Kadınla Herşey

Çocuklarda Pika Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda Pika Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Genellikle 1-6 yaş arası çocuklarda görülen pika sendromu; vücudun demir, bakır ve çinko gibi temel elementlerden eksik kalması sonucu, kişinin gıda maddeleri dışında yabancı maddeleri yeme alışkanlığı davranışına verilen isimdir. Toprak, kil, kağıt, pil, kalem, tebeşir, kireç, tahta ve daha nice yabancı madde… Tüm bu maddelere duyulan iştah ve yeme dürtüsü, pika sendromunun temel belirtileridir.

Piko sendromu her ne kadar yetişkinlerde de görülse de, yetişkin hastaların hatırı sayılır çoğunluğu zaten küçük yaşlardan itibaren midelerindeki bu amansız iştah ile mücadele ediyor. Ancak çocuklar, gelişmekte olan vücutlarıyla bu sendrom karşısında daha da zor durumda kalıyorlar.

Pika Hastalığının çocuklarda görülmesinin sebebi, çocukluk yaşlarında vücut kana yani demir, bakır ve çinko gibi vücudun temel elementlerine çok daha ihtiyaç duymalarındandır. Küçük bebeklerin ellerine ne geçerse ağızlarına götürmeleri, maddelerin sertliğini, yumuşaklığını, yenip yenmediğini öğrenmek istemeleri de bu rahatsızlığı akıllara getirebilmektedir. Ancak kimi bebeklerde bu olağan ve normal bir davranıştır. Bu tür deneme odaklı davranışlar ilk aylarda oldukça olağan ve sıradan karşılanır. Çocukların dünyayı tanıma anlamında her bulduğunu ağzına atması ile de karıştırılmaması gerekir. Ancak daha sonraki zamanlarda bebeklerdeki bu tür davranışlar pek de olağan kabul edilmemekte. Pika sendromu yaşayan bebeklerin bu konuda çok daha dikkatli gözleme tabii tutulması oldukça önemli olmaktadır.

çocuklarda pika hastalığı belirtileri

Çocuklarda Pika Sendromu Belirtileri

Bir davranış bozukluğu olan pika sendorumu; buz, kağıt, toprak, kum, kireç gibi maddelerin yenilmesi yada yenilme isteğinin duyulması ile belirti göstermektedir. Bu maddeler tek başına yenmesi gerekmez, eğer bu maddelerin yer aldığı başka eğilimler varsa yine bu hastalık için belirtiler oluşmuş demektir (örn: çocukların mobilyaları kemirmesi, kalemlerin yenmesi…). Ancak tehlikeli olan, yenilen bu maddeler nedeniyle çocuklarda zeka gelişimi dahil bir çok olumsuzluklar oluşabilme riskidir.

Pika Sendromu’nu davranış bozukluğu kadar ruhsal bozukluk da tetikliyor!

Çocuklarda bu gibi davranış bozukluklarının altta yatan psikolojik sebepleri, kimi zaman, aile içi iletişim eksikliği olabilmekte. Bakımsız, yeterince beslenemeyen, anne sütü alamamış, ihmal edilmiş, ilgisiz ve sevgisiz bir aile ortamında büyümüş, güven duygusu gelişmemiş çocuklarda çok daha sık görülebilmekte.

Aile içi anlaşmazlıklar ve şiddet, çocukları pika sendromuna maruz bırakıyor!

Pika hastalığının, biyokimyasal nedenlerinin yanında, psikolojik ve sosyo-kültürel nedenleri de, yapılan araştırmalar sonucu, oldukça dikkat çekici bulgular olarak karşımıza çıkmakta. Ailedeki huzursuzluk bilhassa bebek ve çocukları bu tür davranış bozukluklarına sevk edebilmekte. Uzmanlar sevgiden yoksun ortamda yetişen çocukların, bu rahatsızlığa daha sık yakalandığını açıklamaktalar. Gelişim çağındaki çocuklar, ailelerinden beklediği ilgiyi ve sevgiyi bulamadıklarında, bu tür davranışlar sergileyebilmekte. Bu nedenle aile içi tedavi ve bilişsel terapi kişinin iradesini kullanmasına büyük katkı ve fayda sağlamaktadır (bknz: pika sendroum tedavisi). Pika Sendromu’nda, bu sebeplerin yanında her hasta için farklı nedenler de söz konusu olabilmektedir.

Pika Sendromu (hastalığı) nasıl anlaşılır?

çocuklarda pika sendromu

Ebeveynin çocuğunun hareketlerini incelemesi ve dikkatli bir gözlem yapması sonucu, pika sendromu belirtileri rahatlıkla farkedilebilmektedir. Uzmanlar, ailelere çocuklarındaki pika sendromunu anlayabilmeleri için çeşitli öneriler sunmaktadır. İşte o öneriler;

  • Açık havada toprak yiyen bir çocuğun kapalı mekanda ayakkabıların altını yaladığı, duvarları kazıyarak çıkan toprak parçalarını yediği veya saksıların altındaki topraklara yöneldiği görülecektir.
  • Özellikle okullarda, ders esnasında veya evde ders çalışma esnasında, kurşun kalemlerin arkasını kemirmeleri, kağıt yemeleri ve pilleri ısırmalarının hastalığın habercisi olduğu unutulmamalıdır.
  • Toprak, kağıt, pil, kireç, kum, kurşun, kalem, boya, gibi maddelerin yenmesi ile bebeklerin üç yaşına kadar her cismi ağızlarına sokmaları karıştırılmamalıdır.
  • Çocuğunuzda halsizlik, karın ağrısı veya alerji gibi sıkıntılar yaşamanızda pika sendromunun belirtileridir. Bu durumda acil olarak uzmana başvurmanız oldukça önemlidir.

Pedagog desteği alınmalı!

Bu hastalığın temel nedenleri arasında psikolojik konular da yer almaktadır; bundan dolayı hastaya, mutlaka bir pedagog desteği sağlanmalıdır. Psikolojik temelli pika rahatsızlığının tedavisinde terapiye de yer verilmelidir. Psikolojik olarak uygulanan bu terapi sonucunda başarılı bir sonuç elde etme olasılığı oldukça yüksektir. Özellikle de oyun terapisi çocuklarda hastalığı yenme konusunda oldukça başarılı bir yöntemdir. Bu uygulamada amaç çocuğun yediği maddelere alternatif görevler yüklemektir. Örneğin kağıt yiyen bir çocukla resim çalışmasına ağırlık verilmesi veya çamur yemeden duramayan bir çocukla çamurdan heykel yapmak, bu hastalığın tedavisinde oldukça fayda sağlamaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com