Böbrek Taşı Belirtileri ve Nedenleri

Böbrek taşı, böbreklerde atılamayan kalsiyum oksalat, ürik asit, fosfat, sistin gibi madensel maddelerin böbreklerde birikerek birleşmesi sonucu oluşmakta olup, tıp dilinde nephrolithiasis veya urolithiasis adı ile bilinmektedir. İdrarda normalden daha yüksek yoğunluk ve miktarda bulunan kalsiyum oksalat veya ürik asit gibi madensel maddeler kristaller halinde böbrekte çökelerek ve zaman içerisinde büyüyerek böbrek taşı oluşturmaktadır.
Böbrek taşının belirtileri;
Böbrek taşlarının bir kısmı belirti vermeyip şikayetlere yol açmazken, büyük veya böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa yol açan taşlar ise ağrı ve böbreklerde enfeksiyona sebep olabilmektedir. Küçük ve kolay ilerleyen taşlar, sadece başka sebeplerle yapılan radyolojik incelemeler sırasında saptanmakta ve ağrıya neden olmamaktadır. Taşların, hareket ederek üreter denilen, böbrekle mesane arasında bulunan kanala girmesi halinde idrar akışı tamamen engellenerek kolik denilen şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.
Bel bölgesinden başlayarak kasığa doğru yayılan ağrı, kişilerde bulantı, karın şişliği, kusma gibi yakınmalara yol açabilmektedir. Böbrek taşı ile ilgili daha önceden sıkıntı yaşayan kişiler doğum sancısından bile şiddetli bir ağrı olduğundan bahsetmektedirler. Taşın idrar yollarını zedelemesi sonucu idrarda kanama görülebilmektedir.
Böbrek taşı teşhisi;
Böbrek taşlarının büyük bir kısmı rastlantısal olarak saptanmakta ve ultrasonografi yöntemi ile herhangi bir şikâyete yol açmadan önce teşhis edilerek tedavi edilmektedir. Bir kısmı ise, bel ağrıları ve tekrarlayan idrar yolları iltihabı şikâyetleri sonucunda doktora başvuran hastalara uygulanan bir takım tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu tetkikler, Direkt Üriner Sistem Grafisi, Ultrasonografi, İntravenöz Pyelografi, Spiral Bilgisayarlı Tomografi’dir. Ayrıca tekrarlayan böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan hastalarda metabolik bir takım değerlendirmeler yapılması gerekmektedir.
Bu değerlendirme için 24 saatlik idrar toplanmakta ve idrarda ürik asit, oksalat, sitrat ve kalsiyum düzeylerine bakılmakta ve bu düzeyler alınan kan örneğindeki inorganik fosfat, kalsiyum, paratiroid hormon düzeyleri ile karşılaştırılmaktadır.
Böbrek taşı nedenleri;
Böbrekte taş oluşumu son zamanlarda sıklıkla görülen bir olgu iken, bazı kişiler daha yüksek bir risk grubundadır. Yetersiz sıvı alımı, irsi faktörler, yüksek hayvansal protein ve düşük lif içeren diyetler, gut, sistinüri gibi nadir görülen hastalıklar, hareketsizlik böbrek taşı oluşma riskini arttırmaktadır.
KadinlaHersey.com