Kadınla Herşey

Dizanteri Hastalığı Nedir?

Dizanteri Hastalığı Nedir?

Dizanteri, kalın bağırsak hastalığıdır. Çok şiddetli geçirilen bir hastalık olması dolayısıyla korunmak gereklidir. Dizanteri iki farklı şekilde seyredebilmektedir. Bunlar amipli ve basilli dizanterilerdir. Kötü beslenme şartları ile olabileceği gibi kolay da bulaşabilecek bir hastalıktır. Çok fazla görülmese de ara sıra bu vaka tespitleri hala yapılmaktadır.

Dizanteri nasıl bulaşır?

Dizanteri, su ve besin ile direkt olarak bulaşabilir. Ayrıca dizanteri geçiren birinin bardağı, tabağı veya çatalı gibi malzemelerin kullanılması ile de bulaşabilmektedir. Dizanteri hastalığı genellikle yaz aylarında daha çok görülebilmektedir. Kişiden kişiye, belirtileri ve gidişatı farklılık gösterebilmektedir. Bazı kişiler ayakta geçirebilirken bazıları ise ciddi anlamda yatarak geçirmektedirler.

Dizanteri belirtileri nelerdir?

Dizanterinin ilk belirtileri halsizlik ve ateş olarak görülmektedir. Hemen arkasından da şiddetli olarak ishal başlamaktadır. Gaita genel olarak kanlı olarak görülmektedir. Kişiler halsizleşirken dillerinde de şişme görülebilmektedir ve tat duygusu azalmıştır. Kuluçka dönemi 3 ile 6 gün arasında değişebilmektedir. Bu hastalık kadın erkek ya da yetişkin çocuk fark etmeden herkeste olabilmektedir. Çocuklarda ise belirtiler huysuzluk ve havale gibi de ortaya çıkabilmektedir.

dizanteri-cocuk

Dizanteri tedavisi; 

Dizanteri hastalığı yetişkin bireylerde genelde 15 gün devam etmektedir. Tedavisi genelde hastane ortamında yapılmaktadır. Yatak istirahatı verilen hasta özel arınık yapılarak bulaştırması önlenmektedir. Ayrıca bu hastaların besinleri de özel olarak verilir daha çok sıvı gıda ile beslenmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca doktor denetiminde ilaç tedavisi hemen başlanmalıdır. Genelde antibiyotikler verilerek tedavi edilen hastalar özel odalarda tedavi edilebilirler.

Türkiye’ de dizanteri kaynaklı ölüm oranı çok düşük olmakla beraber bazı ülkelerde daha yüksektir. Dizanteri geçiren hastalarda ayrıca şiddetli ağrıda görülmektedir. Bağırsaklar ele gelecek şekle gelmiştir sürekli olarak diyare olduğu için hasta git gide halsiz düşmektedir. Bir kaç gün sıvı gıda ile beslenen hastalar, diyareleri biraz geçtikten sonra pirinç ve patates püresi ile beslenmeye başlayabilir.

Dizanteri bulaşıcı mı, nasıl korunabilirim?

Ciddi anlamda bulaşıcı bir hastalık olduğu için dizanteri olan kişiler diğer sağlam kişilerden uzaklaştırılmalı ve tuvaletler sterilize edilmelidir. Aksi takdirde yanlarında ki herkese bulaşabilmektedir. Hastalar beslenmelerine de dikkat ederek bu 15 günlük iyileşme sürecini geçirerek iyileşebilirler.

Dizanteri, kanlı ve ağrılı ishal ile başlayan barsak hastalığı demektir. Bu hastalık tedavi ile 15 gün içerisinde iyileşebilmektedir. Halsizlik, şiddetli ishal ve kusma ile başlayıp ateş ile devam etmektedir. Hastanın sosyal hayatını olumsuz etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com