Burun Akıntısının Sebepleri
Burun akıntısı, yeni doğandan itibaren tüm canlıların en muzdarip oldukları endikasyonlardan birisidir. Burun mukozasının belirli sebeplerden dolayı geriye yani geniz yoluna yahut burun deliklerinden dışarıya boşalması durumuna burun akıntısı denir. Doğumun hemen sonrasındaki yeni doğan evresinden tutun da, yaşlılık evresindeki kişilere kadar hemen her bireyde yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olduğundan, birçok tedbir alınarak oluşumu engellenebilir.
Gerek tıbben, gerekse bitkisel yollar ile burun akıntısını önceden engellemek ya da var olan burun akıntısını, azaltarak kontrol altına almak mümkündür. Özellikle kış aylarında havaların soğumasıyla, birçok etkenden dolayı burun akıntısı kendini gösterebilir. Soğuk hava akımının sağlayacağı tüm etkilerin en başında gelen bu sorun, özellikle sinüzit problemi olan kimselerde daha ciddi yaşanan bir soğuk algınlığı neticesidir. En yoğun olarak soğuk havalarda belirginleşen baş ağrısı bir sonraki evrede akıntı olarak eylemselleşen bir duruma sebebiyet verir.
Mevsim değişikliklerinde, alerjik sebeplere bağlı olarak ve de günlük yaşantımızda karşılaştığımız durumlara göre bu akıntı gerçekleşebilir. Örneğin; ev ortamı bir birey için oldukça sıcak hava sahalarından birisidir. Ve ani olarak çıkacağımız soğuk ortamda bir süre sonra burun mukozasındaki buharlaşma sebebi ile akıntı gerçekleşebilir. Ya da bulunduğumuz mekânda hassasiyeti tetikleyici bir koku, toz vs gibi bir dış etken de söz konusu ise; bu sebeplerde akıntının başlıca kaynaklarındandır.
Rhinore adı verilen burun akıntısı, özellikle yeni doğanlarda ilk görülen sorunlardan birisidir. Tüm sağlık belirtileri olağan olsa dahi, dış dünyaya alışma sürecinde muhakkak burun akıntılarına rastlanabilir. El ve ayak parmakları başta olmak üzere burun da kan dolaşımının rahat bir şekilde ısınmaya yeterli olmadığı noktalardır. Ortamda solunan sıcak hava, oto ısınma sağlayamayan burun tarafından buharlaştırılarak burun akıntısına sebebiyet verir. Özellikle anne sütü alan yeni doğanlar, emme eylemi esnasında ten sıcaklığı ve solunum ısısı ile doğru orantılı olarak, burun akıntısına maruz kalabilirler.
Dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise; geri akıntı olarak tanımlanan genze akma durumudur. Özellikle küçük yaş grubunda farkındalık oranı daha minimum olduğundan genze kacak olan salgı aynı zamanda öksürüğe sebebiyet verecektir. Bronş dolumu ve göğüs hırıltısı kaynağı olan bu durumu gerekli tedbirler ile önceden sağlamak ve engellemek olağandır.
KadinlaHersey.com