Bahar Nezlesi Belirtileri Ve Korunma Yolları
Soğuk kış aylarını geride kalmasıyla, baharın sıcaklığı ve güneşi ile içimiz ısınıyor. Ağaçlar yeşeriyor, çiçekler açıyor, her yer rengarenk bir bitki örtüsüne bürünüyor. Tüm kış boyunca kapalı ortamlarda vakit geçiren bizler, güneşin sıcaklığıyla kendimizi dışarıya, parklara, kırlara atıyoruz. Her şeyin tadını çıkaralım derken birden hapşırık nöbetleri tutuyor, burnumuzun aktığını ve gözlerimizin kızardığını fark ediyoruz. Kışın çoğumuzun yakalandığı soğuk algınlıkları, grip gibi enfeksiyona bağlı hastalıklardan tam da kurtulduk derken, bizi başka bir tehlike bekliyor; bahar nezlesi!
Bahar Nezlesi Neden Olur?
Bahar nezlesi, baharla birlikte polenlerin artmasına bağlı olarak oluşur. Bahar aylarında tüm bitkiler yenilenir, çiçek açar ve atmosfere yoğun bir polen yayılmasına neden olurlar. Bu polenler solunum ile, ağız, burun, göz ve ciğerlerimize kadar ulaşır. Rüzgarlı havalarda bu yayılma daha da artar.
Küf, toz, hayvan tüyü, polen gibi maddeler vücudumuzda bir takım reaksiyonlara sebep olabilir. Bu maddeler bu eylemleri sonrası “alerjen” olarak, olay ise “alerjik reaksiyon” olarak tanımlanmaktadır. Bu reaksiyonlara sebep olan maddelerin vücuda giriş yerleri olan solunum yolları (burun) ve hassas temas yerlerde (gözler) histamin adı verilen salgılara neden olmaktadırlar. Histaminin dokulara geçmesiyle başlayan kaşıntılar, kızarıklıklar, burun tıkanıklıkları, gözlerin yaşarması görülürken; akciğere ulaşmasıyla da öksürük, tıksırık ve hırıltı gibi tepkilere neden olmaktadır.
Alerjik Rinit (saman nezlesi); alerjenlerin hava yolu ile burnun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokuya yapışarak iltihapsız yangıya (inflamasyon) neden olur. Alerjik rinit çoğunlukla ömür boyu devam eden, fakat ileri yaşlarda şiddeti azalabilen bir hastalıktır. Belirli mevsimlerde (en çok polenlerin uçuştuğu bahar aylarında) ortaya çıkan tipine mevsimsel alerjik rinit adı verilir.
Bahar Nezlesinden Korunma Yolları?
Solunum yollarıyla vücuda giren alerjenlerden kaçınmanın belli yolları vardır. Bunlara riayet edildiği sürece bu reaksiyona maruz kalmanız en az düzeyde olacaktır. Dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Sigaranın bağışıklık sistemine olan zararı vücudu alerjenlere karşı daha savunmasız bırakır. Sigara içilen ortamdan uzak durmaya bakın.
- Ellerinizi sürekli yıkamayı alışkanlık haline getirin.
- Yine rutin hale getireceğiniz gün sonu duşları ile bütün vücudunuzu toz ve polenden arındırmış olacaksınız.
- Tüylü hayvanlar elektriklenme ile toz ve polen çekimine elverişli olurlar, bu konuda dikkatli olmalısınız.
- Klima kullanıyorsanız filtreli olanlarını tercih edin,
- Klimanızın bakımına dikkat edin. Klimaların zararlarından biri, alerjik reaksiyonlara sebep olmalarıdır.
- Araç klima bakımlarını ihmal etmeyin. Araç kaloriferi kullanıyorsanız ayak kısmındaki hava çıkışlarını kullanmayın. Bu durum, tabandaki tozu araba içine üfürmesine neden olacaktır.
- Araç pencereleriniz tozlu ve polenli zamanlarda çok açmayın.
- Polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmayın.
- Alt katlarda oturuyorsanız, toz ve polen girişleri çok olacağından havalandırma konusuna ciddi önem vermelisiniz.
- Evinizde toz ve polen birikimine neden olabilecek eşyalarınızı azaltın, temiz tutun ve temizlikte maske kullanın.
- Elektrik süpürgelerinin temizlediği havayı dışarı geri verdiğini unutmayın. Verilen hava yer seviyesinde olduğundan siz farkında olmadan tekrar tozların havalanmasına sebep olacaktır. Maske kullanın.
- Tozun solunum yollarından içeri girmemesi için burnunuzun nefes aldığınız kısımlarına krem, vazelin tarzı nemlendiriciler sürebilirsiniz.
- Yıkanan çamaşırlarınızı dışarıda kurutmak polen ve toz yapışmasına sebep olacaktır. Çamaşırlarınızı ya kapalı ancak havadar alanda, ya kurutma makinesinde kurutun. Ya da dışarıdan toplarken çırparak eve alın. Ancak bunun için dikkat edin, toz yutmayın!
- Dışarıda bulunduğunuzda giysileriniz toza ve polene bulanmış halde olur. Siz fark etmemiş olsanız bile eve tozlu giysilerle gelirsiniz. Bunları ya çırpın, ya da sıkça yıkayın.
- Kuru havanızı nemlendirin. Gerekirse nemlendirici cihazlar alın.