D Vitamini Eksikliği

Yeterli D vitamini alıyor musunuz? Son araştırmalara göre, Nüfusun %75′ i D vitamini eksikliği sorunu ile yüz yüze! Oldukça yüksek bir oran değil mi?
D Eksikliği Nelere Neden Olur?
D vitamini eksikliği, ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir ve büyük bir risk taşır. D vitamini vücuttaki seviyesinin azalması ve d vitamini eksikliğinde oluşan hastalıklar; kanser, kalp-damar hastalıkları, osteoartrit ve otoimmün hastalıklardır. D Vitamini eksikliği ise; multipl skleroz, tip 1 diyabet, depresyon ve daha fazlası ile bağlantılıdır. Bu nedenle, yeterli D vitamini almak çok önemlidir. Ancak, D vitamini eksikliğinin belirlenmesi zor olabilir.
D Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Vücudumuz D vitamini üretemez; bu yüzden onu dışarıdan almak zorundadır. D vitamininin birincil kaynağı güneştir; ancak bazı yiyeceklerden de alabilirsiniz.
Yaşam, ırk, yaş ve diğer faktörler D vitamini eksikliği riskini arttırabilmektedir. Aşağıdaki açıklamalardan herhangi biri size uyuyorsa; D vitamini alımı konusunda daha dikkatli olmanızda yarar var.
Güneşe çıkmama; Güneş cilt üzerine etki eder ve erken yaşlanmanın başlıca nedenidir. Aynı zamanda cilt kanseri riskini de artırabilir. Bir sürü insan, D vitaminin kaynağı olan güneşin dışında kalmaya çalışır. Hepimiz günlük olarak güneşten yararlanırız. UV ışınlarından kaçınmak, sağlıklı ve genç görünümlü bir cilt tutmaya yardımcı olurken, aynı zamanda D vitamininin birincil kaynağından da, bizi mahrum edebilir.
Kuzeyde yaşama; Kuzey enlemlerinde yaşayanlarda, (37. paralelde, kuzey eyaletlerinde yaşayanlar) kış aylarında güneş ışığının düşük açısı nedeniyle, D vitamini eksikliği riski daha fazladır. Yayınlanan bir çalışmada, ABD ve Kanada’danın kuzey yarısında yaşayan insanların kanlarında yetersiz D vitamini sonucuna varmıştır.
Koyu tenli olma; Daha koyu bir ten, cildin D vitamini yapma yeteneğini, doğal olarak melanini azaltır. Bir çalışmada, Afrikalı Amerikalılar, diğer Amerikalılardan daha fazla, D vitamini eksikliği riski taşıdığı görülmüştür. Araştırmacılar pigmentasyonun, ciltte D vitamini üretimini azalttığını kaydetti.
65 yaşın üzerinde olma; Araştırmacılar ABD ve Avrupa’da, yaşlı yetişkinlerde, %40 ila 100 arası D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca başka bir çalışmada da yaşlıların ciltleri, düzenli olarak güneşe çıksalar bile, %75 oranında daha az D vitamini ürettiğini kaydetti.
Obez olma; Yapılan birçok araştırma, D vitamini eksikliği ile obezitenin bağlantılı olduğu görülmüştür. Araştırmalar obezite hastalarında, D vitamininin oldukça yaygın bir şekilde düşük seviyelerde olduğunu kaydetti.
Vejetaryen olma; Vejan diyet tercihi de D vitamini eksikliği nedenleri arasındadır. Yağlı balıklar ve karaciğer gibi hayvansal gıdalar, D vitamini için iyi ve doğal kaynaklardır. Sığır karaciğeri, peynir, yumurta sarısı, aynı zamanda az miktarda D Vitamini içerir.
Eğer bir vejetaryen beslenme uyguluyorsanız, bu besinleri tüketmeyen iseniz, bu yüzden D vitamini eksikliği için büyük risk altında olabilirsiniz. Alternatif olarak tahıl ve portakal suyu gibi gıdalar yiyebilir, ancak bu, günlük bazda yeterli olmayabilir.
Sindirim hastalığı varsa; Sindirim sistemini etkileyen Crohn hastalığı, çölyak hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerde, düşük D vitamini düzeyleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu hastalıklar, vücuttaki besin kaynaklarından D vitamini emmektedir.
Kronik böbrek hastalığı varsa; Bu hastalık varsa, vücudunuzdaki D vitamini daha fazla emilebilir ve D vitamini takviyeleri almak gerekebilir.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Eğer vücudunuzda D vitamini düşük ise, vücudunuz size birkaç işaret verebilir. Gerçek şu ki, bir D vitamini eksikliği olup olmadığını söylemek, son derece zordur. Kesinlikle emin olmanın tek yolu ise, kan testi yaptırmaktır.
Oldukça yakın zamana kadar, kandaki D vitamini mililitrede 20 nanogram (ng / ml) olması, D vitamini için yeterli görüldü. Daha yeni kanıtlar 30 ng / ml veya hatta 40 ng / ml optimum sağlık için gerekli olabileceğini göstermektedir.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliği olan çoğu insan bunun farkında olmayacaktır. Genellikle fark belirti vermez. Bununla birlikte, semptom görülmesi mümkündür. Eğer D vitamini eksikliği varsa, şunlarla karşılaşabilirsiniz;
- Kas / eklem ağrısı ve halsizlik,
- Kemik ağrısı,
- Yorgunluk veya halsizlik,
- Depresyon.
Risk faktörlerini incelemek ve hastalık hakkında doktorunuza danışın. Basit bir kan testi sonraki adımları anlamaya yardımcı olabilir.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?
D vitamini eksikliği standart tedavi takviyesini içerir. Doğru besinleri yemek, durumu kurtarır gibi görünse de, çoğu gıdada D vitamini seviyesi, eksikliği gidermek için yetersiz kalmaktadır.
D vitamini eksikliğinde, D vitaminin takviyesi önerilir. Bunlar 800 2000 IU (uluslararası birim) içindeki bir günlük doz önerilmektedir. Tıp Enstitüsü 4.000 IU günlük üst sınırı belirler. Bir D vitamini takviyesi alıyorsanız, her zaman en iyi emilimi için yağ içeren bir yemek ile almanız da yarar var.
Eğer D vitamini eksiklikliği veya herhangi bir belirtiye bağlı olarak riskte iseniz, doktorunuzla konuşun. Onlar, gereken takviyeleri ve sizin için doğru miktarda olan, ihtiyacınız olan dozun belirlenmesinde yardımcı olacaktır.
D Vitamini Eksikliğine İyi gelen Besinler
Balık Yağı; Özellikle morina balığı ciğerinin yağı geleneksel olarak D vitamini eksikliği tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde balık yağı olarak bilinen bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir.
Balıklar; Çeşitli balıklar D vitamini bakımından zengindir; D vitamini için en çok ton, somon ve uskumru gibi balıklar önerilmektedir.
Tofu ve Soya Sütü; Tofu ve soya sütü gibi güçlendirilmiş soya ürünleri genellikle D vitamini ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir.
Mantar; Uzmanların D vitamini için önerdikleri mantar türü beyaz ‘düğme’ mantarıdır. 100 gram az pişmiş düğme mantarı günlük D vitamini ihtiyacının %7’sini karşılar.
Yumurta; B12 ve protein bakımından da zengin olan 1 adet yumurta yaklaşık 17.0IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %4’üne denk gelmektedir.
Süt ve Süt Ürünleri;Tam yağlı süt ve peynirler kalsiyum bakımından zengindir ve bazı firmalar buna ek olarak ürünlerini D vitamini ile güçlendirmektedir.
KadınlaHerşey.com