Kadınla Herşey

Dişlerin Çürümemesi İçin Neler Yapmalıyız?

Dişlerin Çürümemesi İçin Neler Yapmalıyız?

Dişlerin çürümemesi için baştan önlem almak mantıklı olandır. Diş çürümesini engellemek için harcanan gayret, emin olun çürüdükten sonra harcanan gayretten ve bu süre içinde çekilen acılar yanında daha basittir. Şu an bu yazıyı okur ve dişlerinize daha çok dikkat ederseniz, yazı içinde yer alan bağlantıları tıklayıp ileride onları da okumakla uğraşmazsınız 🙂 dönelim konumuza…

Şöyle düşünün, organlarımız biz yaşadığımız sürece bizimle varlığını sürdürmekteler. Bunlardan kimi istem dışı hareket ederken kimisi bizim etkimizle görevlerini sürdürmeye devam ederler.

İç organlar, tamamen bizden bağımsız (mideye yemek gönderip gerisine karışmadığımız gibi), kendilerini yenileyebilecek, bakabilecek, onarabilecek donanımla faaliyetlerini sürdürürler. Ancak öyle uzuvlar vardır ki bizim kullanımımıza bağlı iş yapan ve beraberinde de bakımı bize ait olan uzuvlar. İşte dişlerimiz de bizim istemimizle çalışmalarını ve varlıklarını devam ettiren parçalarımızdır. Ve onların kullanım tamamen bizim irademizdedir. Bu yüzden kendi bakımını kendi yapmaz ve yenilenme gibi bir ihtiyaç hissetmez (bu arada mide, kendini temizleme özelliğine sahiptir). O halde ona bakmak bizim görevimiz olacaktır ve biz ona ne kadar iyi bakarsak o da bize o kadar iyi bakacaktır. Gelişen tıp sektörüne güvenipte “çürüyünce iki diş çaktırırım işime bakarım” diyorsanız hadi iyisiniz. Yazının geri kalanını okumanıza gerek yok, çıkın ve eğlenin 😉

Dişlerin önemi paha biçilemez!

Diş, sadece çiğnemek ve gıdaları parçalamakla görevli değildir. Yada görevi bu kadar basit değildir. Hayatımızda ve sağlığımızda başlı başına yeri ve önemi büyüktür dişlerimizin. Onları ne kadar sahiplenir ne kadar korursak bizimle olan birliktelikleri de o kadar uzun süreli olacaktır. (onları seviyorum 🙂 )

Dişlere en büyük zarar; yeteri kadar temizlememe, sert cisimler kırmaya yada ısırmaya çalışma, aşırı soğuk ve sıcak bir şeyler yeme yada içme gibi farklı etmenler sayılabilir. Bunların içinde en sık yaşanan sorun ‘diş çürümesi‘dir. O halde yapılması gereken diş çürüklerini önlemektir.

diş bakımı nasıl yapılır

Dişler neden çürür?

Dişler, her ne kadar temiz desek de ağızımızda sürekli mevcut olan bakterilerin belirli gıdalarla etkileşime girerek asit üretmesi sonucunda çürümeye başlar. Özellikle şekerli ve unlu gıdaların artıklarından beslenen bu bakteriler asit oluşumu sağlar. Bu asitler zamanla diş minesine zarar vererek dişin çürümesine neden oluyor.

Öyleyse iki seçenekle karşı karşıyayız; ya şeker ve unlu gıdalar yemeyeceğiz, yada “tabi ki yiyeceğim!” diyerek yazıyı okumaya devam edeceğiz.

Güzel.. O halde devam edelim.

Ne yersek yiyelim, ne içersek içelim yapmamız gereken temel şey, yemek yeyip tabağımızı yıkadığımız gibi yediğimiz yiyeceklerden sonra, en kısa zamanda dişimizi yıkamak (şimdi yıkamaya üşenecek olanlar sorun etmesinler, yaşlanınca avuçlarına aldıkları takma dişlerini güzelce cilalarlar artık).

O halde dişlerimizi nasıl yıkarız (yani temizleriz), dişlerimizin bakımı için neler yapabiliriz sıralayalım. Diş çürüklerine hiç bulaşmamanın yolu onlara fırsat verecek imkanı onların elinden almaktır! Hadi! Onlara gösterelim!

dişler nasıl temizlenmeli

Diş çürümelerini engellemek için ne yapabiliriz?

Okuyacağınız her bir madde, diş çürümelerine karşı alınacak önlemlerin bir parçasını oluşturuyor ve hepsi bir çürük nedeni için bir önem taşıyor. Bu yüzden hepsini uygulamaya çalışırsanız çürüklere karşı ulaşım yollarının çoğunu kapatmış olmakla beraber, bu yazıyı da okumaya gerek duymamış olursunuz 🙂

  • Dişler günlük yıkanmalıdır. Nasıl ki yemek yediğimiz tabağımızda yemek artığı (evet yukarıda bahsetmiştik 🙁 ) kaldığında ertesi gün yeniden üzerine koyup yemiyorsak dişlerimizi de işi bittiğinde yıkamalıyız. Dişleri en iyi yıkama yöntemi, bilindiği üzere ya misvak tarzı doğal yollarla yada diş fırçası ve macunla fırçalamak şeklindedir. Kısaca “dişlerimizi her gün fırçalamalıyız. Günde bir kere fırçalamak içinize siniyorsa sorun yok. Ancak güne temiz bir dişle başlayıp yatarken de temiz bir dişle yatmak gibi bir rahatlık yaşamak isterseniz, bu durumda yukarıdaki cümlede “..her gün…” ibaresinden sonra “iki kere” kısmını ekleyerek aynı cümleyi tekrar okuyabilirsiniz. Bu arada akşam yediğiniz yemekten sonra tabağını sabah yıkadığınızda onun artıklarla kirlenmiş suyu lavabodan akıp gidecektir. Ama akşam yatarken bulaşık bıraktığınız dişleriniz tükrükle yıkanarak sabaha kadar sizin lavoba borunuzdan midenize gidecektir! Bu durumda içiniz rahat olacaksa iyi uykular..
  • Diş ipini duymamanız imkansız. Peki kaç kere kullandınız?.. diye sormuyorum. Zaten şu anda bu satırı okurken muhtemelen okuma dikkatiniz azaldı. Bizlerin ağız ve diş bakımı içinde pek yaygın olmasada, diş ipi kullanımı tam teşekküllü diş temizliğine yardımcı olmaktadır. Özellikle fırça kıllarının giremediği yerlere erişim için. Diş aralarını detaylıca temizler. Sorun yok, bende pek alışamadım niyeyse buna..
  • Dişlerinizi tam anlamıyla dip köşe temizlemek istiyorsanız, ki öyle olması gerekir; o zaman bunun için küçük başlıklı diş fırçaları kullanmanız yararınıza olacaktır. Bu seçim, diş fırçanızın ağzınızda işini rahat yapmasını sağlayacaktır.
  • Gelelim kullanılan diş fırçasının kullanım süresine.. Bir diş fırçası ile 2-3 sene idare edilebilir mi sizce? Evet ne yazık ki idare edenler var. Ben en çok onların mutfağındaki bulaşık süngerini ve lavoba fırçasını merak ediyorum. Bu ikisini iki sene boyunca değiştirmeden kullanmışsanız ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Gelelim dişlere.. Bir diş fırçasının üzerindeki kıllar zamanla eğilip bükülerek diş aralarına erişimi zorlaştıracaktır. Bu nedenle siz sadece dişlerin yüzeyini parlatıyor olursunuz ve istenilen temizlik tam anlamıyla gerçekleşmez. Aralara giremezsiniz. Doktora gidince de şu cümleleri kurarsınız: “hayret, aslında ben dişlerimi fırçalıyorum ama…!” Bir fırçanın en uygun değişim süresi 3 aydır, hem kullanım özelliğini yitirdiğinden, hemde hijyenik olarak yeteri kadar temizlik aracı olarak kullanılmasından dolayı. Tabi yapay fırçalar için geçerli bu.
  • Fırçaların bir banyo dolabının içinde yer alması yada kapalı başlık içinde olması, muhtemel tozların ve bakterilerin diş fırçasına yapışarak kıl diplerine yerleşmesini önleyecektir. Yahut serbestçe dolaşan bir sineğin konmasını…
  • Sertlik ve yumuşaklık konusunda iki seçimde yanlış. Çok yumuşak olursa aralara giremeyen ve kılları eğilip bükülen fırça görevini tam yapamamış olur. Çok sert olursa da bu sefer diş aralarına saplanmak için biçilmiş kaftan olacak, dişinizin arasından ince kırmızı bir sıvının gelmesine neden olabilecektir, kan gibi sanırım… En iyisi ne çok yumuşak ne çok sert.
  • “Nasıl olsa sürekli fırçaladıktan sonra yıkanıyor” diyerek bir arkadaşınızın yada bir yakınınızın diş fırçasını kullanma gibi bir rahatlığınız varsa, zaten yandı gülüm keten helva..
  • Dengeli beslenme en önemli konulardan biridir. Yeteri kadar vitamin, kalsiyum gibi vücudun ihtiyacı olan besinleri almazsak dişlere giden besinler eksik kalacağından dişlerin kuvveti azalacak ve çürüklere meyilli olacaktır. Meyve, sebze, süt ürünleri tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle çocuklara sağlıklı beslenmenin önemi anlatılmadır.

Bu bilgilere daha ilave bilgiler var tabi. Ancak bunlara dikkat etmek bile emin olur sizi ileride çok rahatlatacak. Dişten bahsetmişken ağız ve diş sağlığı konusunda da bilgi sahibi olmayı istersiniz diye konuyu şuraya bırakıyorum.

KadinlaHersey.com | İçerik sağlayıcı, Ilgaz A.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com