Bebeklerde Düz Taban
Bebeklerde düz taban sorunu genellikle aileler tarafından ya hiç önemsenmemekte ya da fazla abartılmaktadır. Düz tabanın önemsenmemesi ileride daha büyük sorunlara yol açabileceği gibi, aşırı abartılması da hatalı bir tutum olacaktır. Çünkü fark edilip gerekli tedaviler uygulandığı takdirde, rahat bir yaşam sürmeye engel değildir. Öncelikle bilinmesi gereken şey, neredeyse tüm bebeklerde düz taban görüldüğüdür.
Bebekler 3 yaşına gelene kadar ayak tabanlarında bulunan yağ yastıkları sebebiyle, ayak kavisi ortaya çıkmaz. Bu yüzden üç yaşından küçük çocukların yüzde seksene yakın bir oranı düz tabanlıdır. Üç yaşından itibaren ayak kavisi oluşmaya başlar ve yaklaşık 8 yaşına kadar oluşum devam eder. Bu sebeple bebeklerde görülen ayak problemlerinin çoğu, zamanla kendiliğinden düzelmektedir.
Düztabanlık Tipleri
Düz tabanlık teşhisi bir ortopedi uzmanı tarafından konulduğu takdirde, önemli olan nokta hangi tip düztaban olduğudur. İki tip düztabanlık bulunmaktadır: esnek düztabanlık ve rijit düztabanlık. Esnek düztabanlık, havadayken ayak kavisinin görünmesi ancak yere basınca tabanın düzleşmesidir. Çocuklarda kendiliğinden düzelebilmektedir.
Rijit düztabanlık ise havadayken de yere basarken de ayak tabanının düz olmasıdır. Kendiliğinden düzelemez, bu yüzden tedavi edilmesi şarttır. Bebekler yürümeye başladığında doktor kontrolünden geçirilmeli ve çocuğun düz taban tedavisi için yine bir ortopediste başvurulmalıdır.
Peki düz taban bebekler nasıl yürür?
Yürüyebilen bebeklerde düz taban sorunu, yürürken topukların dışa doğru fazla kaymasından, dolayısıyla ayaklarını içe doğru basarak yürümesinden anlaşılabilmektedir. Eğer 3 yaşından ya da yürümeye başladığı zamandan itibaren içe doğru basma veya ayak kavisinin şekillenmeye başlamaması sorunları gözlemleniyorsa, doktor kontrolüne götürülmeli ve tedaviye başlanmalıdır.
Bebeklerde Düz Taban Tedavisi
Bebeklerde düz taban tedavisi yapılmadığı takdirde ileriki yaşlarda yürümekte sıkıntı çekmesine ve ağrı yaşamasına, hatta kimi durumlarda kalıcı sakatlıklara neden olabilmektedir. Düz taban sorunu erken teşhis edildiği zaman farklı yöntemlerle rahatlıkla tedavi edilebilmektedir.
Doktor kontrolünde, tedavi için doğru ayakkabı seçimi, ayakkabılarda tabanlık kullanımı, fizik tedavi ve ağrı varsa ağrı kesici ilaçlar yoluyla tedavi uygulanır. Ancak erken teşhis ve tedavi uygulanmadığı durumlarda, ilerleyen yaşlarda düz taban tedavisi için cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir.