Bademcik İltihabı Neden Olur? (Belirtileri)
Bademcik iltihabı belirtileri boğaz ağrısıyla başlayarak iştahsızlığa ve bitkinliğe kadar gitmektedir. Bir virüs hastalığı olan bademcik iltihabı tadaviye kolay cevap verebilen bir rahatsızlıktır. Öncelikle bademcik nedir, bakalım.
Bademcikler, lenfosit denilen hücreleri üreten badem şeklindeki lenfoid doku bölgeleri olup, boğazın her iki yanında bulunmaktadır. Bademcikler diğer tüm lenf bezleri gibi vücudu enfeksiyonlardan korumakla görevlidir. Bağışıklık sistemimizin önemli birer parçası olan bademcikler, vücuda giren mikropları boğazda iken öldüren antikorları üretmektedirler.
Bademcik iltihabı neden olur?
Tonsilit adı verilen bademcik iltihabı, bademciklerin soğuk gıda tüketimi, bakteri, boğazı zorlama ve boğaz temizliğine önem verilmemesi gibi nedenlerden dolayı iltihapla kaplanması sonucu oluşur.
Bademcik iltihabına neden olan birçok bakteri ve virüs bulunmaktadır. Virüslerin neden olduğu viral enfeksiyonlar, bademcik iltihabının en yaygın nedeni olmakla birlikte, bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonlar da bademcik iltihabına neden olabilmektedir. Şiddetli boğaz ağrısına sebep olan bademcik iltihabının belirtileri, boğaz iltihabı ile benzerlik göstermektedir.
Bademcik İltihabı Belirtileri
Tonsilit, ilk olarak boğaz ağrısı ile işaret vermekte olup; burun tıkanıklığı, nefes almada güçlük diğer ilk işaretçilerden sayılmaktadır. Ayrıca:
- bademciklerin kızarması,
- üzerlerinde sarı veya beyaz benekler oluşması,
- baş ağrısı,
- yutkunmada acı,
- kulak ağrısı
- iştah kaybı,
- çene bölgesi ve boyunda lenf bezlerinde şişlik,
- ateş yükselmesi ve titreme,
- nefesteki kötü koku gibi birçok rahatsızlığa sebep olmakladır.
Bademcik iltihabına maruz kalan hasta küçük yaşlarda bir çocuk ise bu rahatsızlıklara; mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi başka belirtiler de eklenebilmektedir.
Bademcik İltihabı Nasıl Geçer?
Bademcik iltihabının tedavisi için enfeksiyonun yok edilmesi amaçlanır. Aynı zamanda bu süreç içinde iltihabın sebep olacağı etkileri de önlemeye çalışıcı uygulamalar yapılır. Bunlardan bazıları; antiseptik gargara ile ağız bakımı uygulaması, sıvı alımlarının sağlanmasıdır. Ancak viral enfeksiyonlara bağlı bademcik iltihabı tedavilerinde, yatak istirahati ve ağrı kesici ateş düşürücülerle müdahale edilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlarda ise bakterinin türüne göre antibiyotik kullanımı gerekmektedir.
Antibiyotik alımı; baş ağrısı, ateş ve lenf bezlerinde meydana gelen şişliklerinin azalmasını sağlarken, kullanılmaması halinde ise 7-8 gün sonunda hastalık sınırlanmaktadır. Ancak antibiyotik kullanımının oluşması muhtemel akut romatizmal ateş veya böbrek iltihabını önleyebilmesi açısından etkili olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Ancak bademcik iltihabı nedeninin viral enfeksiyon olması durumunda antibiyotik kullanımı virüsler üzerinde etkili olmamakla birlikte bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkili olan normal flora adı verilen yararlı bakterileri de öldürebilmektedir. Bu yüzden tedavi öncesinde tonsilitin altında yatan nedenin tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.