Boyun Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
İnsan boynunda 7 adet omur bulunur ve bu omur kemikleri arasında çekirdek olarak bilinen diskler vardır, ama birinci omur ve ikinci omur arasında disk yoktur. Bu disklerin dışında sert anulus fiprozus, içinde ise daha yumuşak olan nükleus pulpozus denilen yapılar bulunmaktadır. Bu yumuşak yapının dışarıya çıkması durumunda boyun fıtığı meydana gelmektedir. Bu madde dışarıya çıktığında omuriliğe ve sinirlere baskı yaparak bu bölgede hem boyun ağrılarına hem de kol ağrılarına neden olmaktadır.
Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
Boyun fıtığının belirtisi olarak omuzlarda, kollarda, sırtta, boyunda ve kürek kemikleri arasında sürekli ve yayılan bir ağrının varlığı görülmektedir. Bazen kolda uyuşma, şiddetli kol ağrısı, güç kaybı, adalelerde erime olabilir, hatta felce doğru gidiş görülebilir. Boyunda oluşan her ağrı boyun fıtığı değildir; fıtık olması için mutlaka ağrının boyunda kola vurması gerekir, kuvvet kaybı ve kolda uyuşma olması gereklidir. Bazı uzmanlar hastalığın daha net anlaşılması için ve boyun fıtığını anlamanın en iyi yolunun MR tetkiki olacağını belirtiyor. Düşünülenin aksine bu tip fıtıklarda son çare olarak cerrahi tedavi görülmektedir.
Boyun fıtığı nasıl geçer, tedavisi var mı?
Genelde hastaların büyük bir kısmına yatak istirahati, fizik tedavi ya da ilaç tedavisi yeterli gelmektedir. İlk başlarda hasta şiddetli ağrı çekiyorsa istirahat ve ilaç verilmelidir. Ağrılar azaldığı zaman ise fizik tedavi önerilir, ilaç olarak ise ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar kullanılarak tedaviye devam edilmelidir.
Genelde geçici zamanlarda boyun zedelenmelerine uzun vadede olmasa da kısa süreli boyunluk verilmelidir. Boyunluğun uzun zaman boyuna takılması, boyun kaslarını zayıflatır ve bu nedenle tavsiye edilmemektedir.
Boyun fıtığı rahatsızlığında, fizik tedavi, ağrı kesiciler, kas gevşetici ilaçlar, istirahat tedavisi yeterli gelmediği takdirde ve kişide bir düzelme saptanmadığı durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulması gerekmektedir. Ancak cerrahi müdahale yapılması için yine de kolda kuvvet kaybının yaşanması, hastanın durumunda felce doğru bir yönelişin gözlemlenmesi ve kolda uyuşmanın dışında kaslarda erime yaşanması gerekmektedir.
Hastalığın yine de en kötü ihtimal yaşanmadan cerrahi müdahalenin yapılmasının gerektiğini düşünen uzmanlar da mevcuttur. Stresten kaçınmanın boyun fıtığından korunmak için ilk koşul olduğunu savunan uzmanlar boynu sürekli sıcak tutmak gerektiğini ve soğuk havalarda atkısız dışarı çıkılmaması gerektiğini de belirtmektedirler.
KadinlaHersey.com