Dengeli, Yeterli ve Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin önemini bildiğimiz sürece hayat kalitesinin o oranda arttığını fark etmek sürpriz olmayacaktır. Bu önemin bilinciyle yaşadığımızda, sağlıklı kilo almamız ve sağlıklı kilo vermemiz de mümkündür. Yeter ki biz tam olarak ne yaptığımızı bilelim.
Doğru Beslenme Nasıl Olur?
Beslenme birçoğumuz tarafından bilinenin aksine karın doyurmak, canımızın çektiği şeyleri en kısa sürede tüketmek, her gıdadan bolca yemek gibi kavramlar asla değildir. Doğru tanımlamak gerekirse beslenmek; vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri düzenli ve dengeli bir şekilde almaktır. Doğru beslenmekle amacımız ise sağlığımızı korumak ve yaşam kalitemizi artırmak olmalıdır.
Bu demek oluyor ki her gün 2 kilo et ile beslenen kişi sağlıklı değildir. Yada sürekli süt tüketen çocuk asla sağlıklı sayılamaz. Bir bireyin sağlıklı olabilmesi için tüm gıdaları dengeli bir şekilde, vücudumuzun istediği zaman dilimlerinde alması gerekir.
Genel olarak bir insan vücudu yaklaşık 50 tür besin maddesine gereksinim duyar. Bu besinlerden herhangi biri vücudun ihtiyaç duyduğu zaman diliminde alınmazsa veya aksine fazla alınırsa o kişinin sağlığı bozulur. Gelişimi duraksar. Alınamayan besinin vücuda etkisine göre de hastalık yapıcı faktörler ortaya çıkar. O halde beslenme programımız sağlık üzerine kurulu olmalıdır. Doymak üzerine kurulu tüketim bizi hastalıklarla yüz yüze bırakacaktır. Sağlıklı beslenmek için nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmemiz gerekir.
Dengeli Beslenme Nedir?
Dengeli beslenme, vücudumuz için gereken besinleri (çeşitli besinleri) kararında tüketmektir. Yediğimiz meyve miktarı, sebze miktarı, et çeşitlerinin miktarı önemlidir. Sürekli bir çeşit besine ağılık vermek o besinin faydalarının dışında başka besinlerin alınamamasından dolayı vücutta ihtiyaçlar ortaya çıkar. Ancak günlük yenen yiyecek ve içecekler taksim edilir, kararında tüketilirse bu dengeli beslenmiş olduğunuzu gösterir.
Yeterli Beslenme Nasıldır?
Miktar oranlı beslenme özelliğidir. Vücudun günlük alması gereken besin değerlerinin alınmasıdır. Vücudun demire ihtiyacı varsa, demir içeren besinlerin vücudun isteği ölçüsünde tüketilmesidir. Günlük her insanın (kadınlar, erkekler, yaşlılar, çocuklar kendi aralarında ayrılır) alması gereken gereksinimler vardır. Bu gereksinimler karşılanmadığında zamanla vücut alarm verecek ve bir şekilde çeşitli rahatsızlıklarla sizden talep edecektir. Yeterli miktarda alınması gereken besinler vücudun sizi uyarmasını önleyecektir.
Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?
Dengeli ve yeterli beslenmenin ve devamında sağlıklı beslenmenin oluşturduğu üçlü doğru beslenmeyi ifade eder. Yenilen ve içilen her besinin nereden geldiği, mevsimine uyup uymadığı, içinde hangi maddelerin yer aldığı, tüketildiğinde bünyedeki hastalıklara karşı olumsuz etkisinin olup olmadığı düşünülerek yapılan beslenme şekli sağlıklı beslenmeye örnektir. Sadece bunlarla sınırlı değil;
- sebzelerin ve meyvelerin iyi yıkanması
- beyaz etin uzun süre bekletilmeden tüketilmesi,
- zamanında (mevsiminde) ürünlerin tüketilmesi,
- katkı maddeli ve gdo içerikli hazır gıdalar yerine doğal gıdaların tercih edilmesi,
- beslenme öncesi ve sonrası mideyi kontrol edilmesi,
- aşırı şekilde soğuk ve sıcak besin alımına dikkat edilmesi,
şeklinde sağlıklı beslenme önerileri listesi uzatılabilir.
Vücutta depolanan yağa dikkat!
Fazla besin tüketmenin en gözle görülür sorunlarından biri de besinlerin yağ olarak vücutta depolanmasıdır. Bu da beraberinde zincirleme olarak kalp ve damar hastalıklarını getirmektedir. Yeterli miktarlarda ve dengeli gıda alan kişiler hiçbir klinik teste gerek kalmadan diğerlerinden ayırt edilebilir.
Bu kişiler; esnek ve hareketli bir bedene sahiptirler. Sıklıkla hasta olmazlar. Kaslı bir yapıya sahiptirler. Ciltleri parlaktır. Saçları parlak ve canlıdır. Gözleri ışıltılıdır. Vücut uzunluğu ve kilo orantısı her zaman uyumludur. Zihinsel aktivitelerde başarılılardır. Toplum içinde her zaman neşeli ve enerjik yapıları ile ön plana çıkmaktadırlar.
Gıda alımına özen göstermeyen kişilerde ise bu durum tamamen aksini yansıtır. Beslenmeyi yanlış uygulayan kişilerde; genellikle dış görünüm açısından sorun teşkil edecek bir yapı gözlemlenir. Bu kimi yapılarda aşırı şişmanlık olarak , kimilerinde ise zayıflık olarak dikkat çeker. Beden hareketli yavaştır. Sürekli bir halsizlik ve uyku hali mevcuttur. Ciltte kuruluk ve pullanma görülür. Saçlar zayıf veya seyrektir. En çok da kilolu olduğu halde iştahsızlık çeken kişiler dikkat çekmektedir.