Kadınla Herşey

Çemen Otu Faydaları ve Zararları

Çemen Otu Faydaları ve Zararları

Adı pastırmayla özdeşleşen ‘Boy otu’, ‘Buyotu’, bilinen adıyla ‘Çemen otu’. Çok keskin kokusu olan çemen otu tohumları, %30’a varan oranda yapışkan bitki sıvısı, uçucu ve sabit yağlar içermektedir. Çemen nedir, bahsedip çemenin faydalarını öğrenelim.

Çemen Otunun Özellikleri;

Çemen bitkisi, Güney Avrupa ve Akdeniz havzasında yetişir. 60 ile 100 santimetreye kadar uzayabilen çemen otunun olgun tohumları, tedavi için kullanılır. Bitkinin tohumu 3-5 milimetre uzunlukta, kırmızı veya esmer renkli, kokusuz ve hoş olmayan tattadır. Bol güneşli yerleri, suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemen otu, bazı ülkelerde baharat olarak kullanılır. Bizim ülkemizde başlıca kullanım alanı, pastırma imalatıdır. Bazı yerlerde çemen otunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir.

Çemen Otunun Sağlığa Faydaları;

  • Çemen otu besleyicidir ve lezzet düzenleyicidir,cemen-otunun-faydalari-zararlari
  • Balgam söktürücü etkiye sahiptir,
  • Süt arttırıcı özelliği vardır,
  • Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır,
  • Boğaz ağrılarını hafifletir,
  • Cinsel gücü arttırıcı etkiye sahiptir,
  • Hastalık sonralarında bedeni güçlendirir, direnç verir,
  • Kadınların adet dönemlerini rahat atlatmalarına yardımcı olur,
  • Tümörler ve akciğer hastalıklarına karşı faydalıdır,
  • Sindirim sistemini uyarır ve kabızlığı yumuşatmada faydalıdır,
  • Diyabet, dizanteri, diyare, kronik öksürük, karaciğer, dalak büyümesi, iştahsızlıktan oluşan hazımsızlık ve gastrit gibi hastalıklara karşı oldukça faydalıdır,

Çemen Otu Kullanım Şekli ve Dozu;

Çemen otunun faydaları farklı şekillerde kullanım ile açığa çıkmaktadır. İşte onlardan bazıları;

Çemen otu çayı: Sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanan çemen otu tohumlarından 1,5 tatlı kaşığı 1 bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle kaynatılır. Elde edilen çaydan günde 3 kez birer bardak içilir.

Çemen otu merhemi: Çemen tohumları ezilerek toz haline getirilir. Bir miktar su ile karıştırılıp, lapa yapılır. Hazırlanan karşım, yara çıbanlara dıştan sürülür.

Çemen otu suyu: Suyu haşlanıp içildiği zaman boğazı yumuşatır. Haşlama suyu ile saçlar yıkanırsa dalgalı ve kıvırcık hale gelir. Ayrıca saç derisine faydalıdır ve saçlardaki kepeklenmeyi önler. Kadınlar kaynatılan çemen otu suyuna otururlarsa, rahim ağrılarına karşı fayda görür.

Çemen baharatı: Öğütülmüş çemen otu tohumu (çemen tozu da denilmektedir), mutfakta baharat karışımı olarak, turşularda, çorbalarda, salatalar, güveçler, soslar ve etlerde kullanılmaktadır.

Çemen Otunun Zararları;

Hamile kadınların çemen otunun kendisini ve tohumlarını tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca tüketiminde aşırıya kaçmamakta yarar vardır. Bunların dışında sağlık açısından birçok faydaya sahip olan çemen otunun, bilinen ciddi bir yan etkisi veya zararı bulunmamaktadır.

KadınlaHerşey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. sabah ibrahim dedi ki:

    Lutfen bize guzel bitkisel seyleri gondermenizi rica ederiz saygilar

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com