeğinizde alerjik reaksiyon neden olabilir. Bebeğiniz telaşlı, huysuz olursa veya  döküntü, ishal ya da tıkanıklık gibi durumlar oluşursa, vakit kaybetmeden doktorunuza danışın.

Diyet besinlerinin, bebeğinizi etkilediğini düşünüyor ve şüpheleniyorsanız, bebeğinizin davranışlarında bir fark söz konusu ise, değişimleri görmek için bir hafta kadar, diyet yiyecek veya içeceklerden kaçının. İnek sütü, fıstık, soya, buğday, yumurta veya mısır gibi gıdalardan uzak durun.

Diyetle ve bebeğinizin davranışları arasındaki bağlantıları belirlemek için, bir yiyecek günlüğü tutun. Bebeğinizin, hangi yiyeceğe, nasıl tepki verdiği hakkında notlar ile birlikte, yiyecek ve içecekler dahil her şeyi listeleyin. Bebeğiniz üzerinde zararlı bir etki yaratmayan besinleri, tekrar diyet listenize ekleyin. Ancak çok daha sağlıklı olması için, doktorunuzdan da yardım alın.

Emzirirken, aslında özel bir diyet programına gerek yok, bunu unutmayın. Sadece beslenmenizde, sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın. Böylece, siz ve bebeğiniz ödülleri kapacaktır.. 🙂

 

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Cansu dedi ki:

    Merhaba Anne sütünü arttırmak isteyen anneler yardımcı bitkiler olarak ; Çemen otu ( meyve ) , Keçi Sedef Otu (çiçek),Anason (meyve), zencefil (kök ), Nane (yaprak), Ihlamur (çiçek), Hayıt(yaprak), Rezene(Meyve), Dereotu(yaprak), Isırgan(yaprak), Frenk Kimyonu (meyve),Hint Cevizi (Muskat-meyve), Papatya (Çiçek), Melisa (yaprak) bitkilerini karıştırıp kullanabilirler yada internetten kısa bir araştırma ile bu bitkileri içeriğinde barındıran bitki çaylarını kullanabilirler. Yardımcı bitkileri internet üzerinden kısa bir araştırma yapabilirsiniz.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com