Domates Derin Dondurucuya Nasıl Konur?
Merhaba güzel ülkemin, güzel insanları.. Yaz aylarının sonlarına doğru hepimizi bir telaş alıyor, farkındayım. Yazın eşsiz nimetlerinden, güneşin, toprağın bize sunduğu muazzam nimetlerden bereketlenmek, kışın çetin şartlarına bu güzellikleri ve nimetleri taşımak istiyorsunuz. Haklısınız! Bunun için ne yapıyoruz, tabi ki de mis kokulu biberleri, bamyaları, börülceleri, domatesleri ister derin dondurucuda ister kurutarak, isterseniz konserveleme yöntemi ile soğuk kış günlerine sağ salim ulaştırıyoruz! 🙂
Bugün sizler için nefis bir yazı taslağı var aklımda. Aslında kendim de mutfak işlerinde yeni yeni olgunlaşırken edindiğim bilgileri, etrafımdaki nadide insanlara yaymak, bilgilendirmek istiyorum. Geçenlerde semt pazarına uğradım, tüm doğal ev hanımlığım ile.. Domateslerin rengi beni benden aldı, kokuları deseniz burcu burcu.. Tahmin ettiğiniz gibi, evet bu güzel nimetlere kayıtsız kalamadım. Aslında her sebzeyi, bu meyve için de geçerli, vaktinde yani mevsiminde yemek gerekli diye düşünüyorum. Ancak bizi bu GDO illeti ile öyle bir paranoyalaştırdılar ki, tazecik, köyden gelme bir nimet bulunca es geçemiyoruz.
Evet, pazardan bir 10 kilo kadar domates aldım. Eve geldim. İyi hoş da, farkettim ki benim konserve yapacak malzemem yok. ‘Acaba domates çiğden buzluğa konur mu?’ diye geçirdim aklımdan ve araştırdım. Ben güzel aklımı bunlarla meşgul ederken, benim güzel yurdumun güzel insanları domatesi uzaya kapsül halinde gönderecek, haberim yok! Baktım herkes denemiş, hem de ‘yıllardır ben böyle yaparım, çok pratik oluyor’ tarzı naralar eşliğinde…
Ben durur muyum, ülkemin kışa hazırlık konusunda uzmanlığını eline almış ev hanımlarından neyim eksik! dedim ve ‘buzluğa domates nasıl koyulur?’, ‘derin dondurucuda domates nasıl saklanır?’ gibi kafa karıştıran soruları bir kenara koyarak, koyuldum işe.
Yöntemimiz çok basit. Sadece ne istediğinizi bilin yeter.. 🙂 Yani buzluğa koyduğumuz o canım domatesleri kışın hangi amaçla kullanacaksınız? Menemenden kışın da vazgeçemeyecek olanlar kışlık menemen yapımı için ‘doğrama yöntemini’, yok ya ben salça niyetine kullanıyorum diyenler ise, ‘rendeleme yöntemini’ kullanabilir.
Derin Dondurucuya Domates Nasıl Koyulur?
Derin dondurucuya domatesleri çok pratik bir şekilde ve vitamin kaybını sıfıra indirerek koymanın yöntemi her ne olursa olsun, başlangıç noktası aynı. İlk olarak buzluğa atacağınız domateslerin üzerini geçecek kadar kaynar suya ihtiyacımız olacak. Domatesleri yıkayalım ve temiz, derince bir kaba alalım. Üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edelim. 3-5 dakika bekletelim (çok fazla kalmasın, domatesler pişebilir!), kaynar suyu başka bir kaba alalım veya işiniz bitti ise dökelim, domateslerin üzerine vakit geçmeden soğuk su dökelim. Domatesleri musluktan akan suyun altına tutabileceğiniz gibi, önceden soğutulmuş suyun içine de atabilirsiniz, ancak tavsiyem buzlu su, çok daha etkili oluyor! Bu şoklama yöntemi ile, hem domateslerin vitamin kaybı sıfırlanıyor hem de kabuk derdinden kurtuluyorsunuz.
Bir bıçak yardımı ile domatesleri kabuklarından ayırın, göreceksiniz bu işlem çok kolay! Domateslerinizi, kışın hangi amaçla (yukarıda bahsetmiştik), kullanmak istiyorsanız ona göre doğrayın veya rendeleyin. Kullanacağınız miktar kadar buzdolabı poşetlerine paylaştırın. Bu husus önemli, çünkü buzu çözülen bir yiyecek, ister domates olsun isterse herhangi bir gıda, bir daha dondurulmaz ve hemen tüketilmesi gerekir. Bu nedenle poşetlerken bu noktaya dikkat edin. Poşetlerin içerisinde havanın kalmamasına özen göstererek ağızlarını kapatın ve uygun bir biçimde buzluğunuza veya derin dondurucunuza istifleyin. Poşetlerin üzerine tarih atmayı unutmayın. 12 ay bu şekilde korunabilir.
Ne pişirme, ne başka herhangi bir işlem! İşte buzluğa, yani kışa domates hazırlamak işte bu kadar basit. Bu yöntemimizi gözünüz kapalı deneyebilirsiniz. Donmuş paketlerden kullandım, ne tadında ne de yapısında bir değişiklik var. Nefisti! Deneyeceklere şimdiden kolay gelsin, afiyet, bal şeker, şifa olsun..
Mutlu kalın.. 🙂
KadınlaHerşey.com – Sosyal Yorumcu