Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Nedenleri
Faranjit adı ile bilinen boğaz ağrısı, altında birçok neden barındıran bir hastalıktır. Boğaz ağrısının en yaygın nedeni ise boğaz enfeksiyonlarıdır.
Boğaz ağrısı neden olur?
Boğaz ağrısının nedenleri arasında viral, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, travma, reflü, irritasyon, alerji ve tümörler yer almaktadır. Viral enfeksiyonlar yutakta virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar olarak ortaya çıkmakta olup, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı, halsizlik, boğazda kuruma, kas ve eklem ağrıları ve ateş ile etki etmektedirler. Ayrıca, su çiçeği, kızamık, boğmaca gibi viral hastalıklar da boğazda ağrıya sebep olabilmektedir.
Viral enfeksiyonların tedavisi için, bol sıvı tüketimi, yatak istirahati, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar tavsiye edilmekte olup, antibiyotikler virüsler üzerinde etkisiz ve yararsızdır. Bakteriyel enfeksiyonlar ise pnömokok, stafilokok, streptokoklar gibi üst solunum yolu enfeksiyonları olup, bakteriyel boğaz enfeksiyonlarında antibiyotikler ile yürütülen tedavi 5 ila 7 gün arasındadır.
Boğaz ağrısına neden olan bir diğer rahatsızlık ise reflüdür. Reflü; mide üst kapakçığı ile ilgili bir sindirim sistemi hastalığı olup, mide sıvısı ve midedeki yiyeceklerin boğazımıza gelmesi sonucu boğazda tahrişe neden olmaktadır.
Tedavisi için beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, sigara ve alkolden uzak durulması, çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmemesi, düzenli uyku ve yüksek yastıkta yatılması tavsiye edilmektedir.
Alerjik ve irritan nedenler arasında saman nezlesi ve mevsimsel alerjiler bulunmakta olup, boğaz ağrısına burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırık ve geniz akıntısı da eşlik etmektedir. Ayrıca boğaz ağrısının nedeni enfeksiyona bağlı olmayıp, hava kirliliği, kuru hava, duman, sigara, sıcaklık artışları veya soğuk hava nedeniyle tahriş de olabilmekte iken bu boğaz ağrıları tedavi gerektirmemektedir.
Çok yaygın görülmemekle birlikte boğaz ağrısının bir nedeni de boğaz, dil ve nefes borusunda yer alan tümörlerdir. Bu durumda boğaz ağrısına ses bozukluğu, boyunda şişlik, aşırı zayıflama ve balgamda kan görülmesi eşlik etmektedir.
Boğaz ağrısı nasıl geçer?
Viral enfeksiyonların yol açtığı boğaz ağrısının verdiği rahatsızlığı az da olsa azaltabilmek için, ılık sıvı alımının arttırılması, evde nemlendirici buhar kullanılması, pastil ve gargaralar kullanılması, şikayetlerin 10 günden daha uzun sürmesi halinde ise mutlaka hekime başvurulması tavsiye edilmektedir.
KadinlaHersey.com