Böbrek İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Böbrek iltihabı, bakterilerin neden olduğu bakteriyel bir hastalık olup, bilinen bir sistemik hastalığa bağlı olabileceği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan da vücudun savunma hücreleri tarafından işgal edilmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha yüksek olan böbrek iltihabı açısından 30-40 yaş grubu arası daha yüksek bir risk grubunu oluşturmaktadır.
Böbrek iltihabı belirtileri nelerdir?
Kişide bel bölgesinden sırta vuran ağrı ile ilk belirtisini vermekte olan böbrek iltihabında hastada hafif olarak başlayan ateş kısa sürede yüksek derecelere ulaşmaktadır. İdrarda iltihap hücreleri ve bakteri ile teşhis konulabilen hastalıkta, idrarda yanma, sızı ve sık idrara çıkma şikayetlerine rastlanmaktadır.
Böbrek iltihabının teşhisi nasıl yapılır?
Böbrek iltihabının teşhisi için doktora başvurulmasının ardından böbreğin fizik muayenesi ve idrar tahlili yapılmakta, sonrasında ise idrar kültürü testi ile idrarda yer alan mikroorganizmalar tespit edilmektedir. Kan muayenesi ile kanda beyaz küre denilen vücudu iltihaba karşı savunan hücrelerin yükselmesi ile teşhis tamamlanmaktadır. Böbrek iltihabı teşhisi konulan kişilerin dikkat etmesi gereken bir takım unsurlar yaşanacak ağrıyı azaltmakla birlikte ilaç tedavisine de destek olmaktadır. Bu unsurlar, günde en az 2 litre su içmek, bol sıvı gıdalar tüketmek, protein değeri yüksek gıdalardan kaçınmak, özellikle ağrı kesiciler olmak üzere ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktır.
Böbrek iltihabı tedavisi nasıldır?
Böbrek iltihabında tedavisinde ilk amaç iltihabın vücudun herhangi bir yerinde bulunan iltihabın ortadan kaldırılmasıdır. İdrar yollarında yanmaya sebep olan bir idrar yolu iltihabı zamanında tedavi edilmezse yukarı doğru tırmanarak bağışıklık sistemini etkilemekle birlikte diğer organlarda da iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Sıvı tüketmek idrara bol çıkmayı sağlayacağı için idrarda bulunan bakteri ve mikroorganizmaların dışarı atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca böbrek iltihabı bulunan kişilerin bağışıklık sistemini korumaları ve aşırı yorgunluktan kaçınmaları gerekmektedir.
Yatak istirahati ve ateş düşürücü ilaç ile başlanan tedavisi, kültürde belirlenen mikroorganizmaların hassas olduğu antibiyotik ilaç kullanımı ile devam etmektedir. Bol sıvı tüketiminin yanında serum ile de vücuda sıvı takviyesi yapılmaktadır. Böbrek iltihabı tedavisinde hastanın şikayetlerinde azalma olmasına rağmen tedavi sonlandırılmamakta, bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması için antibiyotik tedavisine en az 15 gün devam edilmektedir.
KadinlaHersey.com