E-Kitap mı, Normal Kitap mı?
Tabletlerin, akıllı telefonların yaygınlığıyla birlikte seyir durumumuz dijital ekranlara kaydı. Başına “e” getirdiğimiz her şey sanallaştı. Basılı kitap e-kitap oldu, basılı gazete e-gazete oldu, yazılı mektup e-posta oldu.. vs. Bu bir lütuf mu, yoksa kabus mu?
Bir durumu iyi yada kötü şeklinde nitelemek bunun sonuçlarının kişilere göre değişeceği demektir. Kabaca şu iyi, şu kötüdür demek herkes için geçerli olmayacağı için genellemek yanlış olur. ‘Doğal kitap’ yerine ‘e-book (elektronik kitap)’ kimilerimiz için daha rahat kimilerimiz içinse hiç bir şekilde aslı gibi olmayacak kriterlerde. Genel olarak iki durum için bir artı eksi (faydaları ve zararları) sıralamasını yapıp kendimize göre olan seçenekleri tartışabiliriz.
Burada amaç kitabı nicelik olarak değil nitelik olarak tartışmaktır. Yani kullanımı. Teknolojik kitap ile matbaa basımlı kitabın kıyaslanması söz konusudur. Zaten her iki durumda yine aynı bilgiler okunmaktadır. Konu; bilgileri sunan alt yapı.
Elektronik kitabın yararları nelerdir?
- Sayfa kopması, yırtılması, dağılması sorunu olmaz.
- Nerede olursanız olun, o an hangi kitabı okumak istiyorsanız küçük bir ücret karşılığı yada ücretsiz olarak anında istenilen e-kitaba ulaşabilirsiniz.
- Yolculuklarda ‘eyvah kitabımı unuttum..’ telaşından kurtulmuş onlarca e-kitabınızdan seçim yapmış olursunuz.
- Ayraç kullanmaz, kaldığınız yerden rahatça devam edebilirsiniz.
- Uzun yollarda sürekli ekrana bakma sabitliği başınızı döndürdüğünde ‘seslendirme’ seçeneği kullanarak kulaklıkla e-kitabınızı takip ederken kafanızı yaslayıp gözlerinizi kapatmanın dinlendiriciliğini ve huzurunu yaşarsınız.
- Kalemli tabletiniz yada telefonunuz varsa daha pratik olacaktır ama olmasa da yine de not alma ve yazma çizme rahatlığını yaşarsınız.
- e-Kitapta geçen dipnotlara (tavsiye kitap adı, makale ismi, bağlantı adresi…) bir tıkla ulaşabilir, kitap sepetinize o anda yeni bir kitap ekleyebilirsiniz.
- e-Kitabın avantajları kişiye göre artacaktır. Bir avantajı da, altını çizdiğiniz yerleri kopyalayıp anında çevrenizle paylaşma seçeneği olması.
Elektronik kitabın zararları nelerdir?
E-kitap okumanın kendine göre sınırlılıkları vardır. Yukarıda saydığımız olumlu yönlerinin yanında kimi zaman doğal kitaba göre bazı dezavantajları da beraberinde barındırmaktadır.
- Büyük bir hevesle okuduğunuz ekitap için bir enerjiye ve ‘elektrik kesintisi’ psikolojisine sahip olursunuz! Şarj kontrolü gereken durumlar bağımlılık duygusunu hissettireceğinden ‘kitap özgürlüğü’ kavramını tam yaşayamayabilirsiniz.
- Elektronik aletlerin (telefon, tablet, bilgisayar…) yaydığı radyasyon ve enerji sebebiyle sürekli arka planda farkına varmadan bir yorgunluk hissedebileceksiniz!
- Kitabı bilgisayardan okuyorsanız başka yere geçme şansınız olmayacak. Yada kolunuzun altına alacağınız dizüstü bilgisayarınız için bir yer bulana kadar..
- Kimi zaman kimsenin size ulaşmasını istemiyorsanız e-kitapla baş başa kalmadan önce ya ‘uçak modu’nu uygulayacaksınız yada ekrana gelen çağrı ve iletiler için dikkat dağılmasını göze alacaksınız!
- Aşırı aydınlık yerlerde ekrana bakıp sözcükleri seçmek için bol bol göz pratiği yapma imkanı elde etmiş olacaksınız!
- Düşük bir ihtimal ya.. elinizden düşürdüğünüz e-kitap sert yere, suya geldiğinde kurutma şansınız, yapıştırma şansınız olmayacaktır!
Normal, doğal, gerçek, sahici, bilindik… (adına her ne dersek..) kitabın faydaları nelerdir?
- Sıfatlarından da anlaşılacağı üzere her şeyden önce basılı kitap; doğal, gerçek, sahicidir.
- Koku hastası olanlar için odun ateşinden yeni çıkmış ekmek gibi, matbaadan yeni çıkmış kitap/kağıt kokusu, okuma açlığını perçinleyen bir durumdur. Ve daha bir zevk verir ve tazeliğiyle bir an önce bitirme dürtüsü uyandırır.
- Doğal olan kağıda ve beraberinde onun geçmişi olan ağaca dokunma duygusu, mürekkebin ağaç üzerindeki baskısı… işlenmişlik hissi.. bunlar doğallık duygusunu hissettiren durumlar olduğu için daha bir içtenlik katmaktadır okunan esere.
- İçeriğindeki matbaa mürekkeplerinin verdiği doğallığın bile ‘doğal değil, aslı olmalı, yazarın kendi el yazısı olmalı!’ diyenlerin tatmin olması için kitabın yazarının kendi eserine kendi mürekkebini, kendi eliyle dokunduracak yerin ve imkanın olması; sizin için imzalaması. (ileride elektronik imza da bunun yerine geçer mi yada aynı duyguları verir mi bilinmez 🙂
- “Sana bağlantı gönderdim, tıkla ve şifreyi gir. Bu kitap hediyem olsun…” kabilinde elektronik olarak hediye paylaşımı yerine, somut bir hediye olarak hislerle beraber verilen bir gerçeklik; normal kitap.
Normal (doğal) kitabın bir çok avantajları yada kolaylıkları var elbette. En güzellerinden birisiyse sürekli göz önünde olması ve kitaplığınızda size kendisini hatırlatması. Kitaplar dostlarsa, dostların sürekli sizinle olması daha sıcak olmuyor mu..?
Daha bir çok ekleme yapılabilir bu tartışma konusunda. Siz ne dersiniz?
E-kitap sevenlerden misiniz yoksa matbaa basılı kitap düşkünlerinden mi?
KadınlaHerşey.com | Ilgaz A.