Defne Yaprağının Faydaları
Yemeklerimize kattığı tadıyla, nefes açan kokusuyla ve cildimizi rahatlatan yağı ile vücudumuza birçok faydası olan defne yaprağı (Laurus nobilis), yüzyıllardır çeşitli hastalıklara karşı kullanılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor.
Defne Yaprağına Dair..
Defnegiller familyasından olan defne, yapraklarını dökmeyen, yaz-kış yeşil olan siyah kabuklu bir ağaçtır. Ana vatanı Asya olan defne, ülkemizde genel olarak, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de en çok da Hatay’da yetişir. Nemli ve kayalık vadileri seven defne, her mevsim toplanan bir bitkidir.
Defne yaprağı, A vitamini bakımından zengindir, yüksek oranda demir, manganez, kalsiyum ve magnezyum içerir.
Kullanıldığı Yerler..
Defnenin yaprağı genellikle et, balık, çorba ve baklagil yemeklerine, turşulara koku vermek için kullanılır. Meyve ve yapraklarından elde edilen yağ, defne sabunu yapımında; defne yaprağı ise çay ve natürel ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Defne Yaprağının Sağlığa Faydaları..
- Ateş düşürücü etkiye sahiptir,
- İştah açar,
- Vücuda ferahlık ve rahatlık verir,
- İdrar söktürür,
- Ağrı kesici etkisi vardır,
- Adet günlerini düzenler,
- Tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır,
- Uykuyu düzenler,
- Nefes açar,
- Spazm çözücüdür,
- Öksürüğe karşı etkilidir,
- Mikrop öldürücü özelliği vardır,
- Yağı, ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar,
- Antioksidandır, cilde iyi gelir,
- Mide rahatsızlıklarını giderir,
- Terletici etkiye sahiptir ve antiseptiktir,
- Gözlere faydalıdır.
Defne Yaprağı Çayının Faydaları..
Defne yaprağı çayı genel olarak vücuttan fazla suyun atılması, öksürük veya soğuk algınlığı gibi şikayetlerin azaltılması, alerjik reaksiyonların giderilmesi ve şişkinlik veya gaz problemleri için kullanılır. Demir bakımından oldukça zengin olan defne yaprağı, demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı bir doğal ürün olarak tüketilebilir.
Defne yaprağı çayı nasıl hazırlanır?
Defne yaprağı çayını 2 farklı şekilde hazırlayabilirsiniz. 1 büyük bardak çay için 3 defne yaprağını suyla birlikte kaynatın ve ocağın altını kapattıktan sonra 3-4 dakika demlenmesini bekleyin. Veya suyu kaynattıktan sonra defne yapraklarının bulunduğu bardağa dökün ve bardağın ağzı kapalı şekilde 8-10 dakika kadar demleyin. Çayın tadı sert gelirse 2-3 yemek kaşığı süt ya da 2 çay kaşığı balla tatlandırabilirsiniz.
Defne yaprağı çayı zararlı mı?
Defne yaprağı çayı da diğer bitkisel çaylar gibi kontrollü tüketilmelidir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Hamile kalmaya çalışanlara önerilmez. Gebelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmemelidir. Herhangi bir cerrahi operasyondan 2 hafta önce kullanımı kesilmelidir. Rahatlatıcı (sedatif) ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
KadınlaHerşey.com