Baş Dönmesi Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?
Baş dönmeleri, aslen bir hareket yanılsaması olup, kişinin olmayan bir hareketi varmış gibi algılayarak çevresinin veya kendisinin hareket etmekte olduğunu sanmasına neden olan bir algı yanılmasıdır. Baş dönmesi ve dengesizlik hissi altında birçok neden bulunabilen çok yaygın bir durumdur. Özellikle orta ve ileri yaş gruplarında daha çok görülmekte olan baş dönmeleri, çocukluk çağında ise oldukça seyrektir.
Baş dönmesi için hastanelerin hangi bölümlerine gidilmeli?
Baş dönmesi şikayeti ile hastaneye başvuran bir kişinin yakınmalarının doğru tespit edilmesi altında yatan nedeni saptamak, daha kısa sürede teşhis edilmesine ve tedavinin daha etkin olmasına olanak sağlamaktadır. Bu kişilerin mutlaka kulak, burun, boğaz, nöroloji, kardiyoloji gibi dalları içerek sistemik muayeneye tabii tutulması gerekmektedir. Bu muayeneler sırasında MRI, ultrasonografi, elektrokardiyografi, elektrokokleografi, odyometrik testler, boyun doppler gibi birçok teknikten yararlanılmaktadır.
Baş dönmesi neden olur?
Baş dönmesinin altında birçok sebep yatabilmekle birlikte baş dönmesi başlı başına bir hastalık sayılmamaktadır. Altında yatan nedenlerle birlikte değerlendirildiğinde doğru tedavi uygulanabilen baş dönmesi; iç kulak ile ilgili denge problemleri, özellikle baş bölgesine alınan sert darbeler sonucu geçirilen travmalar, MS, Parkinson hastalığı, migren gibi nörolojik sorunlar, kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, kansızlık, yüksek-düşük tansiyon, ishal, kusma, diyabeti tiroid bezi hastalıkları gibi dahili hastalıklar, panik atak, anksiyete, depresyon ve stres gibi psikolojik bozukluklar sonucu oluşabilmektedir.
Baş dönmeleri için tedavi var mıdır?
Baş dönmelerinin tedavisi nedenlerine bağlı olarak gerçekleştirilir. Baş dönmelerinin altında yatan hastalığın ortadan kaldırılması halinde eğer başka bir sebep bulunmuyorsa baş dönmeleri de ortadan kalkmaktadır.
Baş dönmeleri genellikle tehlikeli olmamakla birlikte bazı durumlarda vakit kaybetmeksizin doktora başvurulması gerekmektedir. Baş dönmesine bilinç kaybının eşlik ettiği durumlarda, günlük aktivitelerin engellendiği durumlarda, oda ve eşyalar da dönüyormuş gibi algılanmaktaysa, baş dönmeleri ilaç kullanımı ile başladıysa, uyuşukluk, göğüs ağrısı gibi diğer bulgular da eşlik ediyorsa doktora başvurmak gerekmektedir.
Ayrıca periyodik olarak her gün ya da her saat devam eden baş dönmelerinde mutlaka bir doktordan yardım istenmesi tavsiye edilmekte olup, günlük aktiviteleri etkilemeyen, seyrek olarak gerçekleşen ve tanımlanabilen baş dönmeleri ise tehlikesiz algı yanılsamaları olarak görüldüklerinden telaşa kapılmaya gerek bulunmamaktadır.
KadinlaHersey.com