Behçet Hastalığı Belirtileri Nedir?
Genellikle deri altında, gözde ve beyinde bulunan kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan, sebebi kesin olarak bilinmeyen ve çok nadir olarak görülen bir hastalıktır. Kan damarlarındaki bu iltihaplanmaya bağışıklık sisteminin neden olduğu düşünülmektedir, fakat bu hastalığı neyin başlattığı bilinmemektedir. Hastalığı teşhis eden doktorun ismi Hulusi Behçet olması nedeniyle Behçet hastalığı ya da Behçet Sendromu (BS) denmektedir.
Bu rahatsızlık daha çok 30-40 yaşlarındaki erkeklerde görülmektedir. Ayrıca bu rahatsızlığın görülmesinde yaşanılan yerin de etkisi bulunmaktadır. Özellikle Türkiye, Japonya ve İsrail’de daha çok görülen bu rahatsızlığın kendine özgü bulguları bulunmaktadır. Bunlar arasında ağızda tekrarlayan aft oluşumları, gözde irit, iridosiklit, hipopiyon görülmesi, genital bölgede yaralar ve yara izleri, deride eritema nodosum, yüzeysel tromboflebit, deride püstüller ve deride paterji reaksiyonu belirgin olarak görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
Behçet hastalığı bulaşıcı değildir. Gelişmesinde bağışıklık sistemi bozukluğunun yanı sıra, kalıtsal nedenlerin de etkili olabileceği ve çevresel faktörlerin (virüs ya da bakteri gibi), duyarlı kişilerde hastalığı başlatabileceği sanılmaktadır.
Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?
Esasında bir damar iltihabı olan bu rahatsızlık dolayısıyla iltihabın oluştuğu yerde belirtilerini göstermektedir. Bu rahatsızlıkta bütün belirtiler aynı anda ortaya çıkmak zorunda değildir. Bazı belirtiler hastalığın başlangıç evresinde görülmezken ilerleyen dönemlerde görülebilmektedir.
Behçet Hastalığı için kesin belirtiler olarak görülmeyen ancak yine de bu rahatsızlığın bulunduğu kişilerde görülen başka belirtiler de bulunmaktadır. Bu ayırt edici olmayan belirtiler arasında bacaklardaki toplardamarlarda tıkanıklık, atardamarlarda pıhtı oluşması, testiste iltihaplanma, atardamarlarda tıkanıklık, merkezi sinir sisteminde tutulma, şiddetli baş ve boyun ağrısı, eklem ağrıları ve artrit gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır.
Yine bu hastalığın belirtileri arasında aşırı yorgunluk hissi de bulunmaktadır. Bu rahatsızlığın kişide bulunduğunu söylemek için bunlar da yeterli olmayacaktır. Kişide Behçet Sendromu bulunduğunu gösterecek olan tek kabul edilmiş test ise paterji testi’dir. Bu testin yapılabilmesi için aktif belirtilerin görülmesi şart değildir. Belirtiler görünmüyorken bile bu testin yapılması sonuç vermektedir. Bu testte, steril olan tuzlu su çözeltisinin deri altına enjekte edilmesi sonucu ya da steril ile cildin delinmesinin ardından 24 ile 48 saat arasında bir süre sonra bölgede kızarık, küçük kabartı ya da sivilce gibi baş veren kızartı görülmesi olumlu sonuç olarak nitelenmektedir.
KadinlaHersey.com