Kadınla Herşey

Bel Soğukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel Soğukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğu, cinsel yollarla bulaşan ve tedavi edilmemesi halinde, kadın ve erkekte ciddi sorunlara yol açabilen zührevi bir hastalıktır. Gonore adıyla da bilinen bel soğukluğu, Neisseria Gonorrhoaea adı verilen bir bakterinin yayılmasıyla varlığını korumaktadır. Genç kişilerde görülme sıklığı daha fazla olan hastalık, tedavi edilmezse kısırlık dahil birçok soruna yol açabilmektedir.

Bel Soğukluğu Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğu kuluçka süresi; 2 ila 30 gün arası olan hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması cinsel ilişkinin ardından 4 ila 6. günde başlamaktadır. Cinsel organdan sperme benzer damlalar gelmesi ve idrara çıkarken yanma ile seyreden bu hastalık, kan dolaşımı yoluyla vücudun prostat, eklemler, gözün dış zarı, kalp, yutak gibi birçok bölümüne yayılmaktadır. Bakterinin insan vücudu dışında yaşamasının zor olması sebebiyle, sadece insandan insana direkt temas ile bulaştığı bilinmektedir. Kuru ortamda varlığını sürdüremeyen bakteri nemli ortamlarda kolayca çoğalabilir.

bel-soguklugu-belirtileri

Erkekten kadına bulaşması daha kolay olmasına rağmen birçok kadında belirti vermeyen ve taşıyıcı formunda kalan bel soğukluğu, erkeklerde ise idrar yaparken yanma ve peniste akıntıya sebep olmaktadır. Kadınlarda genellikle rahim ağzına yerleşmekte ve idrar yolu iltihabı gibi belirti vermektedir. Ayrıca adet düzensizliğine, dış gebeliğe hatta kısırlığa dahi sebep olabilmektedir.

Bel Soğukluğu Tanısı Nasıl Konur?

Tanısının konulması aşamasında sperme benzer akıntının lam üzerine konulup boyanarak opak mikroskop ile incelenmesi yönteminden faydalanılan hastalıkta, kişide enfeksiyon bulunması halinde mikroskopta birçok granüllü nötrofil ve sitoplazmalarında ise go-nokoklar bulunmaktadır. Hastalığın belirtisi olan akıntının herhangi bir yolla, gözle temas etmesi halinde körlüğe neden olabilmektedir.

Bel Soğukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Erken teşhis edilmesinin tedavisinde daha çabuk sonuçlar alınmasını sağladığı bel soğukluğunda tedavinin amacı hastalıktan tamamen kurtulmakla birlikte bakterilerin yayılmasını da önlemektir. Bel soğukluğu tedavisinde hap ya da iğne şeklinde kullanılan antibiyotikler ile büyük oranda iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak tedavide her zaman tek ilaç yeterli olmamaktadır. Antibiyotik ilaçların düzensiz kullanımı bakterilerin direnç kazanmasını sağlayacağı için, düzenli kullanılan penisilin türü antibiyotiklerin sonrasında hekim kontrolü altında yapılan kültürden bakterinin üremediği tespit edilince tedavi son bulur. Ayrıca bu hastalığı geçiren kişilerin eşleri de tedavi edilmelidir.

 

KadinlaHersey.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Kaynak gösterilerek alıntılama yapılabilir. Kadinlahersey.com