Siyah Çay Nasıl Demlenmeli?
En iyi çayın nasıl demlendiğini herkes kendine göre bir tarifle anlatıyordur çevremizde. Kimi önce çayı koyar, kimi çayı yıkar, kimi porselende demler. Aslında iyi bir çayın demleme yöntemi sadece bir iki olay değil. Nasıl mı?
“Çaysız Kahvaltı Olmaz!”
Özellikle siyah çay, kahvaltı sofralarımızın ve hoş sohbetlerimizin olmazsa olmazı. Beş dakikalığına komşunuza bir merhaba demek için bile gitseniz, oturur oturmaz önünüze çay geldiğini görürsünüz. Kültürel olarak bizimle bütünleşen; tadı, lezzeti ve hoş kokusu ile bizi saran bu lezzet, faydalarıyla da oldukça dikkat çekmekte. İster siyah, ister yeşil isterse beyaz çay olsun, hepsi şifa açısından birbirinden kıymetli.
Ancak; çay yapraklarından ve kurutulmuş çaydan, şifa ve fayda alabilmemiz için çayın nasıl demlenmesi gerektiğini iyi bilmemiz gerekir. Çünkü çay, doğru yöntemler kullanıldığında, vücuda faydalarıda olmaktadır. Çay demlerken yaptığımız hatalar, gün içerisinde defalarca fincan fincan tükettiğimiz çayları, şifa yerine zehre dönüştürebilmektedir. Peki çay nasıl yapılır? Çayın fayda sağlaması için nasıl demlemeliyiz? Çay demlerken nelere dikkat etmeliyiz? İşte siyah çayın faydalarını alabilmek ve daha lezzetli çay yapmak için tavsiyeler:
Çay Suyu Seçimi
Çay suyunda musluk suları hep farklıdır. Bu tamamen bölgelere ve kaynaklara göre değiştiği için bir şey söylemek zordur. Yağmur suyuyla çay yapıldığında hafif bir tat alınır. Ancak çok sökmez. Hazır sularla yapılan çaylarında tadı hafif olsada kalitesi düşük olur ve onlarla da çay sökmez. Bu sizin daha fazla çay koyarak dem almanızı sağlayacağından kısa sürede çayınızın tükenmesine sebep olur. Etkili bir su ile iki kaşık çay bile çok güzel söktürülebilir. Suyun kireçli olması iyidir. Ancak demlenecek su dinlenmeli ve kireci durulmalıdır.
Çay Suyu Sıcaklığı
Her bitkinın demlenme sıcaklığı vardır. Bitki çayları genelde “kaynamış suya bitkinin karışımından sonra 10 dk dinlenmeli” şeklinde uygulanırken siyah çay çift demlik usülu hazırlanmaktadır. Durum böyle olunca suyu ve demi ayrı olmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken, çay içindeki maddelerin kaynamış sıcaklıkta açığa çıkmamasını sağlamaktır. Kaynayan su ilave edilen çayda ortaya çıkan tein maddesi vücut için faydalı değildir. Bu yüzden bu ve benzeri maddelerin etkileşim göstermemesi için suyu tam kaynatmadan demlemeye dikkat etmek gerekmektedir.
Siyah Çay Demleme Aşaması
Demliğe konulan çayın üzerine ısıtılmış su koyarsanız dem sökümünü erkene çeker ancak tanelerin çay suyu içine hapsolarak rengini vermeyi zorlarsınız. Bu yöntem en sık kullanılan yöntemlerdendir. Genellikle hızlı çay yapmak için tercih edilir. Ancak vaktiniz varsa önce suyu koyarak daha sonra üzerine kaşıkla çay ilave etmek daha farklı tat verecektir. Çayın su üzerinde kalma süresi, sıcak suyun çayı yumuşatması ve buhar ile terletmesi sonrası renginin suya karışmasını sağlamaktadır. Tat farkı olacaktır. Yalnız kimine diğeri daha keskin gelirken, kimilerine göre ise buharlaştırma yöntemiyle demleme daha tatlı gelmektedir.
Siyah Çayın Demlenme Süresi
Demlemeye bırakılan çay, 20 dk sonra (ortalama) hazır olacaktır. Çiğ çay tadını sevenler için 20 dk iyi olsada bu tadı sevmeyenler 30 dk bekleyebilir. Çay bekledikçe söker. Ancak çay bitkisinin faydası aşırı beklenmediğinde ortaya çıkar.
Siyah Çay Ne Zaman Tüketilmeli?
Çayın içindeki maddelerin (her bitki çayı içinde geçerli) zararlı olarak dönüşüm geçirmemesi için bir saatin geçirilmemesi iyidir. Ancak 3 saat sonra da içilebilir fakat bu sefer çayın faydasından tam olarak istifade edilemeyip artıları yerine eksilerini almış oluruz. Ancak günümüzde çaylar en az 3 saat beklemektedir. İşyerlerinde, kafelerde, kantinlerde hep bekleyen çaylar vardır.