Begonya Nasıl Çoğaltılır?
Çiçekler bize, yaşamayı, sevgiyi, emeği hatırlatan en güzel varlıklardır. Evimizi yuva yapar, bulunduğumuz ortama neşe, güzellik getirir. Bilirsiniz ki sizden başka, çok kıymetli bir hayat daha var evinizde. Sizden sadece su ve güneş isteyen, mütevazi bir hayat.. Sizin ona verdiklerinize karşı sizi ihtişamı ile şımartan, çiçekleri ile kendisine hayran bırakan bir varlık..
Eminim, birçoğumuz, özellikle de çiçeklere karşı ilgisi olanlarımız, bahar ayları geldiğinde çiçek dikmeye, farklı tür çiçekler alıp büyütmeye heveslenir, evlerini cennetten bir köşeye çevirir. Bu heves ve isteklerinde haksız da sayılmazlar. Çünkü çiçekler, insanoğlunun tüm inat ve gayreti ile kirlettiği bu dünyada belki de en temiz kalabilen varlıklardır. Doğadan gelen her şey, insan için mücadele verir ancak ne yazık ki bunu göremeyecek kadar kör olanlarımız var!
Birçoğumuz şehir hayatında yaşamak zorunda olsa da, evlerimizde, balkonlarımızda çiçek yetiştirmemek için hiçbir bahanemiz yok. Dış dünyadan öte, kendi yuvamızı, iç dünyamızı güzelleştirmek adına evlerimizde, bahçelerimizde çiçek yetiştirmenin zevkini herkesin tatması umuduyla, bugün sizlere begonya yetiştiriciliğinin önemli aşaması olan begonya nasıl çoğaltılır, bundan bahsetmek istiyorum.
Önce begonya nasıl bir çiçektir, begonya çiçeği hakkında kısa bilgi verelim, sonra begonya çiçeği nasıl dikilir onun üç aşamasından bahsedeceğim.
Begonya Çiçeği Bakımı
Begonya (Begonia); Begonyagiller (Begoniaceae) familyasından bir bitki cinsidir. Cinsin adı, Fransız botanikçi Charles Plumier tarafından eski Fransız kolonisi Haiti’nin valisi Michel Bégon’a yapılan atıftan ileri gelmektedir.
Ülkemizde; park, bahçe ve evlerde güzel renkli ve gösterişli yaprak ve çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Çoğu otsu olan begonyalar, nadiren ağaççık olarak da yetiştirilir. Tropikal bölgelerde yetişen bu bitkinin, 800 kadar türü vardır. Çiçekleri; beyaz, sarı, pembe ve kırmızı renkli olup, ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açar. Daha çok rutubetli ve serin topraklardan hoşlanır. Bazıları yumrulu köklü, kısa sürgünlü, bazıları ise uzun sürgünlüdür. Genel olarak sürgünler etlimsi yumuşak olup üzerleri kalınca tüylerle seyrek olarak örtülüdür.
Birçok türlerinde yaprakların üzerleri güzel renkli lekeler ve damarlarla süslüdür. Meyveleri çoğunlukla kapsüllüdür. Güneşli yerlerden hoşlanır. Pencere önlerinde bol çiçek açar. Fazla suyu sevmez.
Begonya Nasıl Çoğaltılır?
Begonya Çiçeği nasıl dikilir, Çiçekli Begonya’nın üretimi ve çoğaltımı; tohum, çelik ve suda köklendirme yöntemi denilen 3 tür yöntem ile yapılır;
Tohumdan Begonya Çoğaltımı; Tohumlar, tohum kompostuna veya killi toprağa, şubat-mart aylarında ekilir ve 16 C’de çimlendirilir. Bu işlem için malzemeler, yayvan ve çok geniş olmayan bir kap, humuslu toprak veya tohum kompostosu ve begonya çiçeği tohumu.
İlk olarak uygun bir kap alınır. Bu kaplar evinizdeki bulunan, marketlerden aldığınız yayvan yoğurt veya peynir kapları da olabilir. Kabın alt kısmına delikler açılır. Bu işlem tohumu sulayınca içinde su birikmemesi ve toprağın nemli kalması içindir. Humuslu toprak veya çiçekçilerden alabileceğiniz toprak, fazla doldurmadan kaba güzelce yayılır. 1 çay kaşığı kadar begonya tohumu, 2-3 tatlı kaşığı kum ile güzelce karıştırılır. Tohum çok ince olduğundan, toprağa sık düşmemesi için bu işlem yapılır. Karışım toprağa seyrekçe serpilir. Daha sonra hafifçe üzerine uygun bir kapla bastırılır. Bitkilerinizi suladığınız kap ile veya herhangi bir püskürtme aleti ile hafifçe suladıktan sonra, çimlenmesi için üzerini kabın kapağı veya herhangi bir tabaka ile kapatılır. Hava almamasına özen gösterin. 2 günde bir 3-5 saniyelik olmak üzere havalandırmayı unutmayın. Fideler, toprak yüzeyine çıktığında ise kapağı tamamen açılır.
Çelik Yöntemi ile Begonya Çoğaltımı; Çelik ile üretim daha çok katmerli begonya çeşitlerinde yapılır. Çelikler, çiçeksiz sürgünlerden 5-10 cm uzunluğunda olmak üzere Mayıs-Ağustos ayları arasında alınır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktardaki turba ve kum karışımına dikilir. Bunun için bir önceki yöntemde olduğu gibi uygun bir kap ve humuslu toprak veya tohum kompostosu hazırlanır. Kabın alt kısmında 3-4 adet delik açılır, içerisine toprak yayılır. Çelik yaprağın arka kısmındaki damarlara keskin bir bıçakla kesikler atılır. Bu işlem damarların toprağa karışıp kök salması içindir. Yaprağın sap kısmı toprağa sokulur ve yaprağın toprağa teması için üzerine küçük taşlar koyulur. Üzerine su püskürtülür ve kapağı kapatılarak çimlenmesi için bırakılır. Köklendirme ortamı sıcaklığı ortalama 21 C olmalıdır. Haftada 2-3 kez havalandırılması ve toprağı kurudukça sulanması gerekir.
Suda Köklendirme ile Begonya Çoğaltımı; Suda köklendirme, çiçek çoğaltmada sıklıkla yapılan ve en çok bilinen yöntemdir. Birçok çiçek ve bitki türünde işe yarayan bu yöntem, begonyanın birçok türünde ne yazık ki olumlu sonuçlar vermemektedir. Ancak süngülü çeşitlerde olumlu sonuçlar da alınmıştır. Bu işlem için keskin bir bıçak ve 1 yaşını geçmiş, çiçek açmış bir begonya gerekmektedir. Bahar aylarında süngü kesilir. Dal çiçeksiz olmalıdır. Dalın boyu en az 10 cm en fazla 25 cm boylarında olmalıdır. 1 dal için yarım barak su yeterli olacaktır. Dal suyun içine bırakılır ve çimlenmesi beklenir. Bu yöntemde kullanılan su klorsuz, dinlenmiş su olmalıdır. Su 10 günde bir değiştirilmelidir. Aksi taktirde çürüme veya hastalık oluşabilir.
Tüm bu yöntemler sonrası meydana gelen çimlenmiş fide, uygun toprak ve kaba dikilir. Begonyanın yetişme koşullarına ı-uygun bir şekilde yetiştirilir.
KadınlaHerşey.com
Begonvilimin kökü çürümüş yan yattığında farkettik çürüyen kısmı kestik nasıl kurtarabilirim lütfen yardım edin